Keminmaan Lautiosaaressa omakotiyhdistys auttaa ikäihmisiä ja muitakin kyläläisiä myös poikkeusaikoina. Kylän keskukseksi on muodostunut uusi kylätalo Lautsikka.  

Lautiosaaren omakotiyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka-Liisa Mällinen toteaa, että Lautiosaaresta saisivat ottaa mallia muutkin kylät, niin Lapissa kuin muualla Suomessa.
– Selviämme tästä poikkeustilan arjesta melko hyvin, sillä emme ole vain yhden palvelun varassa. Meiltä voi tilata monenlaista kotiapua, esimerkiksi siivoamista tai asiointiapua. Lisäksi teemme edunvalvontaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että seuraamme esimerkiksi onko infrassa kuten teiden talvihoidossa huonokuntoisuutta ja pitäisikö asialle tehdä jotain.
– Kannattaa myös huomata, että kyläyhdistys voi toimia muuallakin kuin pelkästään oman kylänsä alueella. Mekin jaamme ruoka- ja kotiapupalveluja ympäri Keminmaata ja lähikuntia.

Yhdistyksen kumppanina toimii Keminmaan kunta, jonka kanssa yhteistyö on sujunut varsin mutkattomasti.
– Kunta ohjaa meille asiakkaita, esimerkiksi juuri siivouspalvelun ja ruokahuollon osalta. Lisäksi teemme yhteistyötä muun muassa Lappilaisten kylien ja muiden yhdistysten sekä paikallisten yrittäjien kanssa.

Sirkka-Liisa kokee, että omakotiyhdistys on muiden toimijoiden ohella mahdollistamassa ikäihmisten pidempää kotona asumista.
– Lautiosaari on yhteisöllinen paikka, jossa kukin saa kuitenkin elää omalla tavallaan. Olemme silti aina valmiita auttamaan toisia!

Lautiosaaren omakotiyhdistyksen sydän on kylätalo Lautsikka, jonne yhdistys muutti vuonna 2018. Lyhyessä ajassa Lautsikasta on tullut kyläläisten kohtaamispaikka. Sirkka-Liisan mukaan kyläläiset kokoontuvat mielellään Lautsikkaan kahvittelemaan, vaikkei talossa vakituista kahvilatoimintaa olekaan.
– Täällä ihmiset porisevat kuulumisista ja maailman menosta!

Lautsikkaa on kunnostettu Peräpohjolan Leader ry:n tuella vuonna 2019.
– Hankimme taloon lämpimän ruokalinjaston ja asianmukaiset tietotekniset varusteet, jotta juhlien ja kokousten järjestäminen onnistuu sujuvasti, Sirkka-Liisa kertoo.

Kylätaloa annetaan erilaisten tilaisuuksien pitopaikaksi. Esimerkiksi useat pikkujoulut on jo Lautsikassa ehditty järjestää. Yhdistys palkkaa kylätalolle kokin, jotta lounasruoka ja tilaisuuksiin tehtävät ruuat ovat varmasti ammattimaisesti tehtyjä ja maukkaita.
– Työllistämme näin työttömiä, tämä on myös palkkauksen velvoitteena. Työpaikkoja olemme mainostaneet esimerkiksi Facebookissa, eikä työvoiman saatavuuden kanssa ole ollut toistaiseksi ongelmaa.

Lautiosaaren omakotiyhdistykselle on ehtinyt kertyä mittariin jo 25 vuotta. Juhlakahvitkin ovat toiveissa tänä vuonna, kunhan kokoontumisrajoituksista päästään.
– Perinteisesti yhdistyksemme on joulun aikaan tarjoillut kyläläisille joululounaan ja järjestänyt vuosittain teatterireissun johonkin lähikaupungeista. Perinteitä on siis vuosien varrella tarttunut mukaan toimintaamme.

Tarvetta Lautsikan kaltaiselle modernille kylätalolle on selvästi ollut.
– Toivoisin, että kylätalot ympäri Suomen olisivat yhtä tehokkaassa käytössä kuin tämä meidän Lautsikkamme! Toivotamme kaikki tervetulleiksi kylään – ”saisiko olla tänään lohikeittoa vai pullakahvit?

Tutustu Lautsikkaan ja Lautiosaaren omakotiyhdistykseen:

https://www.facebook.com/Kylatalo.Lautsikka/

https://www.omakotiliitto.fi/jasenyhdistykset/suomen_omakotiliiton_lapin_piirijarjesto/lautiosaaren_omakotiyhdistys

Kuvat: Lautiosaaren omakotiyhdistys