Utsjoella rakennettiin Leader-tuella Ulrikan kulttuuri- ja hiljentymispolku kauniisiin Kirkkotupien maisemiin nelostien varteen. Polku ja sen kertomat tarinat paikallisesta kulttuurihistoriasta tulivat tarpeeseen.

Kulttuuripolku lähtee Utsjoen kirkkotuvilta, kulkee päätienvartta etelään kohti vanhaa sakastia ja hautausmaata, jossa se tekee ”suopungin lenkin”. Polun itäpuolella lepää kuvauksellinen Mantojärvi, jonka rannalla on C. L. Engelin suunnittelema pappila vuodelta 1843.
– Polku ylittää kahdesta kohtaa Ylä-Seitikkojoen. Hankkeessa rakensimme ylitystä varten sillat sekä maisemoimme polun varren kauniiksi, kertoo Utsjoen kirkkotupayhdistyksen puheenjohtaja Vuokko Hirvonen.

Tarkoituksena on, että hautajaissaattueet pääsevät nykyiseltä kivikirkolta kätevästi kesäisin kävellen hautausmaalle ilman päätiellä tapahtuvia autosiirtymiä. Talvisin polkua ei aurata.
– Näen tämän uutena lisänä meidän kirkolliseen toimintaamme Utsjoella. Lisäksi polulla esitellään laajasti alueen kulttuurihistoriaa.
Polulta löytyy myös hiljentymispaikkoja, jotka on merkattu polun varrelle opasteilla suomeksi, pohjoissaameksi ja englanniksi. 

Utsjoen vanha kirkko rakennettiin jo vuonna 1700, sakasti sen viereen vuonna 1776. Nykyään jäljellä on enää vanha sakasti, sillä vanhan kirkon tilalle, kirkkopahdalle, on rakennettu uusi kivinen kirkko.
– Ympäristöön kuuluu myös vanha markkinapaikka 1600-luvulta, joten paljonhan tässä on kulttuurihistorian havinaa!

Luotettavia ihmisiä ja poutasäätä – niistä on talkoot tehty

Talkoolaiset siltaa rakentamassa. Kuva: Liisa Keskiruokanen.

Syyskuussa 2019 virallisesti avattu polku on saanut runsaasti kiitosta paikallisilta.
– Avajaisissa kyläläiset hämmästelivät alueemme historiaa, ilmeisesti siitä ei ole aiemmin tiedettykään. Lupasivat tuoda tänne myös omia vieraitaan.

Kirkkotuvan kulttuuripolulla on tärkeä rooli myös paikalliselle saamelaisväestölle.
– Kyllähän tämä tuo paljon näkyväksi paikkakunnan saamelaiskulttuuria ja -historiaa. Polku liittyy monen täällä pitkään eläneen suvun historiaan.

Polku saatiin valmiiksi pitkälti talkootyön voimin.
– Talkootunteja saatiin päälle 1300 tuntia, mikä oli paljon enemmän kuin suunniteltiin, kiittelee Vuokko. Hän myös kehuu, että talkoolaiset muodostivat tiiviin, hyvän porukan.
– Talkoot koettiin mukavaksi yhdessä tekemiseksi, kaikki tulivat paikan päälle mielellään. Ihmisiin pystyi luottamaan!
Tuuria oli paitsi ahkerien talkoolaisten myös säiden suhteen, sillä rakennusvaiheessa tarvittiin ja saatiin poutasäätä.

Kulttuuripolku on kokonaisuudessaan noin kahden kilometrin mittainen, mutta kirkkotuvilta Utsjoen kirkonkylään on matkaa vielä noin neljä kilometriä.
– Ehkäpä tulevaisuudessa jatkamme polkua kirkonkylälle, pohtii Vuokko Hirvonen.

Juttu on julkaistu aiemmin Lapin keinon lehdessä

Teksti: Johanna Asiala
Artikkelikuva ja kuva kartasta: Studio Borga