KOLMEN KYLÄN YHTEISET MARKKINAT

Kuukasjärven maalaismarkkinat on leppoisa koko perheen kevättapahtuma, jonka takana on Kyläkolmio ry, Kelankylän, Kuukasjärven ja Petäjäjärven yhteinen yhdistys.

Kuukasjärven vanhan koulun pihapiiri ja sisätilat ovat täynnä tekemistä ja ohjelmaa. Tarjolla on mm. ongintaa, arvontaa, pulkkamäenlaskua ja poniratsastusta. Luken pisteellä voi tehdä ötökkäpöntön kotiinviemisiksi ja kanojen kauneuskilpailussa jokainen on äänioikeutettu. Myyjäispöytä on täynnä erilaisia herkkuja kuten vastapaistettua rieskaa.

– Ranuan eteläosien kylien luonteva yhteistyö on vanhan koulupiirin ja aktiivisen vanhempaintoimikunnan peruja, kertoo Kyläkolmio ry:n puheenjohtaja Vesa Sarajärvi.
Vaikka koulunkäynti Kuukasjärvellä onkin loppunut, on kylillä paljon lapsiperheitä ja ikärakenne muutenkin nuorekas.

Kuukasjärven vanhan koulu toimii Maalaismarkkinoiden tapahtumapaikkana. Alueelta löytyy paljon tekemistä ja nälän voi karkoittaa ravintolassa. Myyjäispöydästä löytyy herkkuja myös kotiin vietäväksi.

Vanhempainyhdistyksen alun perin kehittämä Maalaismarkkinat on paitsi alueen asukkaita yhdistävä ja viihdyttävä tapahtuma, myös keino kerätä varoja yhdistykselle. Kun kaikki ohjelma- ja myyntitoiminta hoidetaan itse, vältetään pääomakato muualle. Talkoovoimin pyörivien kahvilan, ravintolan ja myyjäispöydän tuotot kilahtavat siis kaikki Kyläkolmion kassaan ja sitä kautta sen toiminnan ylläpitoon.

Talkoolaisia tarvitaan myös mm. ohjelmapisteillä ja liikenteenohjauksessa. Ensi kertaa tapahtumaan osallistuvan huomio kiinnittyy sujuviin järjestelyihin. Aurinko paistaa ja ihmisillä näyttää olevan mukavaa.
– Emme ole laskeneet kävijämäärää koskaan sen tarkemmin, mutta määrät ovat vuodesta riippuen olleet enimmillään 700-800 kävijää, Sarajärvi kertoo.

Paavo Lohi (vas.) on Kyläkolmio ry:n sihteeri, Vesa Sarajärvi puheenjohtaja.

Kokoontumispaikalle on käyttöä

Kun kylien yhteinen koulu lakkautettiin vuonna 2013, heräsi kylien asukkailla huoli, menetetäänkö samalla yhteinen kokoontumis- ja toimintapaikka. Kyläläiset päättivät perustaa Kyläkolmio ry:n, jonka ensimmäinen tehtävä oli selvitellä mahdollisuutta hankkia koulukiinteistö kylien käyttöön. Kunta olikin valmis myymään koulun yhdistykselle nimelliseen hintaan. Prosessista kuitenkin valitettiin ja kauppa saatiin vahvistettua vasta Korkeimman hallinto-oikeuden hylättyä valituksen.

Keväällä 2016 koulurakennus siirtyi lopulta yhdistyksen omistukseen. Kiinteistölle oli jo mietitty monenlaisia käyttömahdollisuuksia ja Peräpohjolan Leader ry myönsi Kyläkolmio ry:lle rahoituksen kylätalo Koulun kehittämishankkeeseen. Rahoituksen avulla onkin laitettu kuntoon monenlaisia asioita, mikä mahdollistaa monenlaisen toiminnan. Hankkeeseen sisältyi myös lämmitysjärjestelmän uusiminen.

Pekka Ranua toimii markkinakuuluttajana, päivän päätteeksi suoritetaan arvonnat. Viola Tarujärvi askartelututtaa Ranuan 4H:n pisteellä pääsiäiskoristeita, Rainer Peltola Luken pisteellä ötökkäpönttöjä. Kanojen kauneuskilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä.

”Ritva tee jotakin”

Nykyään Kuukasjärven koululla järjestetään erilaisia tapahtumia ja sitä voi vuokrata juhla- ja majoitustiloiksi. Se tarjoaa tiloja myös erilaisten harrasteryhmien kokoontumiseen. Elämää koululle tuo Kyläkolmion lisäksi paikallinen metsästysseura ja kylien muut yhdistykset. Toimintaa on ollut myös Luken Voimaantuvat kylät –hankkeen puitteissa. Hankkeessa on mm. laadittu kylille maisemanhoitosuunnitelmat.

Ritva Lohi vetää kylässä kokoontuvaa käsityökerhoa, jonka töitä on näytillä markkinoilla. Kerholaiset tekevät töitä, joista ovat itse kiinnostuneet ja niissä käytetään paljon kierrätysmateriaaleja.

Aina kokoontumisiin ei tarvita edes yhdistyksiä, vaan yhteen voi kokoontua muutenkin. Tästä esimerkkinä on Ritva Lohen vetämä käsityöpiiri, joka alkoi kokoontua Kuukasjärvellä osallistujien toiveesta.
– Kun kansalaisopiston käsityöryhmät lopetettiin, alkoivat ihmiset kysellä enkö voisi tehdä asialle jotakin, pitkään kansalaisopistossa käsitöitä opettanut Lohi kertoo.

Käsityökerhossa jokainen tekee, mitä haluaa ja mitä Lohi pystyy ohjaamaan. Kerhossa käy säännöllisesti kymmenen osallistujaa eri puolilta Ranuaa, kauimmainen Narkauksesta asti. Osallistujat maksavat yhdessä tilavuokran ja Lohi ohjaa ryhmää talkootyönä.
– Tämä on mukava yhdessäolon muoto, Lohi toteaa.

Teksti ja kuvat: Tuuli Kontio

Lue lisää Kyläkolmio ry:n toiminnasta:
http://www.kylakolmio.fi/

Kyläkolmio ry:n kylätalo Koulun kehittämishanke

Hankkeen hakija: Kyläkolmio ry
Hankkeen nimi: Kyläkolmio ry:n kylätalo Koulun kehittämishanke
Hankkeen rahoittaja: Peräpohjolan Leader ry
Hankkeen kokonaisrahoitus: 72 878 euroa

Hankkeen kuvaus:
Kyläkolmio ry:n toiminta on niin vilkasta ja monipuolista, että toiminnan tukemiseksi kylätalo Koulun tiloja on kehitettävä. Kunnostetaan kylätalon lämmitysjärjestelmä, uusitaan ulko-ovet, hankitaan keittiöön jääkaappi, koreja tiskikoneeseen ja liikuteltavia tarjoiluvaunuja, kunnostetaan yläkerran huoneeseen leivontatila ja hankitaan uusi tehokkaampi pizzauuni, kunnostetaan yläkertaan majoitustiloja, hankitaan sinne kerrossängyt ja patjat, hankitaan alakertaan televisio, ulkoalueiden kunnostus: laajennetaan urheilukenttää ja piha-aluetta, harvennetaan puusto maisemahakkuulla, raivataan koko tontti pienpuista ja pensaista, laajennetaan mäkeä hakkaamalla puut pois urheilukentän ja mäen välistä 10-15 metrin levyisenä, vedetään saunaan vesijohto ja uusitaan sähköistys, sähköistetään kota, kunnostetaan piharakennukseen monitoimitilat.