1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Paula Aho, Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry:n toiminnanjohtaja. Toiminnanjohtajan työn lisäksi toimin hankevastaavana yhdistyksen toteuttamassa vieraskasvihankeessa. Monipuolinen, mielenkiintoinen ja mukava työ!

Hankkeessa on tavoitteena rekrytoida lappilaiset mukaan koko maakunnan kattaviin vieraslajien torjuntatalkoisiin. Vieraskasvit vievät tilaa alueen omilta luonnonkasveilta ja vähentävät alueen lajikirjoa, mikä vaarantaa luonnon monimuotoisuutta. Lisäksi vieraskasvit aiheuttavat esteettisiä ja virkistyskäyttöarvoja alentavia ongelmia esimerkiksi puistoissa tai uimarannoilla. Vieraslajit voivat ehkäistä metsien uudistusta, alentaa kiinteistöjen arvoja tai aiheuttaa satotappioita maataloudelle. Jättiputken myrkyllisyys voi aiheuttaa jopa terveydellisiä ongelmia.

Tavoitteena on tiedottaa alueen kuntien viranomaisia ja asukkaita vieraslajien haitoista, kartoittaa vieraslajiesiintymiä, toteuttaa vieraslajien torjuntaa käytännössä sekä opastaa kuntien asukkaita vieraslajien torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä. Hankkeen toimintaa mukaan ovat tervetulleita kaikki vieraslajeista ja niiden torjunnasta kiinnostuneet lappilaiset! Mukaan torjuntatalkoisiin voi liittyä ilmoittamalla oman vieraslajihavaintonsa joko vieraslajiportaaliin (www.vieraslajit.fi) tai hankevastaavalle (paula.aho@maajakotitalousnaiset.fi).

2. Mitä hankkeeseen kuuluu? 

Hankkeeseen kuuluu hyvää! Alkumetreillä ollaan vielä, mutta meno on hyvä. Olen saanut jo paljon yhteistyökumppaneita ja tiedottaminenkin laajenee koko ajan mukavasti!

3. Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Myös kuvassa oleva lupiini on haitallinen vieraslaji.

Näen tilanteen, jossa lappilaiset ovat tietoisia vieraskasvien aiheuttamista uhista ja ongelmista sekä ovat olleet ja ovat vastaisuudessakin mukana niiden torjunnassa ympäri maakuntaa. Kunnat, yhdistykset ja yritykset omalta osaltaan näyttävät mallia vieraskasvien torjunnassa ja leviämisen ennaltaehkäisyssä sekä muistuttavat asukkaita asian tärkeydestä. Toivon myös, että mahdollisimman paljon olemassa olevia vieraskasviesiintymiä on jo saatu hävitettyä.

 

Hankkeen nimi: Lapin vieraskasvit tunnetuksi ja haltuun
Hankkeen hallinnoija: Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus
Hankkeen kustannusarvio: 87 682 €
Hankkeen kesto: 1.1.2020 – 31.12.2021