Arkadia on onnellisten eläinten koti

Helmikuun aurinkoisena pakkaspäivänä simolainen Kotieläinpuisto Arkadia on kiinni, mutta yrittäjäpariskunta Päivi Ruotsalainen ja Samuli Myllyneva valmistautuvat jo täyttä häkää tulevaan kesäsesonkiin, jolloin kotieläinpuistoon saapuu matkailijoita ympäri Suomen ja maailman.

Talvella ei suinkaan levätä laakereilla, vaikka kotieläinpuiston puoli onkin kiinni. Puiston yhteydessä on myös Porotila Arkadia, jonka kuuminta sesonkia on talvi.
– Porotila tuo mukavasti täytettä vuodellemme, tuumii Samuli.

Porotilalla matkailija pääsee halutessaan poroajelulle. Kuten muutkin poromiehet, myös Samuli toteaa, että kyllä poroja riittää kahta puolen puuta.

Kotieläinpuiston ja porotilan lisäksi tiluksilta löytyy 1800-luvulta peräisin oleva rakennus, jonka kahvilapuolta on laajennettu Peräpohjolan Leader ry:n tuella. Kahvilan laajennuspuolella toimii ravintola, jossa voi nauttia lounasta tai vaikkapa kolmen ruokalajin illallisen. Tilat mahdollistavat nyt linja-autoryhmän ruokailun sekä esimerkiksi pikkujoulujen ja muiden juhlien järjestämisen.

Samuli ja Päivi Porotila Arkadian kodassa.

Maailman pohjoisin kameli

Kotieläinpuisto Arkadia otti vastaan ensimmäiset asiakkaansa keväällä 2016 Simon Maksniemessä. Matkailuporotilan yhteyteen valmistui Leader-tuella näyttävä kota vuonna 2017.

Kotieläinpuistosta löytyy eri eläinlajeja kaikki rodut laskien 70. Eläimet vaihtelevat suomalaisista maatilaeläimistä eksoottisiin lintuihin ja maailman pohjoisimpaan kameliin.
– Kameli on se kaveri, jolla on kaksi kyttyrää. Vastoin yleistä olettamusta, nämä yksilöt selviävät Lapin talvista enemmän kuin hyvin, kiitos paksun turkkinsa, kertoo Päivi.
– Petoeläimiä ei kotieläinpuistossa toistaiseksi ole, mutta esimerkiksi ahma ja ilves toisivat kiinnostavan lisän eläintarjontaan.

Kaikki Arkadian eläimet on hankittu Suomesta ja jokaisella yksilöllä on oma nimensä – tosin kaikkien kanojen nimiä ei voi Päivin mukaan ulkoa muistaa. Päiville ja Samulille eläinten hyvinvointi on etusijalla. Arkadiassa eläimet ovat seurallisia, eivätkä pelokkaita tai ahdistuneita.
– Osa eläimistä on todella pitkäikäisiä. Esimerkiksi sinikelta-ara elää jopa 70-vuotiaaksi!

​Antoisinta yrittäjäpariskunnan mielestä ovat ihmisten reaktiot Arkadian tarjontaan.
– On ihanaa nähdä, että ihmiset ovat tyytyväisiä vierailuunsa.

Päivillä ja Samulilla onkin käynyt niin onnekkaasti, että rakkaasta harrastuksesta on tullut työ, joka palkitsee tekijänsä. Samanlaisia päiviä ei tässä työssä ole.

Pelkkä kuningasidea ei riitä

Porotilan kodan seinällä on maailmankartta, johon on pienin pinnein merkitty kaikki paikat, mistä Maksniemeen on matkustettu. Jokainen manner on katettu, joten vierailijoita on todella ollut ympäri maailman.

Sekä Päivillä että Samulilla on vahva tuntuma siitä, että Meri-Lapin matkailun vetovoima on paranemaan päin niin kotimaisten kuin ulkomaalaistenkin matkailijoiden keskuudessa.
– Kasvu tapahtuu melko rauhalliseen tahtiin ja riippuu siitä, millaista tarjontaa meillä on matkailijoille, toteaa Samuli.
– Kun saamme matkailijat viipymään alueella pidempään, se on hyväksi meille kaikille.

Kansainvälisten kontaktien luominen vaatii yrittäjältä omaa aktiivisuutta sekä yhteistyötä muiden yritysten kanssa. Yrittäjät vetävätkin yhtä köyttä samaan suuntaan.
– Pelkkä kuningasidea ei riitä – yksin tänne ei kukaan saa porukkaa tulemaan.

Henki Meri-Lapissa on yrittäjien välillä hyvä.
– Isommatkin yritykset kunnioittavat meitä vähän pienempiä toimijoita, siinä on yksi yhteistyömme ytimistä.

Arkadian laamat ovat erittäin ihmisrakkaita.

Kaikki likoon

Pitkäjänteisyys on Kotieläinpuisto Arkadiassa kaiken a ja o.
– Kun ottaa yritystoiminnassa riskejä ja investoi, sitä joko menestyy tai sitten ei. Ei muuta kuin kaikki likoon vaan!
Toistaiseksi Päivin ja Samulin mukaan riskinotto on kuitenkin kannattanut.
– Tulot menevät aika pitkälti vielä toiminnan kehittämiseen, mutta on meillä selkeä visio siitä, mihin asti haluamme tätä laajentaa.

Kehitys ei saa loppua, se on kuitenkin varmaa.
– Muuten asiakkaat eivät tule uudestaan. Siksi uudistamme tarjontaamme kaiken aikaa, joten asiakkaiden kannattaa tulla käymään toistekin. Kotieläinpuistoon tullaan rakentamaan eläimille myös talvinäyttelytilat.

Kehityksessä yrittäjäpariskuntaa on auttanut Peräpohjolan Leader ry.
– Heidän tukensa on tosiaankin auttanut meitä eteenpäin. Leader-tuki on pienelle yrittäjälle iso taloudellinen apu!
Useamman blanketin joutuu tukea hakiessaan täyttämään, mutta Päivin ja Samulin mukaan se on vaivan arvoista.
– Uskoa yrittäjyyteemme valoi myös yritysneuvoja Johannes Vallivaara ProAgria Lapista. Hän teki meille järkeenkäypiä suunnitelmia ja laskelmia, kiittelevät Päivi ja Samuli.

Tutustu Kotieläinpuisto Arkadiaan:

nettisivut: https://www.visitmeri-lappi.fi/fi/arkadia/kotiel%C3%A4inpuisto-arkadia/

Facebook: https://www.facebook.com/KotielainpuistoArkadia/

Instagram: https://www.instagram.com/kotielainpuisto_arkadia/

 

Teksti & kuvat: Johanna Asiala