Julia Rantalan lähisuvussa on vain yksi yrittäjä, hän itse. Liikeidea muotoutui opintojen aikana ja jo viikko koulusta valmistumisensa jälkeen hän vietti oman yrityksensä avajaisia.

Rovaniemellä opiskelleen Rantalan toi Kemijärvelle rakkaus. Poikaystävän kotipaikkakunnalla vietetyt kesät osoittivat, että täällähän voisi viihtyä pitempäänkin. Appivanhempien pyörittämän Kuntokeskuksen tiloissa ollut tyhjä liiketila sinetöi ajatuksen yrittäjyydestä.
– Palaset loksahtivat siinä kohtaa kohdalleen, sain tehtyä tekeillä olleet suunnitelmat ja laskelmat valmiiksi. Täällä oli silloin hyvä sauma alkaa tämän alan yrittäjäksi ja asiakkaatkin löysivät minut helposti, Rantala kertoo.

Nyt monenlaisia kosmetologipalveluja tarjoava Kemijärven Kauneuspiste on toiminut puolitoista vuotta. Yrittäminen on ollut pitkälti sellaista, mitä Rantala kuvittelikin sen olevan. Yrittäjyyden parhaita puolia on hänen mukaansa, kun voi tehdä työtä asiakkaiden parhaaksi.
– Matkan varrella on tullut yllätyksenä, kuinka paljon ihminen voikaan työstään tykätä, Rantala toteaa.

Vasta 20-vuotias Rantala tuntuu jo olevan hyvin sinut yrittäjyyden kanssa ja puhuu asiasta kuin konkari ikään. Vapaus ja vastuu kuuluvat yrittäjyyteen, mutta mitä se on käytännössä?
– Niin, eihän se ole niin, että voisin pitää lomia miten huvittaa, vaan töitä pitää tehdä. Mutta toisaalta voin suunnitella lomamatkan vaikka vuoden päähän tietäen, että silloin pääsen irtautumaan töistä. Tärkeää on, että huolehtii omasta jaksamisesta ja pitää kiinni sovituista ajoista sekä hoitaa yritystoimintaan liittyvät velvoitteet.

Koulusta suoraan yrittäjäksi

Julia Rantala opiskeli kosmetologiksi Lapin koulutuskeskus REDU:ssa. Koulutusohjelman yrittäjyysopintojen lisäksi Rantala suoritti aikuiskoululaisille suunnatun yrittäjäkoulutuksen, jossa hiottiin liiketoimintasuunnitelmia ja opiskeltiin muita yrittäjyyteen liittyviä asioita.
– Siitä sai hyvän pohjan, vaikka todellinen oppiminen alkoikin vasta sitten, kun perustin yrityksen, hän naurahtaa.

Yrityksen perustajalla on paljon muutakin mietittävää kuin tulojen ja menojen pyörittäminen. Suunnitelmallisuus näkyy tässä yrityksessä myös sen ilmeessä, niin markkinointikanavissa kuin itse liikkeessäkin.
– Minulle oli tosi tärkeää luoda yritykselle nykyaikainen, mutta helposti lähestyttävä imago. Eli että tänne olisi helppo tulla asiakkaaksi ja saada yksilöllistä palvelua.

Rantala kertoo myös käytössä olevan nettiajanvarausjärjestelmän hyödyistä.
– Sieltä asiakas voi kaikessa rauhassa kalenterinsa kanssa katsoa sopivan ajan ja lahjakorttien hankkiminenkin käy sitä kautta näppärästi. Kun minulla on asiakas, voin keskittyä hänen hoitamiseensa.
– Muutenkin olen alusta asti ajatellut, että haluan keskittyä siihen minkä osaan parhaiten ja siksi ulkoistin esimerkiksi kirjanpidon heti muille.

Leaderista apua alkuun

Koulun lisäksi Julia Rantala kiittää äitiään, joka ensi kertaa kertoi hänelle Leader-rahoituksesta.
– Hän oli rahoitusmahdollisuuksista tietoinen ja auttoi minua hakemusten kanssa.
Leader Pohjoisin Lappi myönsi yritykselle tukea aloituskustannuksiin, eli käytännössä kiinteiden kalusteiden ja laitteiden hankintaan.
– Sain tukea ja neuvontaa myös Kemijärven kaupungin Yritys- ja elinkeinopalveluilta, Rantala kiittää.

Rantalalle mahdollisuus Leader-rahoitukseen tuli siis yllätyksenä ja nyt yrityksen alkuvaiheita muistellessaan hän pitää mahdollisuutta tärkeänä.
– Aloituskustannukset ovat isot ja rahoitus helpotti juuri siinä alussa, kun sille oli tarve. Jos näistä kerrottaisiin jo koulussa, voisi se madaltaa jonkun kynnystä yrittäjäksi alkamiseen.

Nyt Kemijärven Kauneuspiste pyörii mukavasti ja Rantala luonnehtii alaa ”aika tasaiseksi”. Vastavalmistuneella on tämän hetken tieto asioista, mutta siihen ei kannata tuudittautua.
– Aion ehdottomasti hankkia jossain vaiheessa lisää hyvinvointialan koulutusta, Rantala toteaa.

Myös laajentaminen vilahtaa tulevaisuuden pohdinnoissa, mutta toisaalta vain aika näyttää, mitä tapahtuu.
– Eihän tulevaisuudesta voi koskaan tietää. Suosittelen yrittäjyyttä muillekin, jos asennetta ja hyvä liikeidea löytyy, mutta pelkoajatuksella siihen ei kannata ryhtyä.

Teksti ja kuvat: Tuuli Kontio