1. Kuka olen?

Olen Salla Saarela. Vedän Kukkolankoskella Kuas sitte jos emmä met itte -nimistä hanketta. Olen filosofian maisteri kulttuurintutkimuksesta ja lisäksi suoritin vastikään opintovapaalla matkailupalvelujen tuottajan tutkinnon. Työskentelin pitkään taiteen perusopetuksen hallinnollisissa tehtävissä pääkaupunkiseudulla ja palasin hiljattain juurilleni pohjoiseen.

Hankkeessamme pääsen käyttämään opintotaustaani ja viestintäosaamistani hyödyksi – siinä on kyse Kukkolankosken perinnekulttuurin kehittämisestä ja uudenlaisista esiin tuomisen tavoista. Tornionjoen koskikalastuskulttuurilla on pitkä historia, ja sitä harjoitetaan pitkälti samalla tavoin kuin jo vuosisatoja sitten, vaikka elinkeinot ja maailma ympärillä ovat mullistuneet. Tähän liittyy kiehtova ajatus paikkojen merkitysten muuttumisesta aikojen saatossa yksilön ja yhteisön identiteetin rakennusosana.

Hankkeessa kehitetään Kukkolankosken viestintää elävän perinnön näkökulmasta. Haluamme nostaa esiin lippouksen ja paikallisen aineettoman kulttuuriperinnön merkitystä ja mahdollisuuksia väylänvarren kehittämisessä. Tapahtumat ovat merkittävä osa hanketta ystäväverkoston kasvattamiseksi ja lisäksi testailemme keinoja, joilla kulttuuria voi tulevaisuudessa esitellä entistä paremmin myös matkailijoille.

2. Mitä hankkeeseen kuuluu?

Olemme hyvässä vaiheessa uusien kotisivujemme kehittämisessä, ne julkaistaan tässä kesän korvalla. Niiden avulla edistämme Kukkolankosken matkaa maailmankartalle ja jonain päivänä kenties Unescon luetteloonkin!

Haastava maailmantilanne haastaa nyt myös meitä koskella. Suunnitellut eläväiset kesätapahtumat ovat vaakalaudalla. Olemme kuitenkin punomassa juonia elämyspalveluaihioiden testaamisesta kesän aikana. Lippouskausi alkaa joka tapauksessa, Iso Siika lasketaan vesille kesäkuun alussa ja koskella kuhisee varmasti ainakin pienimuotoisesti!

3. Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Hanke päättyy kuluvan vuoden loppuun. Siihen mennessä meillä on entistä rutkasti paremmat viestinnän välineet käytössämme ja some-seuraajien määrä jatkanee kasvuaan. Olemme varmasti myös kesän ja syksyn aikana saaneet uusia vierailijoita ja perinnekulttuurin ystäviä joukkoomme.

Tämä hanke on osa pitkää jatkumoa, jossa tarmokkaasti ja eri näkökulmista lisätään erilaisten yleisöjen tietoisuutta Kukkolankosken ainutlaatuisesta perinnekulttuurista.

Hankkeen nimi: Kuas sitte jos emmä met itte
Hankkeen hallinnoija: ProSiika ry
Hankkeen rahoittaja: Leader Outokaira tuottamhan ry
Hankkeen kustannusarvio: 69 316,40 €
Hankkeen kesto: 1.10.2019 – 31.12.2020

Kukkolankoski somessa:
Facebook: https://www.facebook.com/kukkolankoskiofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/kukkolankoski_official/

Psst! Kukkolankoskesta on laaja juttu myös pian julkaistettavassa Lapin keinon lehdessä, joten stay tuned!