Lautamaa saa voimansa talkoolaisista

Ei varsinainen rekisteröity kylä, mutta sitäkin aktiivisempi talkoilemaan. Tornion Lautamaassa on aherrettu erilaisten investointihankkeiden kimpussa jo useita vuosia.

– Lautamaahan ei ole mikään vanha, perinteisesti muodostunut rekisterikylä, vaan sodan jälkeen valtion yksityisten ihmisten maista erotetuista asutustiloista muodostuva kylä, kertoo Airi Vaaramaa, kyläyhdistyksen puheenjohtaja.
– Vaikka toki luemme Lautamaahan myös ympärillä olevien niin sanottujen vanhojen tilojen asukkaat!Mitä kuuluu kyliin logo, lautamaa.

Lautamaa on verrattain nuori kylä, jonne ensimmäiset asukkaat rakensivat kotinsa vuonna 1948. Nyt asukasmäärän käyrä on ollut jopa kohoava.
– Olemme saaneet tänne viisi uutta perhettä viimeisen 10 vuoden sisään, osa on jopa rakentanut kokonaan uuden pirtin! Johtuuko lie hyvästä maineesta vai mistä, että ovat tänne halunneet muuttaa.
Airin mukaan Lautamaassa on mukavan rauhallista, mutta kaupunkeja on silti oikein kaksin kappalein lähellä, nimittäin Kemi ja Tornio.
– Niin, Lautamaahan on keskellä kaikkea! naurahtavat myös SenioriPisteen järjestämään tilaisuuteen paikalle tulleet kyläläiset.

Airin mielestä lautamaalaisten keskuudessa vallitsee hyvä yhteishenki, mutta kieltämättä talkooväsymys alkaa hieman painaa kyläläisten keskuudessa.
– Meillä on ollut suoraan sanottuna liikaa talkoita viime vuosina. Talkootöitä on tehty pelkästään viime vuonna noin 3500 tuntia.

Myös muut myötäilevät Airia:
– Välillä tuntuu, että olemme aivan asuneet kyläkodalla, niin paljon on tullut talkoohommissa oltua, toteaa kyläyhdistyksen sihteeri Kaisa-Helena Koskinen.
– Hetken pitää hengähtää eli aivan toviin emme ole uusia hankkeita hakemassa, summaa talkoovetäjä Veikko Koskinen.

Honkapirtin pihalla pelailtiin mölkkyä ja Luppopaikassa paistettiin makkaraa.

Kartalla on pysytty

Mitä Lautamaassa on sitten oikein maaseuturahaston tuella tehty? Kaikki alkoi Laukota-hankkeessa kodan kunnostuksesta ja keittiösiiven rakentamisesta sen yhteyteen.
– Saimme omaan käyttöön oikein sopivan kylätalon tästä kodasta. Ristimme sen Honkapirtiksi.

Kunnostuksen jälkeen päätettiin hakea LAVA-hanketta eli Lautamaan varastohanketta. Hankkeessa rakennettiin nimensä mukaisesti varasto Honkapirtin yhteyteen.
– Keittiömme oli liian pieni, joten tuli tarve laajemmalle varastointitilalle. Samaan yhteyteen saatiin hankittua esteetön wc. Varaston rakentamisen myötä kylätalomme ympäristökin siistiytyi huomattavasti.

Honkapirtin viereiset opastekyltit.

Honkapirtin vierestä pääsee poikkeamaan useille eri kävelyreiteille.

– Lisäksi olemme olleet mukana Tornion kylien yhteisessä reitistöhankkeessa, jossa rakennettiin muun muassa uutta ulkoilureittiä Lautamaasta Kantojärvelle noin 11 km. Tämä pätkä yhdisti samalla Keminmaan Kallilta alkavan reitin Tornion Karunkiin asti ulottuvaksi noin 55 kilometriä pitkäksi ulkoilureitiksi, Airi kertaa Lautamaan hankehistoriaa.
– Tänä vuonna olemme olleet mukana Tornion kaupungin Suuntaa reitille -hankkeessa. Siinäkin on luvassa myöhemmin talkoita.

Kaikki edellä mainitut hankkeet ovat Leader Outokaira tuottamhan ry:n rahoittamia. Leader-toiminta on Airille muutenkin tuttua, sillä hän on mukana Outokairan hallituksessa.

Vuonna 2019 pääosa talkootunneista, 1500 tuntia, on kulunut valokuidun vetämiseen Kaakamon Tietoverkko-osuuskunnan hankkeessa, jonka Lapin ELY-keskus on rahoittanut. Lautamaan kyläyhdistyksen omaan LAVA-hankkeeseen saatiin myös uppoamaan talkootunteja.
– Ahkeroimme varaston rakentamisen parissa 509 tunnin edestä. Loput talkootunnit ovat koostuneet erilaisista tapahtumajärjestelyistä, Honkapirtin sekä ympäristön reittien ja laavujen huollosta ja muusta toiminnasta, luettelee Airi.

Siihen Airi ja muut lautamaalaiset ovat tyytyväisiä, että hankkeiden toteuttamisen myötä on ”pysytty kartalla”.
– Meitä ei ole unohdettu, vaan olemme onnistuneet houkuttelemaan tänne uusia asukkaitakin. Lisäksi tämä meidän Honkapirtin pihapiirissä oleva laavumme on pian ylikäytössä, naurahtaa Airi.

Hankkeiden toteuttamisen myötä myös remontoitu kota eli Honkapirtti on ollut entistä ahkerammassa vuokrakäytössä.
– Täällä on toiminut latukahvila kevätkaudella, SenioriPiste on järjestänyt täällä kokoontumisiaan ja nyt on tulossa yhdet yo-juhlat.

Airi Vaaramaa Honkapirtin portailla.

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Airi Vaaramaa Honkapirtin etuovella.

Bingo kruunaa senioreiden tapaamiset

Senioreille suunnattu kiertävä kohtaamispaikka SenioriPiste järjestää tapaamisia lautamaalaisille Honkapirtillä.
– Nyt elokuussa pääsimme vasta toista kertaa kokoontumaan koronan jäljiltä, kertovat SenioriPisteen toiminnanjohtaja Anu Rastas sekä toiminnanohjaaja Mia Pallari.

SenioriPisteen tapaamisten teema vaihtelee. Joskus harrastetaan kädentaitoja, toisinaan pelataan pihapelejä – mutta jokainen tapaaminen päättyy kuitenkin bingon peluuseen.
– Noin 12 henkilöä per tapaaminen meillä on yleensä täällä. Osallistujien ikähaarukka on aika iso, juuri eläköityneistä aina sinne 90-vuotiaisiin saakka!

Lautamaalaiset kiittelevät toimintamallia ja toivovat sen jatkuvan.
– Tänne Honkapirtille tuli aiemmin osallistujia näihin tapaamisiin muiltakin Tornion kyliltä – tämä tosin ennen koronaa…

Tällä kertaa Honkapirtillä seniorit pelaavat pihalla mölkkyä, juovat sisällä pullakahvit ja tietysti pelaavat bingoa.

Kyläläisiä ja bingopalkintoja.

Bingopelit valmiina pyörähtämään käyntiin!

Lautamaan kyläyhdistyksen Facebook-sivut: https://www.facebook.com/Lautamaan-kyl%C3%A4yhdistys-ry-1549612751957090

teksti & kuvat: Johanna Asiala