Kuvat: Lapin AMK, Ella-Noora Polvi.

Uudet Millainen metsänkäyttäjä olet – sekä Metsätuotto-visailut ovat nyt pelattavissa. Visailut ohjaavat pelaajaa tunnistamaan oman suhtautumistavan käyttää metsää ja luontoa. Tällä halutaan rohkaista erityisesti nuoria ja metsänomistajia pohtimaan omaa suhdetta metsään ja metsän käyttöön. Visailuja pääset pelaamaan osoitteessa www.metsäpelit.fi.

Oletko metsästä nauttija, metsäseikkailija vai tuleva metsänomistaja?

Millainen metsänkäyttäjä olet -visassa vastataan yhdeksään kysymykseen ja saadaan tuloksena yksi 27:stä hauskasta metsänkäyttäjähahmosta. Hahmo kuvaa pelaajan tapaa käyttää suomalaista metsää ja luontoa.

Metsäinen innostaa -hankkeessa kerätyn palautteen perusteella visailu saa lapset ja nuoret kiinnostumaan luonnosta.  Neljä viidestä nuoresta suosittelee kaveria testaamaan visaa ja vielä useampi pitää visasta.

Digitaaliset pelit täydentävät onnistuneesti metsäistä 4H-harrastustoimintaa ja laajaa kouluyhteistyötä.
– Suomalaisen luonnon vieminen mobiilialustalle innostaa sekä lapsia että aikuisia, kommentoi hankkeessa toimiva Suomen 4H-liiton metsäasiantuntija Sampo Juhajoki.

Metsätuotto tukee metsänomistajaa päätöksenteossa

Metsä on omistajalleen aina tuottoisa ja arvokas. Metsänomistaja päättää, mitä oma metsä tuottaa. Tavoitteiden tiedostaminen metsänomistuksessa ja metsänhoito niiden mukaisesti ei aina ole helppoa. Metsäinen innostaa -hankkeessa toteutettu Metsätuotto-visailu tukee metsänomistajan päätöksentekoa. Visailun avulla metsänomistaja tai metsänomistajaksi aikova saa selville, mitä oma metsä tuottaa tai mitä se voisi tuottaa. Metsä tuottaa puunmyyntituloina omistajalleen taloudellista turvaa. Yhtä lailla metsä tuottaa elinympäristön monille eläin- ja kasvilajeille, ympäristön ulkoiluun, harrastamiseen ja virkistäytymiseen sekä tunteen ja kokemuksen metsän omistamisesta. Metsänhoidolla tuetaan näiden tavoitteiden toteutumista. Metsätuotto-visailusta pelaaja saa käytännön vinkkejä, kuinka metsän saa tuottamaan entistä enemmän oman näköistä tuottoa.

Suomalaisten metsäsuhdetta tuetaan yhdessä

Metsäinen innostaa -hanke on toteutettu Suomen metsäkeskuksen, Suomen 4H-liiton ja Lapin ammattikorkeakoulun yhteistyönä. Suomen metsäkeskus ja Suomen 4H-liitto vastasivat visailujen sisällöntuotannosta, Lapin ammattikorkeakoulun ohjelmistotekniikan laboratorio pLAB visailujen kuvituksesta ja teknisestä toteutuksesta.

– Yhteistyössä toteutetulla hankkeella yhdistyvät vaivattomasti toimijoiden vahvuudet ja osaaminen. Yhteistyö tuo hankkeeseen erilaisia näkökulmia ja tuulettaa vanhoja ajatuksia. Olemme kaikki innoissamme yhteistyön tuloksista! kertoo hankkeen projektipäällikkö Jonna Kokko Suomen metsäkeskuksesta.

Metsäinen innostaa -hankkeen rahoittaa Lapin ELY-keskus Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Jonna Kokko
puh.  050 571 5896
jonna.kokko(at)metsakeskus.fi