"IHANAA, ETTÄ HE OVAT TÄÄLLÄ"

Kahvipöytään on kokoontunut iloinen ja puhelias seurue. Ennen yhtäkään haastattelukysymystä jutun ydinsanoma on jo hahmottunut. Yhdessä olemisen ilo ja hyvä mieli tarttuisivat täällä varmasti yrmeämpäänkin vieraaseen.

Koolla on kolme henkilöä, joille Vuojärvi on koti. Jokainen heistä on päätynyt kylään eri tavalla.

Vuojärveltä kotoisin oleva Ritva Kangas asuu Rovaniemellä, mutta viettää paljon aikaa kotikylällään. Tekemistä riittää niin kaupunkikodin kuin vanhan kotitalonkin ylläpidossa. Aikaa jää silti vielä kyläseuran toimintaan.

Tarmo Majurin Lappi-innostus syntyi karhunpyynnissä jo 45 vuotta sitten. Hän muutti Naantalista Vuojärvelle ensimmäisen kerran 18 vuotta sitten ja lopulta ihan pysyvästi. Viimeisen kymmenen vuoden aikana hän ei ole käynyt Sodankylää pohjoisempana tai Rovaniemeä etelämpänä kuin yhtenä ainoana päivänä.

Inari Fernández on haastattelupäivänä asunut Vuojärvellä tasan kaksi kuukautta. Helsingistä Lappiin siirtyivät muuttokuorman lisäksi aviomies, kaksi tytärtä ja koira.

Fernándezilla on meneillään Vaihtovuosi Sodankylässä -nimeä kantava projekti, jossa yhdistyy perheen iso elämänmuutos sekä kunta- ja vaikuttajamarkkinointi. Fernández tuottaa vuoden ajan realitysarjaa Äidin puheenvuoron kanaville YouTubeen ja Instagramiin sekä kirjoittaa aiheesta blogiinsa. Sodankylän kunnan lisäksi yhteistyökumppaneina projektissa ovat lastenvaatevalmistaja Reima sekä Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK.

Inari Fernández, Ritva Kangas ja Tarmo Majuri ovat päätyneet Vuojärvelle kukin omalla tavallaan.

Pysähtyminen tuli tarpeeseen

Ajatus vaihtovuodesta syntyi, kun perhe vietti joulua Lapissa. Fernández alkoi miettiä, voisiko Lapissa hänet valtaava hyvä ja rauhallinen olo olla pitempiaikaisempi olotila. Muutto Vuojärvelle onkin mullistanut perheen elämän.
– Yksi ystävistäni kertoi vasta, ettei ole ikinä nähnyt meidän perhettä näin onnellisena. Meistä kuulemma huokuu onni.

Aiemmin aina läsnä ollut kiire on helpottanut ja elämästä on tullut paljon yksinkertaisempaa.
– Helsingissä joka päivä jollain perheestä oli joku harrastus. Tapasimme toisiamme jos tapasimme ja minä itse olin oikea perikuva kiireestä.
Luonnosssa viihtyvä Fernández muistelee, kuinka hän kävi viime vuonna kaksi kertaa metsässä.
– Ja kumpikin niistä kerroista oli merkittävä hyvissä ajoin kalenteriin, jotta sinne ehti.

Nyt metsä alkaa heti kodin pihalta ja perheen yhteinen aika on lisääntynyt räjähdysmäisesti.
– Päivällä meillä on jokaisella omat juttumme, mutta iltaisin olemme yhdessä. Lapsilla on vain yksi harrastus ja sekin sellainen, että sen ajankohtaa voi tarvittaessa muuttaa, Fernández huokaisee.
– Tekemistä riittää, mutta se on sellaista, jota voimme tehdä yhdessä.

Kiireen tilalla on nyt asioita kuten ruoanlaitto yhdessä, leipominen leivinuunissa, retkeily ja takkatulen tuijottelu.
Eräänä iltana Fernández kertoi peranneensa lähiruokaringistä ostamiaan muikkuja kaksi ja puoli tuntia.
– Se olisi ollut Helsingissä täysin hullu idea, hän nauraa.

Toteutuneita haaveita ja toiveita

Fernándezeille löytyi vaihtovuodeksi koti Vuojärven kylästä, joka sijaitsee 40 kilometriä Sodankylän keskustasta etelän suuntaan.
–  Sodankylän kunta auttoi meitä etsinnöissä, mutta löysin tämän lopulta ihan itse, Fernandez hymyilee.

Tarjolla tuntui olevan sinänsä ihan mukavia taloja ja paikkoja, mutta mielessä kyti haave vanhasta hirsitalosta. Fernández kertookin käyneensä läpi kaikki mahdolliset Lapissa mökkejä ja asuntoja välittävät palvelut. Villa Vuojärvi löytyi lopulta Booking.comista.

– Muistan sen hetken ja sen tunteen. Tiesin heti, että tuohon me haluamme muuttaa.

Sähköposti Ritvalle laittoi asiat rullaamaan ja Villa Vuojärvi on nyt tärkeä osa perheen tarinaa. Fernández uskoo sen vaikuttaneen omalla tapaa jopa realitysarjan suosioon, kun vanha talo ja pieni kylä tekevät elämänmuutoksesta vielä isomman.

Vuojärvellä toteutuu myös toinen tärkeistä toiveista. Perheen lapset käyvät nyt koulua pienessä Torvisen kyläkoulussa. Koulukyyti hakee lapset aamuisin tienvarresta ja palauttaa heidät iltapäivällä takaisin.
– Sekin on muuten iso helpotus vanhemmille. Elämä rytmittyy perusasioiden äärelle ja kun ne ovat kunnossa, on se ihan mahtavaa.

Fernándezit järjestivät 50 000 YouTube-seuraajan kunniaksi tuparijuhlat Vuojärvi-seuran avustuksella. (Video: Äidin puheenvuoro)

Arjen yhteistyökumppani

Villa Vuojärven vuokranneesta Vuojärvi-seurasta on sukeutunut Fernándezille tärkeä yhteistyökumppani – ja päinvastoin. Kyläseura osti pihapiirin rakennukset Sodankylän kunnalta vuonna 2016.
– Siinä vaiheessa kaikki vakuutus- ynnä muut maksut lankesivat meille. Oli pakko alkaa miettiä menojen lisäksi myös tuloja ja siinä vaiheessa laitoimme tämän pirtin vuokrauskuntoon ja vuokralle, Ritva Kangas kertoo.

Sodankylän Vuoden kylä 2018 on kehittänyt toimintaansa monin tavoin, myös Leader-rahoitusta apuna käyttäen. Vanhassa koulurakennuksessa toimii mm. Revontuliopiston kerhoja ja sitä käytetään kyläläisten erilaisiin tilaisuuksiin. Pihaan on hankittu leikkivälineitä ja kota, jotka nekin ovat yhä kaikkien käytettävissä.

Pirtin pitkäaikaiset asukkaat tuovat vuokratulojen lisäksi kylään toivottua elämää.
– Ja saahan Vuojärvi nyt tässä ihan mielettömän määrän näkyvyyttä. Jo nyt on ollut havaittavissa, että se vaikuttaa myös ihmisten kotiseutuylpeyteen, Kangas toteaa.

Fernandezit järjestivät syyskuussa seuraajilleen tuparijuhlat 50 000 YouTube-seuraajan kunniaksi. Tilaisuuteen ilmoittautui hurjat 271 osallistujaa ja apukäsiä tarvittiin.
– Emme olisi voineet mitenkään järjestää niin isoa tapahtumaa ilman kyläseuraa. Suunnitelmissa on muitakin tapahtumia, joita voisimme järjestää yhdessä.

Apua on löytynyt myös arjen askareisiin.
– Täällähän jakamistalous on jo totta. Jos vaikka joku keittiöväline menee rikki, saat naapurista uuden lainaan. Parasta Vuojärvessä on juuri yhteisöllisyys, Fernandez miettii.
– Ylipäätään se sydän, millä meidät on otettu täällä vastaan on liikuttavaa ja näiden ihmisten tarjoama oppi ja apu suunnattoman iso rikkaus.

Arvokas oma kylä

Inari Fernándezilla alkaa olla jo kiire seuraavan videon viimeistelyyn, mutta keskustelu ehtii kääntyä vielä yhteen Lapin keinon lempiaiheista. Nimittäin maaseutuun ja mielikuviin siitä. Näistä päästäänkin äkkiä elämänarvoihin yleensä.

Äidin puheenvuorolla on paljon lapsiseuraajia, joista osa myös maaseudulla asuvia. Monien suosittujen tubettajien videot ovat kaupunkikeskeisiä ja niissä esitellään välillä jos minkäkinlaisia hienouksia. Kuinka hienoa onkaan, että vaihtoehtojakin alkaa nykyään löytyä. Fernándezin videoilla ei hienostella eikä availla kalliita lahoja.
– En halua millään tavalla olla lisäämässä materialismia tähän maailmaan.
Onkin hienoa, jos lapset voivat videoiden kautta nähdä myös oman kotikylänsä arvokkaana ja mielenkiintoisena paikkana.

Yhdessä mietimmekin, onko kohta maaseudulle ja Lappiin tunkua, kun seuraajat aikuistuvat tai jo aikuistuneet rohkaistuvat toteuttamaan unelmiaan.
Fernándezin perheessäkin on jo puhuttu, mitä sitten kun Vaihtovuosi Sodankylässä päättyy.
– Lapset eivät ole kertaakaan kysyneet, koska mennään takaisin Helsinkiin. Päinvastoin toiveena on, että jäisimme tänne.

Lopullinen päätös lähteäkö vai jäädä, syntyy aikanaan. Siihen vaikuttaa tietenkin myös se, mikä on työtilanne. Nyt ollaan kuitenkin tässä ja vuotta on vielä paljon jäljellä. Tarmon kommentti kiteyttää kaiken:
– Aina kun kuljen tästä ohi mietin, että on ihanaa, että he ovat täällä.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio