Pelkosenniemen Kilpiaapa hyppäsi nykyaikaan - moderni suo netissä
Pelkosenniemen Kilpiaavalla kamera kuvaa Suomen kymmenenneksi suurimman aapasuon elämää 24/7 ja lähettää sitä suorana verkkoon sekä terveyskeskuksen ja palvelukoti Onnelan asukkaille.– Koko homma lähti liikkeelle huolenaiheesta, että pitkospuut puretaan pois Kilpiaavalta. On kuitenkin kyse merkittävästä alueesta ja lähiliikuntapaikasta meille pelkosenniemeläisille, kertoo Pelkosenniemen kunnan hallinnoiman Meidän Kilpiaapa -hankkeen talkoovastaava Jutta Pasma.
– Aluksi aloimme kehitellä hanketta pelkkien pitkospuiden kunnostamisen ympärille, mutta pian selvisi, ettei sillä vielä pitkälle pötkitä.
Hankeideaa pohdittiin porukalla muutamia kuukausia ja lopulta keksittiin, että Kilpiaavasta voisi tehdä modernin lähiliikuntapaikan, jonne pääsisi mistä päin maailmaa tahansa.
– Livestream-lähetys oli sitten ratkaisu tähän tarpeeseen.
Kilpiaavan muutos toukokuun alusta alkukesään on nähtävissä livestreamista. Kuvat: TEQU / Lapin AMK.
”Kato, tuolla lensi lintu!”

Lapin AMK:n Tequ-yksikkö asentamassa livestream-kameraa Kilpiaavan lintutorniin. Kuva: TEQU / Lapin AMK
Kilpiaavalle on Leader-hankkeessa asennettu Lapin ammattikorkeakoulun Tequ-yksikön toimesta kamera, joka lähettää verkkoon suoraa lähetystä aapasuon elämästä. Suora lähetys alkoi 6.5. ja kestää vuoden verran.
– Kilpiaavalle ei sähköä tule, joten ihan ensimmäisenä piti mitoittaa oikea energiaratkaisu paikan päälle, kertoo Tequn projektipäällikkö Matti Vatanen.
– Tästä projektissa mielenkiintoisinta meidän näkökulmastamme oli hajautettu energiaratkaisu – aiemmin ei ole ollut konkreettista testausalustaa niille. Kilpiaapa on hyvä paikka testata oikeissa olosuhteissa hajautettua energiantuotantoa.
Kilpiaavalle energia saadaan aurinkopaneelilla ja metanolipolttokennolla.
– Kyseessä on militaaritason ratkaisu, joka toimii säässä kuin säässä. Lisäksi käytössä on akusto, joten virtaa kameralle on aina, selittää Matti.
Heti ensimmäisenä lähetysviikonloppuna livestreamia Kilpiaavalta seurasi 200–300 ihmistä eli mielenkiintoa on ollut. Jutta Pasman mukaan kyseessä on ensimmäinen hanke, josta on ylipäänsä tultu kyselemään mitään. Hanke on selvästi purrut paikallisiin ihmisiin.
– Kahdeksan vuotias poikanikin innostui Kilpiaavan livestä ja huudahti toisella koneella lähetystä seuraavalle isälleen: ”kato, tuolla lensi lintu!”
Livestreamia näytetään Pelkosenniemen terveyskeskuksessa sekä ikäihmisten palvelukoti Onnelassa, jossa se ilostuttaa senioriväestöä.
– Tulossa on myös aistikokemustaulut, jotka on tarkoitettu muun muassa näkövammaisille. Tauluista voi konkreettisesti tunnustella suolle kuuluvia asioita ja mukana on myös aito suon tuoksu.
Kilpiaavan kävelyreittiä kunnostettiin talkooporukalla. Kuvat: Jutta Pasma & Annika Kostamo.
Esteettömästi Kilpiaavalle
Meidän Kilpiaapa -hankkeeseen kuului livestreamin järjestämisen lisäksi revontulikodan rakentaminen aavan läheisyyteen, esteettömyystoimet sekä tietysti pitkospuiden kunnostaminen.
– Kävelyreitin alkuun tulee muutama sata metriä esteetöntä osuutta, mikä mahdollistaa esimerkiksi liikuntarajoitteisten ja lapsiperheiden kulkemisen lähilaavulle, kertoo Jutta.
Esteettömyys onkin suuressa roolissa hankkeessa.
– Kilpiaapa on tärkeä paikka erityisesti monelle ikäihmiselle Pelkosenniemellä, joten halusimme mahdollistaa heidän käymisensä aavalla – joko itse kävellen taikka netistä lähetystä seuraten.
Myös pururadalta löytyvä laavu kunnostetaan esteettömäksi ja sen läheisyyteen rakennetaan esteetön käymälä. Lisäksi aavalle lintutornin läheisyyteen rakennetaan uusi revontulikota ja käymälä.
– Teemme reitin rakentamisessa yhteistyötä peruskoulun ja päiväkodin kanssa. Sieltä on tulossa reitin varrelle infotauluja, joista voi poiketa lukemassa infoa alueesta. Olemme antaneet taulujen tuottamiseen vapaat kädet koululaisille ja päiväkotilaisille.
Hankkeen toteutumisen on Jutan mukaan mahdollistanut vahva järjestöjen välinen yhteistyö sekä aktiivinen talkooporukka.
– Ison työn olemme talkoilla tehneet. Myös Pelkosenniemen kunta on ollut suunnittelussa ja talkoissa hyvin mukana.
Koronapandemia pääsi sotkemaan hieman pakkaa myös Kilpiaavalla.
– Kahdet talkoot meillä ehti olla ennen rajoitusten alkamista. Nyt kesällä pääsemme varmasti jatkamaan normaalisti, kun työt tapahtuvat kuitenkin ulkona ja työpareittain, ei isolla porukalla.
Jutan mukaan tänä kesänä edessä on tiivis rakentamisvaihe, kunhan kelit ja maasto sen sallivat.
– Puramme pois vanhat pitkospuut ja korvaamme ne uusilla, samoin rakennamme esteettömän laavun ja käymälän.
Kävelyreitti on suunnitelmien mukaan valmis kesän loppuun mennessä. Infotaulut reitin varrelle valmistuvat koulujen kesäloman jälkeen.
Talkooyhdyshenkilö Jutta Pasma on jo tässä vaiheessa tyytyväinen hankkeen aikaansaamiin tuloksiin ja toteutukseen.
– On ollut ihanaa kokoontua pohtimaan Kilpiaavan asiaa monen eri alan asiantuntijan kanssa, iloitsee Jutta.
– Voimme tällä kokonaisuudella tehdä Kilpiaavasta helposti saavutettavan paikan, jossa pääsee vaikkapa sääskettömästi jängälle!
teksti: Johanna Asiala
Meidän Kilpiaapa -hanke
Hankkeen hakija: Pelkosenniemen kunta
Hankkeen nimi: Meidän Kilpiaapa
Hankkeen rahoittaja: Leader Pohjoisin Lappi ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 79 500 €
Hankkeen kuvaus:
Tavoitteena on luoda Pelkosenniemen kirkonkylän tuntumaan lähiliikuntapaikka, jonne pääsee laaja kohderyhmä. Ensisijaisena käyttäjäryhmänä reitille on kylän koululaiset ja päiväkotilaiset. Hankkeessa pilotoidaan uusi esteetön luontoelämys live-lähetyksen ja aistikokemustaulun kautta asiakkaille palvelutaloon ja terveyskeskuksen vuodeosastolle. Hankkeessa uudistetaan reitti, rakennetaan kokonaan uusi tulipaikka ja esteetön puucee. Kohderyhmänä ovat Pelkosenniemen kunnan asukkaat ja matkailijat. Hanke lisää viihtyvyyttä, lisää yhteisöllisyyttä, parantaa koulun oppimisympäristöä sekä kuntalaisten harrastusmahdollisuuksia ja reitin turvallisuutta sekä tuottaa hyvää oloa henkilöille,jotka eivät syystä tai toisesta pysty reitillä kulkemaan.