KIITOS HETTA!

Useampi suomalainen, ruotsalainen ja norjalainen meni Hettaan, mutta tällä kertaa ei kilpailtukaan mistään.

Lappiin kaukaa ulkomailta saapuvaa matkailijaa harvemmin kiinnostaa minkä kunnan alueella hän kulloinkin on. Välillä voi olla epäselvää jopa se, missä maassa ollaan. Vaikka matkailija ylittää kunta- ja valtakunnanrajat helposti, voivat ne matkailun kehittämisessä olla välillä jopa rajoittavia asioita.

Original Lapland on edistänyt kansainvälistä yhteistyötä erilaisilla suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisillä opintoretkillä. Hetassa järjestettyyn seminaariin ja verkostoitumistilaisuuteen kutsuttiin mukaan myös norjalaisia. 60 osallistujan joukossa oli yrittäjiä, matkailun kehittäjiä ja kuntien edustajia.

Original Lapland on kahden suomalaisen ja yhden ruotsalaisen Leader-ryhmän yhteinen kylämatkailun kehittämishanke, viralliselta nimeltään Alkuperäinen Lappi – Väylänvartta tunturiin ja takaisin. Hetan päivien järjestelyistä vastasi Leader Tunturi-Lappi. Projektipäällikkö Laura Hokajärven yhdessä projektiharjoittelija Hanna Kallioniemen kanssa viilaamat sujuvat järjestelyt ja lämmin kevätsää saivat osallistujat viihtymään ja jutun luistamaan. Tähän kun lisää vielä majapaikka Hetan Majatalon viihtyisän tunnelman ja maukkaat ruokatarjoilut, voi päiville helposti antaa kiitettävän arvosanan.

Original Laplandin Laura Hokajärvi avasi torstain seminaarin Tunturi-Lapin luontokeskuksessa. Finnairin Jeroen Sleurs oli odotettu vieras. Iltapäivän matcmaking Hetan Majatalossa oli vilkas tilaisuus (kuva: Hanna Kallioniemi).

Haussa aitoa ja yksilöllistä

Seminaaripäivän aikana kuultiin monia mielenkiintoisia alustuksia. Yksi odotetuimmista puhujista oli Finnairin Tuote- ja elämyspäällikkö Jeroen Sleurs, joka kehittää lentoyhtiölle alustaa, jonka kautta matkailija voi varata lentojen lisäksi niin majoituksen kuin matkaohjelmat. Siis syyn matkalle.

– Haussa on aitoja, ympärivuotisia ja yksilöllisiä tuotteita, jotka on paketoitavissa digitaalisissa kanavissa myytäviksi tuotteiksi.
Yrittäjillä oli seminaarin jälkeen mahdollisuus keskustella tuotteistaan Sleursin kanssa.

To 25.4. seminaarin tallenne ja materiaalit:
Seminaarin tallenne
Päivän esitykset

Seminaaripäivän loppuosa oli varattu verkostoitumiseen. Osallistujat kiersivät pienissä ryhmissä pöydissä, joiden isännät kertoivat yrityksensä tai alueensa ajankohtaisista asioista ja tuotteistaan. Esille nousi monta uutta yhteistyöideaa eri alueiden ja maiden yrittäjien välillä. Erilaiset tuotteet ja palvelut herättivät ihastusta ja toisten ongelmiin oli helppo samaistua.

Pasi Ikosen ja Anna McCormackin tapa pyörittää yritystään teki opintoretkeläisiin vaikutuksen.

Hetta Huskies

Seuraavana aamuna osallistujat pakattiin heti aamupalan jälkeen bussiin ja opintoretkelle. Päivän aikana ehdittiin tutustua moneen mielenkiintoiseen yritykseen Hetan ympäristössä. Päivä aloitettiin huskytarhalta.

Pasi Ikosen ja Anna McCormackin yritys Hetta Huskies on toiminut kymmenen vuotta. Tarhassa asuu 250 koiraa, joista 180 juoksee. Loput ovat joko pentuja tai syystä tai toisesta eläköityneitä koiria. Myös sairaslomalaisia löytyy.
– Meillä ei lopeteta koiria, vaan ne saavat viettää meillä koko elämänsä. Näin isossa joukossa on aina joitain sairaita tai loukkaantuneita yksilöitä. Jos jollain tarhalla ei tällaisia näy, voi päätellä mistä se johtuu, McCormack kertoo.

Hetta Huskies seuraa koiriensa hyvinvointia tarkasti päivittäin. Eläinten hyvinvointi on yrittäjien mielestä tärkeä ottaa huomioon siinäkin mielessä, että isot eläinoikeusjärjestöt näkevät alassa monia epäkohtia ja haluaisivat jopa kieltää sen kokonaan.
– Meidän pitää siis olla asiassa edellä ja tehdä toiminnasta eettistä jo hyvissä ajoin. Yhteiset kansainväliset standardit voisivat olla hyviä.

Lue lisää yrityksestä:
Hetta Huskies
Lapland.fi-sivuston juttu Hetta Huskiesista

Ounasloman Alpo Vuontisjärvi äänessä. Hetan Majatalon yrittäjä Tiina Vuontisjärvi sekä Original Laplandin projektiharjoittelija Hanna Kallioniemi kuuntelevat.

Ounasloma ja Hetan Majatalo

Alpo Vuontisjärvi kertoi Ounasloman ja samalla myös Hetan Majatalon historiasta. Vuontisjärven isovanhemmat Anna Kreeta ja Fredrik Vuontisjärvi aloittivat majoittaa matkailijoita kotiinsa jo vuonna 1924. Hetan Majatalo siirtyi seuraavalle sukupolvelle ja Kalle ja Maija Vuontisjärven hoteisiin vuonna 1960. He paitsi laajensivat majataloa myös perustivat leirintäalueen Närpistöjoen varteen. Ensimmäinen mökki nykyisen Ounasloman tiluksille rakennettiin vuonna 1963.

Vuonna 1985 oli seuraavan sukupolvenvaihdoksen aika. Kallen ja Maijan pojista Matti alkoi Hetan Majatalon yrittäjäksi ja Alpo Ounasloman. Nykyään työssä mukana on jo neljäskin sukupolvi.

Lue lisää yrityksistä:
Ounasloma
Hetan Majatalo

Seuraavaksi retkeläiset piipahtivat Hetta Silverin Raimo Korkalon juttusilla.

Hetta Silver

Raimo Korkalon yritys Hetta Silver valmistaa perinteisten lapinkorujen lisäksi omaa mallistoaan. Hopeapaja ei ole pelkästään koru- ja käsityöliike vaan se on samalla myös yksityinen kotiseutumuseo. Myymälän hyllyillä ja seinillä on tällä hetkellä esillä noin 250 erilaista työkalua ja käyttöesinettä.

Lue lisää yrityksestä:
Hetta Silver

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Seuraavaksi pysähdyttiin Jussantuvalle kuuntelemaan Petri Niemen yritysesittelyä.

Jussantupa

Kotileipomona vuonna 1962 aloittaneen ja myöhemmin matkustajakodista hotelliksi rakennetun yrityksen perustivat Laine ja Juhani Niemi. Myös Jussantuvalla matkailu on viime vuosina muuttunut. Siinä missä kesäasiakkaat ennen olivat lähinnä ryhmiä, ovat he nyt suurimmaksi osaksi omatoimimatkailijoita, jotka löytävät paikan itse.
– Tämä on toisaalta helppoa, toisaalta vaikeaa, kun koskaan ei voi tietää paljonko asiakkaita kulloinkin on, kertoo Petri Niemi.

Lue lisää yrityksestä:
Jussantupa

Kultaseppä Tuomo Laakso olikin jo retkeiläisille tuttu. Hänen joikuesityksestään saatiin nimittäin nauttia opintoretkeä edeltävänä iltana.

KoruLaakso

Kultaseppä Tuomo Laakso on valmistanut perinteisiä hopeisia ja kultaisia lapinkoruja jo vuodesta 1980. Korujen lisäksi yritys tarjoaa autonsiirto- ja venekuljetuksia vaeltajille sekä joikuesityksiä ja korukursseja. Koruliikkeen yhteydessä on myös kahvila sekä monen opintoretkeläisen nostalgiseksi saanut kokoelma vanhoja matkapuhelimia.

Lue lisää yrityksestä:
Korulaakso

Lapland Hotels Hetta

Laura Hokajärvi esitteli bussimatkan aikana Lapland Hotels Hetan toimintaa. Hotelli on kevät- ja kesäsesongin välissä kiinni reilun kuukauden, joten sisälle ei tällä kertaa päästy. Ounasjärven rannalla näköalapaikalla sijaitseva hotelli on osa Lapland Hotelsin hotelliverkostoa. Hotellihuoneiden lisäksi tarjolla on majoitushuoneistoja. Lapland Hotels Hetta on yksi ketjun neljästätoista hotellista. Lisäksi ketjulla on neljä kaupunkihotellia.

Lue lisää yrityksestä:
Lapland Hotels Hetta

Helinä Hautamäki kertoi perinteikkään Paavontalon toiminnasta.

Paavontalo

Kotimajoituksesta on alkanut myös Paavontalon tarina. Helinä Hautamäki on lapsesta asti seurannut matkailua läheltä. Yrittäjänä hän on ollut nyt 30 vuotta. Paavontalo tarjoaa majoituspalvelujen lisäksi palveluja vaeltajille. Hetta-Pallas-reitin kulkijoille on räätälöity paketti, johon kuuluu yhden yön majoitus reitin kulkusuunnasta riippuen joko matkan alussa tai lopussa, venenkuljetus Ounasjärven yli sekä auton siirto lähtöpaikasta loppupisteeseen.

Majoitusliikkeet vastaavat Enontekiön latujen ja kelkkareittien hoidosta yhdessä Enontekiön kunnan kanssa. Tämä tarkoittaa rahallisen panostuksen lisäksi myös yhteisen latuyhtiön pyörittämiseen liittyvää työtä. Mukana olevat paikalliset retkeläiset kertovat, että Hautamäen rooli matkailun kehittymisessä on ollut suuri. Latujen hoitamisen kautta yrittäjien välille on virinnyt muunkinlaista yhteistyötä.

Lue lisää yrityksestä:
Paavontalo

Lue lisää Enontekiön laduista:
Tunturiladut

Puukontekijä Antti Ahlholm Laura Hokajärven haastattelussa.

A-puukot

Kittiläläislähtöinen Antti Ahlholm on asettunut puukkopajoineen Ounasjärven rannalle Hettaan.  Puukkoja hän on tehnyt viitisen vuotta ja ne ovat alkaneet käydä mukavasti kaupaksi Instagramin kautta. Muita kanavia ovat mm. erilaiset tapahtumat ja messut sekä Rovaniemellä sijaitseva Arctic Design Shop.

Lue lisää yrityksestä:
A-puukot

Hetan Kodan rakennukset ihastuttivat retkeläisiä. Edellinen yrittäjä hyödynsi Leader-rahoitusta maalämmön rakentamiseen ja yhden mökin peruskorjaamiseen, muistelee Titta Näkkälä.

Hetan Kota ja Näkkälä Eräpalvelut

Titta Näkkälä ja Janne Turtiainen ovat pyörittäneet Hetan kotaa nyt 2 vuotta.  Hobittitaloiksikin kutsutut päärakennukset ovat hauskan näköisiä niin sisältä, kuin ulkoakin. Sisälle mahtuu niin ravintola, vastaanotto kuin eritasoisia majoitushuoneitakin. Tarjolla on lisäksi kolme täysin varusteltua kahdeksan hengen mökkiä, kaksi kahden hengen pikkumökkiä sekä karavaanipaikkoja.

Lue lisää yrityksestä:
Hetan Kota

Näkkälä Eräpalveluiden Taina Vuolteenaho esitteli yrityksensä toimintaa Hetan kodan vierailun yhteydessä. Taina ja Samuli Näkkälä vievät asiakkaitaan kelkkasafareille, kalastus-, melonta- ja metsästysretkille. Enotekiön alueen lisäksi toimintaa on paljon Pöyrisjärven erämaa-alueen suunnalla. Omatoimiretkeilijöille on tarjolla mm. kuljetuksia erämaahan, autonsiirtopalveluja sekä mökki- ja välinevuokrausta.

Lue lisää yrityksestä:
Näkkälä Eräpalvelut

Kiitos mainioista päivistä Hanna Kallioniemi ja Laura Hokajärvi! Iso kiitoksen ansaitsevat myös Hetan Majatalo sekä kaikki opintoretkeiläisille ovensa avanneet yritykset.

Teksti ja kuvat: Tuuli Kontio
Kansikuva: Timo Tapaninen / Lapland News

Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi

Leader Tunturi-Lappi ry:n toiminta-alueella matkailu heijastuu toimijoiden kaikkeen arkeen ja juhlaan tavalla tai toisella. Lähes kaikki toiminta viittaa matkailuun, mikä on Tunturi-Lapin ehdoton vahvuus. Tunturi-Lapin matkailu perustuu pitkälti talvisesonkiin, joka on erittäin vahva ja lumiaktiviteetteihin perustuva. Kesämatkailua sekä sitä kautta ympärivuotisuutta, kestävää matkailua, pyritään kuitenkin pitkäjänteisesti nostamaan ja luomaan tuotteita, palveluja ja mahdollisuuksia yhä kestävämmin ja monipuolisemmin. Talvisesonki on vahvasti leimautunut matkailukeskusten ympärille, mutta kuluttajakäyttäytymisen pikkuhiljaa muuttuessa, ovat alueen varsinaisten keskusten ulkopuolella sijaitsevat kylät nousemassa arvoon arvaamattomaan. Näillä kylillä, pienillä toimijoilla, ei kuitenkaan ole vielä tietotaitoa tai käsitystä, mitä pitäisi tehdä, jotta ovet myös mahdollisesti kansainvälisille markkinoille avautuisivat.

Väylänvartta tuntureille ja takaisin – Alkuperäinen Lappi – Torniosta Enontekiölle ja Kittilään, Kirunasta Haparannalle – toimivien yritysten ja organisaatioiden osaaminen, suhteet ja yhteydet ulkomaille ovat tärkeitä ja niistä saatava hyöty halutaan ulottaa yhä laajemmalle alueelle. Matkailuyritykset etsivät tämän päivän trendien mukaisesti uusia yhteistyökumppaneita aidoista, lappilaisista kylistä, joiden erityistä kulttuuria ja palveluja tulisi voida tuotteistettua entistä paremmin. Tässä hankkeessa tehdään nimenomaan valtakunnan rajan ylittävään kylämatkailuun liittyviä toimenpiteitä sekä syvennetään Suomen puolen toimijoiden toimintaa. Toimenpiteiden toteuttajina ovat alueen kylät ja moninaiset järjestöt yhteistyössä alueen yritysten kanssa. Yhteistyössä vahvojen toimijoiden kanssa luodaan hankkeessa yhteistyötoimintamalli, joka jatkuu myös hankkeen jälkeen konkreettisina tuloksina.

Original Lapland