LAPPI VEI VOITON

Tiedeura olisi vienyt Satumarja Stenmanin Eurooppaan tai vähintään Helsinkiin. Lapissa vietetty aika sai hänet kuitenkin valitsemaan toisen tien.

Nyt Stenman pyörittää husky-yritystään Pellon Ritavalkealla kolmatta talvea. Jos tiedeuran hylkäämisessä jotain menettikin, se ei ainakaan ollut kansainvälisyys. Haastattelupäivänä asiakkaina on ollut jo brasilialaisia, hollantilaisia ja saksalaisia.

Safarilta palanneet asiakkaat ihastelevat huskypentuja ja siirtyvät sitten alkavasta lumimyrskystä kodan lämpöön kahville ja jutustelemaan oppaiden kanssa. Vieraita kiinnostaa muun muassa se, mitä tarhalla tapahtuu kesällä. Pikkuhiljaa he lähtevät kohti seuraavia seikkailuja, kuka mihinkäkin suuntaan ja tilanne rauhoittuu hetkeksi. Vaan pian paikalle pölähtää ilmeisesti ohikulkumatkalla ollut venäläisseurue, joka haluaa myös safarille.

Satumarja Stenman kuljetti aiemmin koiransa asiakkaiden luo. Nyt asiakkaat tulevat koirien luo Pelloon, mikä on ”huomattavasti helpompaa niin”.

Jotain ihan muuta

Kauhavalta kotoisin oleva Stenman on koulutukseltaan biologi. Tohtoriksi väiteltyään hänen oli aika tehdä päätöksiä.
 – Tiede on hyvin suurkaupunkisidonnaista. Sillä uralla seuraava askel olisi ollut muutto johonkin Euroopan isoista kaupungeista tai ainakin Helsinkiin, hän toteaa.

Lapissa vietetyt talvet olivat tuossa vaiheessa kuitenkin antaneet jo näytteen toisenlaisesta, stressittömämmästä elämästä.
– Elämä täällä on jotain muuta kuin tietokoneella istumista ja työmatkoja. Ja loppujen lopuksi koen olevani parempi käsillä tekemisessä, hän pohtii.

Lappi vei siis voiton, ja koko ikänsä eläinten kanssa toiminut ihminen löysi elantonsa mistäpä muustakaan kuin eläimistä.
– Kun vietin täällä talvia, ystävystyin naapurissani asuvan husky-yrittäjän kanssa. Sitä kautta pääsin tutustumaan asiaan, oppimaan alasta ja lopulta mukaan tähän hommaan.

Stenman on työskennellyt omien huskyjensa kanssa nyt yhdeksän vuotta.  Ammattiopisto Lappialla suoritetut yrittäjyyteen tähtäävät eläinkouluttajan opinnot antoivat lisää varmuutta yrittäjäksi ryhtymiseen.
– Nämä jutut ja se, että minulla oli A-P:n asiakaskunta valmiina, teki sen, että minun oli lopulta hirveän helppo aloittaa, Stenman summaa viitaten Valkea Lodgen yrittäjä Antti-Pekka Palokankaaseen.

SoulMate Huskiesin asiakkaita kiinnostaa safarien lisäksi koiratarhan arki.

Paikka löytyi Pellosta

Tärkein syy asettua yrittäjäksi juuri Pelloon olikin yhteistyö Valkea Lodgen kanssa.
– Olen kulkenut koirineni Antti-Pekan matkassa jo kahdeksan vuotta. Pääasiallinen syy olla juuri tässä on se, että voimme jatkaa yhteistyötä.

Stenman sai vuokrattua yritykselleen maata Ritavaaran kyljestä yksityiseltä omistajalta.
– Hienoa, että löytyi ihmisiä, joiden mielestä on kiva saada alueelle uutta toimintaa, hän kiittelee.
Kiitoksia saa myös Pellon kunta, joka on auttanut reittien huollossa.
– Olen hirveän tyytyväinen kaikesta saamastani avusta.

Ritavalkeasta on viime vuosien aikana kehittynyt kansainvälisiä matkailijoita houkutteleva kohde. Vieraatkin etsivät Lapista stressittömyyttä ja rauhaa ja jopa Rovaniemelle operoivat matkanjärjestäjät tuovat asiakkaitaan SoulMate Huskiesille.
– Jos asut suurkaupungissa, et välttämättä lomalla kaipaa hälyä ja tungosta. Se, kun menemme metsään, eikä siellä ole ketään muita, on jo sellaisenaan elämys. Me pystymme täällä tarjoamaan paitsi rauhallisempia, myös yksilöllisempiä palveluja pienemmille ryhmille.

Rauhan lisäksi turistit kaipaavat aktiviteetteja ja tutustuvat mielellään paikallisiin asioihin. Kun alueelta löytyy erilaisia aktiviteetteja ja muuta koettavaa, viihtyvät he alueella pitempään.  Stenmanin mukaan nykyisistä matkailijavirroista riittäisi asiakkaita muillekin ja husky-yritys voi parhaimmillaan olla yrittäjien yhdistäjä.
– Porot ja huskyt ovat monelle niitä ykkösjuttuja ja moni jopa valitsee lomapaikkansa sen mukaan, löytyykö alueelta kumpaakin. Meillä kuitenkin asiakkaat kyselevät paljon, että mitä muuta täällä voisi tehdä ja heitä olisi helppo ohjata muille yrittäjille.

Lumituiskuiselta safarilta palanneita odottaa kodassa nokipannukahvit. Kota on lähes päivittäisessä käytössä.

Oma paikka selkeytti elämää

Leader Outokaira tuottamhan ry myönsi SoulMate Huskiesille rahoitusta koiratarhojen sekä työssä tarvittavien oheisrakennelmien rakentamiseen.
– Oma paikka selkeytti elämää monin tavoin. Nyt asiakkaat tulevat tänne sen sijaan, että kuljettaisin koirat heidän luokseen. Se on huomattavasti helpompaa niin, Stenman naurahtaa.

Toimivat puitteet antavat rauhan keskittyä työhön.
 – Olen aloittanut aikanaan tämän toiminnan aika alkeellisesta. Nyt meillä on taukotila, jonne pääsemme välillä lämmittelemään ja huoltamaan varusteita, voimme siis tehdä pitempää päivää. Tilassa voi myös majoittaa työntekijöitä hetkeksi sesonkeina, Stenman antaa esimerkkejä.

Puitteet tekevät myös palveluista laadukkaampia.
– Kota mahdollistaa erilaisten ohjelmien tarjoamisen. Esimerkiksi iltasafari, johon kuuluu ruokailu kodassa, on hyvin myyvä tuote. Kota on meillä päivittäisessä käytössä ja asiakkaat pääsevät näkemään tässä samalla koiratarhan arkea. Leader-rahoituksen ansiosta olen myös pystynyt palkkaamaan työntekijöitä.

SoulMate Huskiesillä asuu nyt 60 koiraa, työntekijöitä on kolme täysipäiväistä sekä harjoittelija. Talvi on yrityksen sesonkiaikaa ja silloin tehdään töitä niin paljon, että kesällä voi ottaa rennommin. Koirille ei kesäkeleillä juokseminen maistu, mutta toki niiden huolenpidossa riittää työtä ympäri vuoden.
– Tähän maailmaan helposti itse unohtuu. Muutaman kerran vuodessa päätän kuitenkin tehdä jotain täysin ilman koiria, se on minulle sitä pientä luksusta elämään.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio