1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Tuula Nurmela ja olen Ranuan kunnassa kylien elinvoimaisuuden, toimenpiteiden ja palveluiden esiselvityshankkeessa projektityöntekijänä. Neljä kuukautta kestävän esiselvityshankkeen tavoitteena on saada Ranuan kyläläiset tarkistelemaan ja suunnittelemaan omien kylien toimintaa, elinvoimaisuutta, viihtyvyyttä ja kylien näkyvyyttä. Tällä hankkeella tehdään esiselvitys Ranuan kyliin ja selvitetään kylien asukkaiden palveluiden kehittämisen, yleishyödyllisten investointien ja pakallisen yritystoiminnan kehittämisen tarve. Kohderyhmänä on kaikki Ranuan kylät.

2. Mitä hankkeeseen kuuluu?

Hankkeen aikana ollaan käyty kaikissa Ranuan kylätoimikunnissa kylävierailulla. Toisella kyläkierroksen työpajoissa työstetään kylävierailun pohjalta suunnitelmia eteenpäin vietäväksi.

3. Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Hankkeen aikana on aktivoitu kyläläisiä pohtimaan oman kylän elinvoimaisuutta ja viihtyvyyttä. Kylien välistä yhteistyötä on saatu lisättyä, kun kylien neuvoston toiminta on saatu uudelleen käyntiin ja tavoitteena on, että se kokoontuu jatkossa säännöllisesti. Hankkeen loputtua ollaan saatu perustettua uusi kyläyhdistys alueelle, jossa sitä ei ole ollut. Lisäksi ollaan saatu kylätoimikunnille tietoa kyläyhdistyksen rekisteröinnin hyödyistä. Kylien suunnitelmien pohjalta tehdään kehittämistoimenpide-ehdotuksia kylien kehittämiseksi sekä hankesuunnitelma jatkohankkeeksi.

Hankkeen nimi: Kylien elinvoimaisuuden, toimenpiteiden ja palveluiden esiselvityshanke
Hankkeen hallinnoija: Ranuan kunta
Hankkeen rahoittaja: Peräpohjolan Leader ry
Hankkeen kustannusarvio: 25 000 euroa
Hankkeen kesto: 2.5.-2.10.2019.