LOHESTAJAN LUOTTOVÄLINE, METSÄSTÄJÄN MIELIKAMPE
Käsityötä ja paikallisuutta arvostava, intohimoinen kalastaja tai muutoin erähenkinen ihminen. Sellainen on tyypillinen Sauli Lakkapään asiakas.Sauli Lakkapää valmistaa puukkoja Pellon Turtolassa. Itseoppineen tekijän käsissä muodon saavat monenlaiset puulajit. Kahvamateriaaleina hän käyttää myös poron- ja hirvenluuta ja tupet syntyvät naudannahkasta. Vain terät tulevat muualta, mutta eivät nekään kaukaa. Ne ovat niin ikään Turtolassa asuvan seppä Toivo Jaarasen käsialaa.
Asiakas voi valita puukon pienestä mallistosta, jossa samasta puukkomallista on tarjolla erilaisia variaatiota. Puukkoja voi myös personoida asiakkaan toiveiden mukaan.
– Eli kun se sopiva malli löytyy, on mahdollista saada siihen esimerkiksi kahva juuri siitä mieluisimmasta puulajista tai vaikka värjättynä.
Puukkoja ostetaan paljon lahjaksi. Perinteisten syntymäpäivä- ja joululahjojen lisäksi yritykset ostavat niitä lahjaksi työntekijöilleen, yhdistykset palkitsevat aktiivejaan jne.
– Hyvin usein asiakkailla on myös toiveita personoinnin suhteen. Siksi meillä ei ole juuri varastoja vaan teen puukot sitä mukaa, kun tilauksia tulee, Lakkapää kertoo.
Sauli Lakkapään puukkomallistosta löytyy erilaisiiin käsiin ja käyttötarkoitukseen sopivia kahvoja ja kauniita materiaaleja.
Tekniikkaa ja luovuutta
Vaikka yritys kantaakin Saulin nimeä, on vaimo Tarja vahvasti siinä mukana. Talonrakennusalalla aiemmin toiminut pariskunta alkoi joitain vuosia sitten miettiä, mitä uutta he voisivat alkaa tekemään.
– Sauli on hyvä käsistään ja mietimme minkälaista tuotetta olisi mukava tehdä ja mikä menisi kaupaksi, Tarja muistelee.
Pohdinnassa päädyttiin puukkoihin ja homma onkin lähtenyt hyvin käyntiin.
– Tekninen osaaminen on tietysti tärkeää, mutta tässä saan myös käyttää luovuuttani. Miltä puukko tulee näyttämään jos valitsen juuri tämän puulajin, sitä on hyvä miettiä jo kalikkavaiheessa. Visiot ja näkemykset saa tosiaankin testata ja toteuttaa, Sauli naurahtaa.
Juuri näiden taitojen yhdistelmänä syntyneitä puukkoja asiakkaatkin arvostavat. Laadusta ja käsityöstä ollaan valmiita maksamaan. Paikallinen tuote voi lisäksi olla tunneside mieluisaksi käyneeseen paikkaan.
– Monelle asiakkaalle tuntuu tosiaan olevan iso merkitys sillä, että puukko on tehty juuri täällä.
Puukkoja on näytillä Pellossa Vihreällä pysäkillä toimivassa Oranssi karhu -liikkeessä. Useat kaupat kuitenkin viimeistellään verkkokaupassa.
Kauppa ja verkkokauppa
Puukkojen myyntiin on olemassa useampi tärkeä väylä, jotka täydentävät toinen toistaan.
– Meille oli heti alkuun selvää, että kauppakin pitää laittaa, Lakkapäät toteavat.
Oranssi karhu –niminen liike avattiin Pellon Vihreälle pysäkille kesäksi 2018. Liikkeen valikoimassa on ulkoilu-, retkeily- ja kalastusvarusteita, paikallisia tuotteita rajajoen kummaltakin puolelta. Yhtenä sisäänheittäjänä toimii kalastuslupien myynti.
Vihreä pysäkki on suosittu taukopaikka. Kevätsesongilla parkkipaikalla tarvitaan jopa liikenteenohjaajia, että asiakkaat saadaan mahdollisimman tehokkaasti palveltua. Puukkojen kannalta parasta sesonkia on kuitenkin kesä ja syksy, kun kalastajat ja retkeilijät ovat liikkeellä. Tuolloin ohikulkijatkin saattavat ostaa puukon akuuttiin tarpeeseen.
Suuri osa ostopäätöksistä tehdään kuitenkin myöhemmin. Tarve esimerkiksi lahjalle voi syntyä milloin ja missä vaan. Tästä syystä Lakkapäät ovat halunneet laittaa myös verkkokaupan kuntoon heti alusta alkaen. Verkkokaupassa asiakaskohtaamista voi myös eräällä tapaa jatkaa. Jos asiakas ei liikkeessä nopeasti piipahtaessaan ehdi tutustua asiaan sen paremmin, voi hän verkkokaupassa lukea puukkojen valmistuksesta ja materiaaleista tarkemmin ja miettiä rauhassa asiaa.
Lakkapäät kiertävät puukkojen kanssa myös erilaisia messuja enimmäkseen Suomessa ja Ruotsissa. Leader-rahoitusta he hyödynsivät messuilla tarvittavien liikuteltavien esittelykalusteiden hankinnassa. Leader Outokaira tuottamhan ry:n myöntämällä investointituella on ollut yrittäjille hurjan iso merkitys.
– Ei varmasti oltaisi hommattu kalustoa niin pian muuten.
Sauli ja Tarja Lakkapää päivystävät kaupalla kumpi milloinkin. Oranssi karhu on kuitenkin paikalla aina.
Väärinymmärretty karhu
Tulevaisuuden suhteen yrittäjäpariskunnalla on monenlaisia suunnitelmia, mutta niistä ei vielä muille kerrota. Saulilla on puukkojen lisäksi olemassa joitain tuoteidea-aihioita.
– Periaattessahan kun tarvittavat laitteet on jo olemassa, voisi tehdä muutakin. Ja sitähän ei tiedä kun tuolla pajalla touhuaa, että koska välähtää, hän naurahtaa.
Tarjalla puolestaan riittää työtä Oranssin karhun kehittämisen kanssa. Esimerkiksi vaatepuolella mallistot ja sesongit tuovat omat haasteensa.
– Tietynlaista ajattomuutta pitää olla, mutta kuitenkin samalla pitää pysyä koko ajan kartalla ja herkistellä mikä olisi hyvä juttu.
Oranssilla karhulla on takana vasta yksi kokonainen vuodenkierto, joten opittavaa riittää. Mielenkiintoista on myös se, että nykypäivän asiakas voi olla kotoisin mistä päin maailmaa vain.
Nimi Oranssi karhu tulee mistäpä muustakaan kuin ovenpielessä päivystävästä oranssista karhusta.
– Karhu tönötti aikansa Saulin isän pihalla ja mustana näytti todella synkältä. Maalaus toikin yllättäen esiin lempeän katseen.
Nyt aiemmin väärinymmärretty hahmo toivottaa iloisesti tervetulleeksi myös pikkuväen.
– Eräskin pikkunaskali huusi jo tuolta kaukaa että ”katso isi, polkkanakalhu!”
Lue lisää: Saulilakkapaa.fi
Teksti ja kuvat: Tuuli Kontio
Julkaistu 13.6.2019