Lisäkäsiä kulttuurin luomiseen

Tornionjokilaakso suorastaan tulvii vanhaa perinnettä ja elävää kulttuuria, jota tulisi tuoda esille. Onneksi näkyvyyttä voi parantaa muun muassa hankkeiden avulla. Tähän tarpeeseen syntyi Outokairassa Trokareita ja kylttyyriä -hanke.

– Kyllähän tälle hankkeelle oli valtava kysyntä, toteavat Elina Söderström ja Esa Rautiainen heti alkuunsa.
– Pienillä kulttuuritoimijoilla Outokairassa ei ole aina välttämättä rahaa itse toteuttaa näitä tärkeitä kulttuuriproggiksia. Siksi hankkeen tarjotinmalli tuli tarpeeseen.

Tarjotinmallilla Elina ja Esa tarkoittavat palveluita, joita hankkeesta voi saada pientä omarahoitusosuutta vastaan. Tarjottimeen kuuluvat muun muassa näytelmien käsikirjoitukset, kulissien rakentamiset, äänentoistoon liittyvät laitteistot, puvustus, koreografiat ja musiikki, jota Esa itse ammattisäveltäjänä ja -tuottajana tekee. Monilla pienillä kulttuuriryhmillä ei ole varaa maksaa täyttä hintaa ammattilaisten tekemästä työstä, joten hankkeen tarjoama apu on ryhmille kaikki kaikessa.

Hankkeen apua voivat hakea esimerkiksi erilaiset yhdistykset kuten paikalliset teatteri-, tanssi- ja lauluryhmät.
– Tuen piirissä on ollut porukkaa oikeasti vauvasta vaariin. Esimerkiksi Tornion keijuprinsessaesityksessä oli mukana alle kouluikäisiä lapsia, taas joissain kylissä olemme tukeneet senioreiden teatteriesityksiä, kertoo Elina.

Ensimmäisessä kuvassa pikkuballerinat (kuva: Lasse Stenman), toisessa Pekanpään Talvisodan muistojuhlan väkeä (kuva: Esa Rautiainen).

Kulttuuri opettaa historiaa

Elina Söderström ja Esa Rautiainen näkevät hankkeensa toiminnan erittäin vaikuttavana.
– Pääsemme tukemaan konkreettisesti paikallisia kulttuuriharrasteryhmiä. Tönäisemme heitä eteenpäin!

Molemmat uskovat myös, että tuki erilaisten esitysten suunnitteluvaiheessa innostaa muitakin toimijoita – kenties Outokairan alueelle syntyy uusia harrasteryhmiä ja kulttuuritoiminta jatkuu entistäkin vahvempana.
– Esityksien kuten näytelmien tekoon vaaditaan aina aktiivinen porukka, mutta kaikki, jotka ovat meiltä tukea hakeneet, ovat kuitenkin olleet paikallisia harrastelijoita, selittää Esa.

Kaikki Leader-rahoitteisen Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen tukemat esitykset on tavalla tai toisella taltioitu.
– Useimmat esitykset on videoitu. Tarkoitus on, että esimerkiksi historiallisia näytelmiä voisi näyttää koululaisille ja siten opettaa alueen historiaa, kertoo Elina.

Historialliset näytelmät kertovat muun muassa siitä, kuinka Turtolan kylään tuli sähköt 100 vuotta sitten tai kuinka talvisodan syttyminen otettiin vastaan Pekanpään kylässä.

Tässähän pääsee helpolla!

Kaikista palkitsevinta musisoivalle pariskunnalle on ollut huomata, että ihmiset ovat olleet kiitollisia saamastaan avusta.
– Monet ovat ihmetelleet, että näinkö helpolla tässä nyt päästään, kun omarahoitusosuus on vain 100 euroa!
Useat kulttuuriryhmät ovat kuitenkin heränneet vasta nyt Trokareita ja kylttyyriä -hankkeen tarjoamaan apuun.
– Tuntuu, että homma loppuu vähän niin kuin kesken, kun kysyntä on vain kasvamaan päin.

Erityisen mukava kokemus oli järjestää kirjoituskurssi innokkaille kirjoittajille alkuvuodesta 2020.
– Tarkoitus on, että koulutusten kautta kulttuuriryhmät voisivat kehittyä ja luoda itsekin uudenlaisia sisältöjä, kertoo Elina.

Kirjoituskurssilla 16 innokasta kirjoittajaa pääsi ammattilaisen, rovaniemeläisen käsikirjoittaja-dramaturgi Janne Rosenvallin, oppiin harjoittelemaan käsikirjoitusten tekemistä. Palautteet kaksipäiväisestä kurssista olivat erittäin positiivisia.
– Kyllä mielessä pyörii, että pitäisikö järjestää vielä toinenkin tällainen!
Kirjoituskurssi nostettiin esiin myös paikallismedioissa, kun kurssilaisia haastateltiin Yle Lapin radioon.

Outokairan alueella on Elinan mukaan vielä paljon kulttuurihistoriaa sekä elävää perinnettä taltioitavaksi ja tarinallistettavaksi. Lisäksi ihmiset ovat terveellä tavalla ylpeitä omasta historiastaan ja kotiseudustaan.
– On niin sanotusti mistä ammentaa! Elina naurahtaa, mutta jatkaa samaan hengenvetoon:
– Kaikkea ei voi yhdessä projektissa tehdä valmiiksi. Ehkäpä tämä meidän hankkeemme on pilotti, jota lähdetään nyt kehittämään eteenpäin.

Kirjoituskurssilaisten haastattelu Lapin radiossa, osa 1.

Kirjoituskurssilaisten haastattelu Lapin radiossa, osa 2.

Kirjoituskurssilaisten haastattelu Lapin radiossa, osa 3.

Kiinnostaako avustus kulttuuriesityksissä? Ota yhteyttä Elinaan ja Esaan!

Kurkkaa myös hankkeen Facebook-sivut: https://www.facebook.com/kylttyyri/

Teksti: Johanna Asiala