Läsnä aito luonto ja ihmiset

Aitoja elämyksiä räätälöitynä kullekin matkailijaryhmälle. Adventure by Design takaa, että matkasi Suomen ainoaan vuoristokylään on ainutlaatuinen.

Kilpisjärven kylä kylpee helmikuisessa auringonpaisteessa. Kylän keskellä katseen vangitsee ylväs Saanatunturi, jonka juurella matkailu kasvaa kasvamistaan. Myös Adventure by Design on löytänyt jalansijansa kilpisjärveläisessä matkailuskenessä.
– Joulukuusta 2019 lähtien olemme toimineet omissa toimistotiloissa, kertoo Elina Hutton, jonka aviomies Gareth Hutton perusti yrityksen vuonna 2012. Haastattelun antaa tällä kertaa Elina, sillä yrittäjä itse on kiireinen töidensä parissa.

Yrityksen kasvu on ollut hurjaa vuodesta 2015 lähtien.
– No, sellaista 200 % luokkaa, naurahtaa Elina.

Yritys on saanut hankintoihinsa tukea Leader Tunturi-Lappi ry:ltä. Leader-tuella on hankittu muun muassa kuvauskalustoa sekä vaatteita ja varusteita asiakkaille.
– Tukiprosentti on iso, joten se rohkaisee erityisesti pientä yrittäjää investoimaan enemmän kerralla.
Elina ja Gareth ovat erityisen kiitollisia yrityskonsultti Ari Saarelan avusta.
– Hänen laskelmistaan näimme heti, kuinka paljon toimintamme pitää kasvaa, jotta investoinnit ylipäänsä kannattavat. Kolmen vuoden kasvutavoite saavutettiin jo vuodessa!

Adventure by Design aloitti uusissa tiloissa Kilpisjärven kylällä joulukuussa 2019.

Samanhenkisten ihmisten keskellä

Tällä hetkellä Elina ja Gareth Hutton työllistävät vuodessa kaksi henkilöä, mutta pariskunta haluaa vakiinnuttaa kysynnän niin, että heillä olisi käytössään useampi opas ympäri vuoden.
– Joulu-tammikuu on kuumaa sesonkiaikaa meille, silloin täällä on viisi opasta. Jatkossa haluaisimme laittaa panoksia enemmän kevätsesonkiin, sillä kausi loppuu nyt maaliskuussa.

Työvoiman houkuttelu Kilpisjärvelle on kuitenkin oma haasteensa, myöntää Elina.
– Tulijoita kyllä olisi, mutta asuntojen kanssa on vähän niin ja näin, että saadaanko niitä ja millaisia tarjolla olevat vuokra-asunnot sitten ovat.
Esimerkiksi yrityksen myynnistä vastaava henkilö olisi valmis muuttamaan perheineen Kuopiosta Kilpisjärvelle vaikka heti, jos katto löytyisi pään päälle.

Jaakko opastaa paikalle saapuneita matkailijoita lumikenkien käytössä.

Hyvä työntekijä halutaan kuitenkin aina pitää, ja yrityksessä olleet harjoittelijat ovat päässeet kehittelemään myös uusia matkailutuotteita. Alkuvuonna 2020 yrityksessä on harjoittelussa Jaakko Pohjolainen, joka opiskelee eräoppaaksi Kurussa, Tampereen lähellä.

– Olen täällä Kilpisjärvellä kuukauden suorittamassa opintoihin kuuluvaa harjoittelua.

Jaakko on päässyt harjoittelunsa aikana muun muassa lumikenkäilemään, metsästämään revontulia ja järjestämään ulkoilmaillallisen keskelle kitukasvuista koivikkoa Saanan kupeeseen.
– Mulla on ollut tosi kotoisa olo täällä samanhenkisten ihmisten keskellä, kiittelee Jaakko.

20 euron testimainos kannatti

Elina Hutton kertoo, että asiakkaita Kilpisjärvelle saapuu ihan oikeasti ympäri maailmaa.
– Australiasta, Uudesta-Seelannista ja Singaporesta ainakin tulee ryhmiä.

Singaporelaiset houkuteltiin Kilpisjärvelle alun perin testiksi tehdyllä 20 euron Facebook-mainoksella, jolla saatiin paikalle kaksi pientä ryhmään.
– Siitä homma lähti vierimään lumipallon lailla, joten testi todella kannatti!

Opastetut matkat ovat aina erilaisia, sillä ne räätälöidään kunkin ryhmän mukaan – laavulla voidaan paistella makkaran sijaan vaikkapa tacoja, jos asiakas niin toivoo. Adventure by Design haluaakin panostaa enemmän laatuun kuin määrään.
– Opas tuo mukaan oman mausteensa, joten työntekijän persoona on meille tosi tärkeä asia. Pitää osata olla rento, oma itsensä.

Lahjoituksia paikallisille kohteille

Yrityksen toiminta kestää hyvin tarkastelun kestävyyden eri näkökulmista. Elina ja Gareth haluavat antaa takaisin yhteisölle, jonka alueella toimivat.
– Vuonna 2019 lahjoitimme 2,5 euroa per asiakas ikimetsien suojeluun edellisvuoden asiakasmäärien mukaan. Vuonna 2020 puolestaan lahjoitamme Guolasjärvi-Halti-tien kunnostukseen, jota käytämme itse paljon. Teemme lahjoituksen joka vuosi ja aina johonkin paikalliseen kohteeseen, kertoo Elina.

Paikallista kulttuuria ja perinteisiä elinkeinoja kunnioitetaan myös.
– Jos asiakkaamme haluavat tutustua esimerkiksi paikalliseen saamelaiskulttuuriin ja poronhoitoon, viemme heidät oikeille saamelaisille porotiloille.

Herkässä arktisessa luonnossa liikkuessa oppaat ovat tarkkoina. Kesävaellukset kulkevat parhaimmillaan jopa viiden eri luonnonsuojelualueen läpi, mikä on todella harvinaista koko maailman mittapuulla.
– Emme mene kesävaelluksillamme koskaan reittien ulkopuolelle tai käytä talvella omia moottorikelkkoja, vaan liikumme suksin tai kävellen.
– Luonnon kunnioittaminen on todella iso arvo meille!

Elina ja Jaakko valmiina vastaanottamaan vieraita.

Kasvua mieluummin laatu edellä

Elina Huttonin mukaan Kilpisjärven matkailun tulisi kasvaa laatu edellä.
– Mielestäni Kilpisjärven vahvuus voisi olla nimenomaan pieni koko, mutta laadukkaat ja erityiset palvelut sen sijaan, että pyritään kasvattamaan ”massaturismia”.

Myös yritysten välinen yhteistyö toimii hyvin.
– Ostamme muilta paikallisilta yrityksiltä palveluita, kuten kelkkasafareja, husky-ajeluita ja porotilavierailuja, kertoo Elina.

Jatkossa Adventure by Design pyrkii vakiinnuttamaan kasvunsa. Suunnitelmissa siintävät myös uudet, mahdollisesti kansainväliset hankkeet, jotta toimintaa voitaisiin kehittää yhä monipuolisemmaksi.

Tutustu yritykseen:Lue lisää yritystuista!

kotisivut: https://adventurebydesign.fi/

Facebook: https://www.facebook.com/AdventurebyDesign/

Instagram: https://www.instagram.com/adventurebydesign/

 

 

 

Kilpisjärven kylänraitti helmikuisessa auringonpaisteessa.

Teksti & kuvat: Johanna Asiala