Perjantai 7.9.2018 klo 10.00 – 15.30
Aineen taidemuseo, os. Torikatu 2, 9400 Tornio

Lupiini.

Suomen ensimmäinen, valtakunnallinen vieraslajipäivä järjestetään Meri-Lapissa, Torniossa 7. syyskuuta Aineen taidemuseolla. Eteläisessä Suomessa on ponnisteltu jo vuosia vieraslajien leviämisen hillitsemiseksi, pohjoisessa haitallisia vieraskasvilajeja tapaa jo Rovaniemen pohjoispuolella. Miltä tulevat vuodet näyttävät ja mitä voisimme tehdä näiden lajien leviämisen hillitsemiseksi? Tapahtuma on avoin ja maksuton, kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja keskustelemaan aiheesta.

Tapahtuman yksi tärkeimmistä aiheista on vuonna 2016 voimaan astunut vieraslajilaki ja -asetus, josta puhuu neuvotteleva virkamies, Johanna Niemivuo-Lahti Maa- ja metsätalousministeriöstä. Päivän aikana syvennytään aiheeseen myös muista näkökulmista ja kuullaan asiantuntijoiden alustuksia. Suunnittelupäällikkö Satu Portti Napapiirin Residuum Oy ohjeistaa puutarhajätteen käsittelyyn, joka on yksi tärkeimmistä vaiheista vieraslajeja torjuttaessa. Tiet ja tienpientareet näyttelevät merkittävää roolia haitallisten vieraslajien leviämisessä. Liikenneviraston, ELY-keskuksen sekä Destian puheenvuorossa kuullaan tieverkoston kunnossapidon kytkeytymisestä vieraslajien torjuntaan, ja miten sitä voitaisiin yhä kehittää jatkossa.

Vieraslajit ovat lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Vieraslajien menestyessä erityisen hyvin, ne ovat merkittävä uhka aiheuttaessaan haittavaikutuksia alkuperäislajeille sekä muulle luonnolle ja ekosysteemeille, maa- ja metsätaloudelle, elinkeinoille sekä hyvinvoinnille. Tällaisia selkeitä haittoja aiheuttavia vierasperäisiä lajeja kutsutaankin haitallisiksi vieraslajeiksi ja niitä pyritään torjumaan EU:n alueella.

Tapahtuman toteuttaa Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin vieraslajeille -hanke. Lapin Maa- ja kotitalousnaisten Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin vieraslajeille -hankkeessa tiedotetaan alueen kuntien viranomaisia ja asukkaita vieraslajien haitoista, kartoitetaan vieraslajiesiintymiä sekä toteutetaan vieraslajien torjuntaa käytännössä alueiden asukkaiden ja maanomistajien kanssa. Hankkeen rahoittaa Outokaira Tuottamhan ry ja Peräpohjolan Leader ry Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta 2014-2020.

Kutsu Valtakunnalliseen vieraslajipäivään

Valtakunnallisen vieraslajipäivän ohjelma

Tapahtumaan ilmoittaudutaan: essi.vakkuri@maajakotitalousnaiset.fi
Lisätiedot tapahtumasta: p. 050 514 6151

Ennakkoilmoittautuminen viimeistään 24.08.2018.