Kaakamoon kuuluu hyvää, kiitos aktiivisten yhdistysten ja maaseuturahaston tukien, joilla on saatu konkreettisesti parannettua kylän viihtyisyyttä.

 – Täällä Kaakamossa on keskitytty kylämme sydämen eli kylätalon ja sen ympäristön remontointiin sekä tietoliikenneyhteyksien parantamiseen, kertoo Kaakamon kylätoimintayhdistyksen sihteeri Juha Nikupeteri.

Kaakamon kylätalo sijaitsee kylän keskustassa, 1800-luvulta peräisin olevan koulun pihapiirissä. Leader Outokairan tuella sen kunnostaminen moderniksi kyläläisten kohtaamispaikaksi on aloitettu jo vuosituhannen alussa, Juhan mukaan jo vuonna 2003. Hankkeiden myötä kylätalo on kunnostunut moderniksi kokoustilaksi sekä sisältä että ulkoa.

– Esiintymislavaa eli ”Sakke-Areenaa” alettiin hommata vuonna 2017. Kooltaan lavamme on noin 8 x 8 metriä. Lavalla on sittemmin järjestetty jos jonkinlaista tapahtumaa. Tarkoitus on jatkossa viritellä kylämme muiden aktiivisten yhdistysten kanssa yhteistoimintaa ja järjestää siellä vaikkapa lauluiltoja. Yleisesti tapahtumat on järjestetty yhdessä Kaakamon Napakympin kanssa.

Lavalla on toistaiseksi järjestetty erilaisia musiikkitapahtumia ja nähty teatteriesityksiä. Isojenkin tapahtumien järjestämistä auttaa talon hanketuella asfaltoitu pihapiiri, joka on nyt sileä ja kestävä.
– Pihalle voi hyvillä mielin laittaa tuoleja ja pystyttää telttoja – ja kävellä vaikka korkkareilla!

Esimerkiksi Kamoon Kaakamo – Alapää soi! -tapahtuma on ollut vuotuinen suuri musiikkitapahtuma, jossa on kerätty rahaa nuorten bänditoimintaan. Kävijämäärä tapahtumassa on vaihdellut 400:sta yli 2000:een kävijään.
– Lisäksi lipputuloilla on hankittu hyvät soittovehkeet ja kustannettu 3–6 luokan oppilaille ammattitaitoista musiikkiopetusta, kertoo Juha.
Lavalla on nähty myös isoja nimiä.
– Pentti Hietanen on käynyt esiintymässä, Jari Sillanpää kahteenkin kertaan.

Ympäristötietoisia kaakamolaisia

Kylätalon pihan asfaltointia. Kuva: Juha Nikupeteri.

Kylätalon pihan asfaltointia. Kuva: Juha Nikupeteri.

Tälläkin hetkellä Kaakamoa kehitetään maaseuturahaston hankkeilla. Käynnissä on Sähköä auringosta -Leader-hanke, jossa nimen mukaisesti asennetaan 30 aurinkopaneelia kylätalon katolle. Kyläläiset haluavat tietoisesti pienentää toiminnastaan aiheutuvaa hiilijalanjälkeä.
– Idea lähti niinkin arkisesti liikkeelle, että vaimoni kävi kaupassa, jossa joku oli esittelemässä aurinkosähköä. Esittelyssä mieleen juolahti, että tämähän voisi toimia kylätalollakin, muistelee Juha.

Seuraavaksi otettiin eri aurinkopaneelien toimittajiin yhteyttä, tehtiin laskutoimituksia ja keskusteltiin porukalla asiasta. Lopulta löydettiin ns. kultainen keskitie paneelien määrän ja hinnan suhteen. Sitten vain hakemusta menemään Leader Outokairalle.
– Kaikista lyhyin takaisinmaksuaika tässä Sähköä auringosta -hankkeessa on!

Paneelit asennettiin katolle lopulta maaliskuussa 2020. Lyhyessä ajassa on jo käynyt ilmi, että reilu puolet talon käyttämästä sähköstä on peräisin aurinkopaneeleista. Koko vuoden osalta tavoite Juhan mukaan on, että noin kolmannes talon käyttämästä sähköstä katettaisiin aurinkoenergialla.

Leader-hankkeiden lisäksi Kaakamon Tietoverkko-osuuskunta on ahkeroinut kuituhankkeiden parissa jo vuodesta 2015 lähtien. Lapin ELY-keskus onkin rahoittanut useamman hankkeen osuuskunnalle, ja niinpä kuituverkkoa on vedetty useaan eri kylään.
– Kaakamon Tietoverkko-osuuskunta eli KTVO on laajentanut verkkoa käytännössä yhdellä hankkeella per vuosi, parhaana vuonna on ollut käynnissä kai kaksikin hanketta, Juha muistelee.

Tekemistä riittää, mutta välillä pitää hengähtää

Kaakamon kylällä on noin 1400 asukasta ja monta aktiivista yhdistystä. Tunnustustakin on kylä saanut osakseen – se valittiin vuoden lappilaiseksi kyläksi vuonna 2016. Koulukin kylänraitilta yhä löytyy. Asukkaiden keski-ikä on kuitenkin nousussa. Tämä ei kuitenkaan kehittämisen tahtia haittaa.
– Kolme uutta hanketta olisi nytkin mielen päällä, mutta välillä pitää vetää henkeä, naurahtaa Juha.

Esimerkiksi Kaakamon luistelukaukalo pitäisi kunnostaa ja vanhalle koululle voisi remontoida harrastustiloja kesäkäyttöön. Myös kylätalolla voisi vielä puuhailla kaikenlaista.
– Jos yhteistyö paikallisen Leader-ryhmän ja Lapin ELY-keskuksen kanssa ei olisi sujunut niin hyvin kuin se on meillä sujunut, niin emme olisi näin moneen hankkeeseen lähtenytkään, toteaa Juha.

Erilaisia tapahtumia Kaakamossa riittää. Kuva: Juha Nikupeteri.

Erilaisia tapahtumia Kaakamossa riittää. Kuva: Juha Nikupeteri.

Luvassa siis lienee vielä lisää hankehakemuksia Kaakamosta!

Tutustu Kaakamon kylään: www.kaakamo.fi

Ps. Lapin keinossa on tehty aiemmin myös video Kaakamon kylästä. Tsekkaa se täältä: https://www.youtube.com/watch?v=nn7vbpLDC1w&t

 

teksti: Johanna Asiala