Kipinää posiolaisten elämään
Kuloharjun kylä Posion eteläosassa on ahkera Leader-tukien hyödyntäjä. Koillismaan Leader ry on auttanut kyläseuraa erityisesti Kylätalo Kipinän kunnostamisessa.– Kuloharjusta on kehkeytynyt koko Etelä-Posiolle paikka, johon kokoontua yhdessä, kertoo kyläseuran puheenjohtaja Raija Peltoniemi.
Aiemmin Kipinä on monen muun kylätalon tavoin toiminut kyläkouluna, ja ehtipä sen tiloissa toimia muutaman vuoden verran kyläkauppakin.
– Vuonna 2013 aloitettiin Kipinän kunnostaminen toden teolla, kun talo siirrettiin maalämpöön. Myöhemmin maalattiin, rakennettiin invaluiska, saneerattiin wc-tilat, hankittiin pihapiiriin grillikota…
Vuonna 2013 Koillismaan Leaderin Kylien investoinnit -koordinointihankkeessa Kipinälle hankittiin erilaisia käyttötavaroita kuten pöytiä ja tuoleja, teltta, megafoni ja kaasugrilli. Hankinnat ovat luonnollisesti helpottaneet erilaisten tapahtumien järjestämistä sekä Kipinän vuokraamista tilaisuuksia varten.
– Leader-tuki on ollut meille merkittävässä asemassa. Oman osuuden kattaminen talkoilla ei ole myöskään ollut kuloharjulaisille ikinä ongelma!
Kuloharjussa on voimissaan pitkä talkooperinne. Kyläseuran puheenjohtaja jakaakin kiitos aktiiveille.
– Esimerkiksi seuran entinen sihteeri ja aktiivitoimija Sirpa Hämeenniemi on ollut mukana järjestötoiminnassa täällä jo 50 vuotta!
Talkoolaiset myivät Matkapään hautausmaalla kahvia ja pullaa. Myöhemmin ruokailtiin Kipinällä oman väen kesken.
Tiistaina kerhoillaan yhdessä
Kyläseura vuokraa Kipinää erilaisiin tilaisuuksiin vaihdellen häistä hautajaisiin ja yhdistysten kokouksiin. Seuralta voi varata tilaisuuteen myös pitopalvelun tai vaikkapa pelkän astiaston.
– Kahden asukkaan vuokratulot ovat tärkeimmät tulonlähteet kyläseuralle, kertoo Koillismaan Leaderin hankevastaava Marja Tuomivaara, itsekin kuloharjulainen.
– Lisäksi yksi tärkeä tulonlähde kyläseuralle on lättykahvila, joka toimii läheisen Livon Kotakahvilan tiloissa. Koronan takia Kuloharjun kyläseuran lättykahvila on tältä kesältä suljettu – kotakahvila on tosin vielä auki.
Kipinän tarjontaan voi tutustua ja varauksen tehdä osoitteessa http://kuloharju.fi/. Kuloharjulla on myös omat Facebook-sivut: https://www.facebook.com/Kuloharju/.
Eniten väkeä Kuloharjuun on vetänyt perinteinen Kesäpäivät-tapahtuma, mutta tänä kesänä tästä on jouduttu luopumaan ilmeisistä syistä – Kesäpäiville kun on yleensä osallistunut noin 200–300 henkeä
– Koronan takia meilläkin on ollut melko hiljaista.
Kyläseuran kuuluisaa Tiistaikerhoa on kuitenkin tarkoitus jatkaa heti syyskuun ensimmäisestä tiistaista lähtien, kertoo seuran sihteeri-rahastonhoitaja Aini Varanka, joka on vetovastuussa kerhosta.
– Kuusamon puolelta ovat tulleet kauimmaiset osallistujat. Paljon ei mainostaa tarvitse – kaikki täällä tietävät, mikä Tiistaikerho on.
Tiistaikerhossa – joka aiemmin tunnettiin Torstaikerhona – kyläläiset kokoontuvat yhteen parin tunnin ajaksi tekemään milloin mitäkin. Yleensä kahvitellaan ja neulotaan vaikkapa sukkia, joita sitten myöhemmin lahjoitetaan eteenpäin.
– Sukkia kuten muitakin käsitöitä on lahjoitettu muun muassa Posion neuvolaan ja LKS:n synnytys- ja syöpäosastolle, kertoo Aini.
Kyläseurassa on pohdittu myös mahdollisia uusia suuntia Tiistaikerholle.
– Meillä on Kipinässä käytettävissä esimerkiksi parit matonkutimet – niitä voitaisiin yhdessä opetella käyttämään, pohtii Raija.
– Muutenkin olisi hienoa, jos jakaisimme toisillemme omaa osaamistamme. Eri ihmisillä on erilaisia taitoja, ja tätä pitäisi hyödyntää.

Sonja Lasanen (vas.), Liisa Piippo ja Raija Peltoniemi odottavat innolla syksyn tulevia tapahtumia.
Jatkossa panoksia henkiseen hyvinvointiin
Kipinässä riittää vielä tehtävää, joten viimeisiä tukia Leaderilta tuskin vielä on haettu.
– Katto pitäisi varmaankin uusia jossain välissä, nyt sitä on lähinnä paikkailtu sieltä täältä.
Kyläseurassa on mietitty myös toiminnan muunlaista kehittämistä.
– Haluaisin, että panostaisimme täällä Kuloharjussa enemmän henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. Voisimme järjestää vaikkapa syksyllä kaikille kyläläisille yhteisen tilaisuuden, jossa tarjoilisimme veloituksetta ruokaa ja hyvää seuraa. Samalla voisimme haastaa kyläläisiä miettimään yhteisiä tulevaisuuden toimia, pohtii kyläseuran puheenjohtaja Raija.
– Vanhusten hyvinvointiin tulisi meilläkin panostaa. Voisimme tehdä kunnan kanssa yhteistyötä ja käydä ulkoilemassa vanhainkodin asukkien kanssa, käyttää heitä vaikkapa jäätelöllä. Vapaaehtoistyötä riittäisi kyllä Kuloharjussakin, kuten koko Posion alueella.

Liisa Piippo on suhteellisen uusi tulokas Kuloharjun kyläseurassa, kun taas Sirpa Hämeenniemellä on takana jo 50 vuotta järjestöelämässä.
Myös kylien välistä yhteistyötä tulisi tiivistää, sillä kyläläiset ikääntyvät ja vähenevät kaikilta kyliltä, myös Kuloharjusta.
– Aiemmin on koordinoitu erilaisia tapahtumia yhdessä muiden kylien kanssa, mutta jotenkin se yhteistoiminta on hiipunut, harmittelevat kyläseuralaiset.
Juhannuksen aatonaattona Kuloharjussa vietetään yhteistä talkoopäivää, kun kyläseura myy kahvia ja pullaa sekä kukkia Matkanpään hautausmaalla seurakunnan talkoiden yhteydessä. Paikalla olevat kyläläiset kiittelevät kyläseuran toimintaa.
– Paljon täällä tehdään! Olin ihan hämmästynyt siitä, kuinka vireä Kuloharjun kylä on, kun tänne muutin takaisin, kertoo paluumuuttaja Liisa Piippo.
Sirpa Hämeenniemen ja Sonja Lasasen mukaan myös lähettyvillä majoittuvat mökkiläiset ovat usein kyselleet, kuinka kyläseuran toimintaan pääsisi mukaan.
– Sanovat, että meillä näyttää olevan hauskaa.
Tällä kertaa kukkia, kahvia ja pullaa ei mennyt kaupaksi niin paljon kuin odotettiin, sillä suurin osa ihmisistä oli ehtinyt käydä jo aiemmin ostamassa kukkia haudoille.
– Hyvä meininki meillä silti oli! toteavat Bertta Kivelä, Toini Selkälä, Aila Saarinen sekä Marja Ylisirniö ansaitun talkoopäivällisen yhteydessä.

Taas vietettiin mukava päivä Posion Kuloharjussa!
Kuvassa ylhäällä vasemmalla Bertta Kivelä, vieressään Aini Varanka. Keskimmäisellä portaalla Marja Ylisirniö ja alhaalla vasemmalta Marja Tuomivaara, Toini Selkälä ja Aila Saarinen.
teksti & kuvat: Johanna Asiala