Ylitornion Raanujärvellä on tehty monenlaista kuluneen vuosikymmenen aikana. Tukea kylän kehittämiseen on saatu arviolta yli 100 000 euron edestä – eikä yksikään euro ole mennyt hukkaan.

Raanujärven Urheiluseura Loimu ry:n kyläaktiivi Kimmo Kivilompolo tuumii, että kylällä ollaan todella tyytyväisiä kaikkiin toteutettuihin hankkeisiin sekä siihen, mitä niillä on saatu aikaan.
– Kiitoksia Leader-tukijärjestelmälle, että Raanujärven Loimun urheilutaloa on voitu kunnostaa!

Kimmon mainitsemalle Loimulle on tehty useita eri remontteja. Vuosikymmenen alussa vuonna 2010 asennettiin kaksi ilmalämpöpuppua, heti perään maalattiin ja fiksailtiin ulkokuorta ja sitten pistettiin uuteen uskoon talon keittiö laitteineen sekä WC-tilat. Vuosina 2013–2014 kylätoimikunta rakensi Loimun nurkalta lähtevän noin kahden kilometrin mittaisen valaistun ulkoilureitin. Ulkoilureitin rakentaminen rahoitettiin myös Leader-tuella.

Eikä siinä vielä kaikki! Legendaarinen Ostoskanavan tutuksi tekemä huudahdus tulee mieleen, kun kuuntelee Kimmon luetteloa hankkeilla urheilutalolle tehdyistä remonteista.
– Vuosina 2016–2017 meillä oli Korot kattoon -hanke, jossa kunnostimme urheilusalimme akustiikan. Laitettiin levyjä kattoon ja säleikköjä seiniin, ettei salissa kaikuisi niin paljon, muistelee Kimmo. Korot kattoon hankkeessa tehtiin myös kokonaan uusi likakaivojärjestelmä ja uusi peltikatto lumiesteineen, vesikouruineen ja syöksytorvineen.

Vuonna 2020 alkoi Klasit Loimulle -hanke, jossa uusitaan kaikki 39 talon ikkunaa.
– Samalla kunnostamme lattiat – ne ovat nimittäin hiomisen tarpeessa. Niin, ja maallamme näyttämön, ravintolan ja aulan seinät. Lisäksi hankkeen aikana uusimme valaistusta ja asennamme saliin kuulovammaisia palvelevan induktiosilmukan.

Lasit Loimun salissa valmiina asennettavaksi.

Uudet ikkunat ovat jo saapuneet Loimulle, ja niitä on alettu asentaa paikoilleen. Maalarit ovat myös olleet jo kovasti työn touhussa. Keväällä 2020 vallitsevien poikkeusolojen takia töitä pitää kuitenkin tehdä rajoitetuin talkoovoimin.
– Otetaan rauhallisesti ja noudatetaan ohjeistuksia kokoontumisten suhteen, toteaa Kimmo.

Kimmo laskeskelee, että rahallisesti Leader-tuessa edes 100 000 euroa ei riitä, vaan se on vuosien saatossa ylitetty.
– Olemme saaneet todella hyvin tukia. Oma raha on tullut talkootyöstä. Talkoolaisiakin on aina riittänyt, todella suuri kiitos siitä heille!
Kimmolla on myös selkeä näkemys siitä, miten suuri merkitys nimenomaan Leaderin tuella on seuralle ollut:
– On lähes varmaa, että jos tällaista Leader-tukimahdollisuutta ei olisi ollut, hankkeet olisivat jääneet hyvin vähäisiksi.

Remontoitu urheiluseuran talo on ollut ahkerassa käytössä, joten remontit eivät ole menneet hukkaan. Talolla voi muun muassa pelata salibandya ja lentopalloa, naisille tarjolla on oma jumppakerho ja lapsille puolestaan keppihevoskerho, koululaisten liikuntakerho ja pidetäänpä Raanujärven alakoulun palloilulajien liikuntatunnitkin Loimulla.
– Myös erilaisia tilaisuuksia kuten syntymäpäiviä, muistotilaisuuksia, kokouksia ja koulutustilaisuuksia on Loimulla järjestetty. Ja tietysti kun Lapissa ollaan, myös metsästysseura on hyödyntänyt tiloja esimerkiksi peijaisten ja pilkkikisojen aikaan.

Raanujärvellä menee Kimmon mielestä muutenkin hyvin. Vaikka väki vanhenee, myös työssäkäyviä riittää ja sitä kautta säpinää kylällä. Kylän koulukin on vielä toiminnassa.
– Kylälle on harmillista, että kyläkauppa lopetti hetki sitten toimintansa. Kyläkauppiaat tulivat eläkeikään ja jäivät ansaitulle eläkkeelle.

Loimu valmiina juhlia varten.

Kylätalonakin toimiva urheiluseuran talo taipuu helposti erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi ja siten eräänlaiseksi kylän keskukseksi.
– Tulevaisuudessa varmaan kunnostamme vielä talon lämmitysjärjestelmää, jotta paukkupakkasilla lämpöä riittää. Myös AV-järjestelmä meiltä vielä puuttuu.

Kuvat: Kimmo Kivilompolo