LUOSTON DISCGOLFPARK HAASTAA PELAAJAT

Luoston DiscGolfPark-radalla kisattiin frisbeegolfin Pyhä-Luosto Open heinäkuun viimeisenä viikonloppuna. Kolmipäiväinen kaikille avoin kilpailu haastoi osallistujat teknisellä radallaan. Kisoihin osallistui viitisenkymmentä osallistujaa harrastelijasta ammattilaistason pelaajiin.

Pyhä-Luosto Open on ollut erittäin suosittu kilpailu kiinnostavan ja haastavan ratansa ansiosta. Kilpailu kiinnostaa ja osanottajia saapuu ympäri Suomea. Kisoissa on perinteisesti ollut erittäin hyvät palkinnot.

– Suomesta ei vastaavaa kovin hevillä löydy. Yritykset ovat halunneet lähtemään rohkeasti mukaan lahjoittamaan sekä rahapalkintoja, että lahjakortteja. Kaikki sponsoreilta saadut rahat on mennyt palkintoihin, joten rahasummat ovat olleet isoja, kertoo kisajärjestelyistä vastannut Mikko Perttunen, Pyssykylän Upsi ry.

Kisojen suosion syynä on myös kaikille avoin kilpailu, joka mahdollistaa kisaamisen ilman kilpailulisenssiä tai seuran jäsenyyttä. Useimmat Suomessa järjestettävät kilpailut järjestää Frisbeegolfliitto, jolloin lisenssi ja jäsenyys tarvitaan. Pyhä-Luosto Open -kisat järjesti Pyssykylän Upsi ry ja kisajärjestelyistä vastasi Mikko Perttunen. Perttunen sai paljon kehuja hyvin organisoidusta kilpailusta. Järjestelyt toimivat jopa paremmin kuin muissa Suomessa järjestetyissä virallisissa kilpailuissa.

– Parhaita kilpailuja missä olen käynyt. Perttuselle iso kiitos! Kaikki oli ajateltu etukäteen, kuten muun muassa juottopisteet. Aikataulut piti. Se mikä oli sovittu, se piti ja kaikesta oli hyvin ilmoitettu, kommentoi kisoihin osallistunut SM-tason pelaaja Janne Laurikainen, Jätkän kiekko, Kemi.

Mikko Perttusen mielestä Luoston rata on teknisesti haastava. On osattava heittää monenlaisia erilaisia heittoja.

Haastava ja monipuolinen rata

Luoston frisbeegolfrata on täysimittainen eli 18-väyläinen AA1 luokan rata.
– A-luokituksen (AAA-A) radat ovat vähintään 18-väyläisiä. A-luokituksen sisällä radat jaetaan haastavuustason perusteella kolmeen eri luokkaan. AA-tason radalla on hieman pidemmät väylät (100-140 m) ja ne soveltuvat erinomaisesti myös hieman edistyneemmille harrastajille, valottaa Visit Pyhä-Luoston toiminnanjohtaja Anu Summanen.

Luoston rata sai paljon kehuja monipuolisesta profiilista sekä radan haastavuudesta. Rata on maisemiltaan kaunis. Pelaamisen ohessa voi ihastella kauniita, kauas avautuvia maisemia. Pelialueella on väylillä suuret korkeuserot ja kunto kasvaa samalla rataa kiertäessä. Korkeuserojensa vuoksi se on myös erittäin tekninen rata heittäjälle, sillä heittoja joutuu heittämään sekä ylä- että alamäkeen.

– Ylä- ja alamäkeen heittämistä moni heittäjä kaipaa ja tarvitsee, se haastaa heittäjää ihan uudella tavalla teknisesti. Luoston rata oli tosi mielenkiintoinen ja vaihteleva, kokonaisuudessaan hyvä rata, kehui Laurikainen.
– Rata on haastava ja monipuolinen. On osattava heittää erilaisia heittoja, joten on erittäin tekninen rata heittäjälle, jatkaa Perttunen.

Kisan jälkeen tuli radalle myös kehitysideoita. Rata-alue tulisi niittää vähintään kaksi tai kolme kertaa kesän aikana, jotta kiekot löytyisivät paremmin radalta, eikä niiden etsimiseen tuhrautuisi turhaa peliaikaa.
– Kisaajien palaute radasta oli pääasiassa positiivista, mutta heittopaikkojen epätasaisuutta ja vinoutta kommentoitiin, kertoo Perttunen.

Kesän aikana Pyhä-Luosto Openin lisäksi Luostolla on pidetty perinteeksi muodostuneet viikkokisat joka toinen lauantai kesäkuun loppupuolella ja heinäkuun aikana. Joka toinen viikonloppu ne järjestettiin Pyhän radalla. Pelaajia Luoston radalla käy vuosittain satoja.

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Luoston radan on suunnitellut Frisbeegolf-ammattilainen Erno Väyrynen.

Onnistunut suunnittelu

Radan on suunnitellut Erno Väyrynen INNOVA Champion Europesta. Väyrynen on frisbeegolf-ammattilainen, joka on ollut alusta asti mukana seura- ja liittotason toiminnassa mukana kehittämässä lajia ja tuomassa lajia tunnetuksi myös maailmalla.

– Yhteistyö Erno Väyrysen kanssa sujui erinomaisesti. Hänen kanssa käytiin niin sanottu maastokatselmus paikalla ensin yhteisesti. Katselmukseen osallistui itseni lisäksi Lapland Hotel Luostotunturin Pekka Kuusisto sekä Lucky Ranchin Antti Keskitalo ja yhteisessä tapaamisessa kerroimme Ernolle meidän toiveita radan toteutuksen osalta, jotka hän huomio suunnittelussaan. Erno jatkoi työtä itsenäisesti tarkemman maastokatselmuksen ja suunnittelun merkeissä. Valmis ratasuunnitelma kävi meillä hyväksyttävänä ja radan pystytyksestä huolehti Ernon ohjauksella Antti Keskitalo, informoi Anu Summanen.

– Paljon on tullut käytyä erilaisia kenttiä ja joka rata on uniikki ja erilainen. Luostolla on mukava rata, järkevästi suunniteltu, eikä ole pitkiä siirtymiä, kertoo Laurikainen.

Luostolla on mahdollisuus kiertää myös lyhyempi Luoston lenkki, joka käsittää 9-väylää. Lenkki on hieman kevyempi korkeuseroiltaan ja helpompi teknisyydeltään, joten se soveltuu hyvin aloittelijoille sekä perheille. Frisbeegolfkiekkoja voi vuokrata paikallisilta yrittäjiltä.

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Janne Laurikainen oli tyytyväinen Pyhä-Luosto Openin järjestelyihin.

Radasta potkua kesämatkailuun

Luoston rata on valmistunut vuonna 2016 ja toive radan rakentamisesta lähti paikallisilta yrittäjiltä matkailuyhdistyksen kokouksessa. Luosto DiscGolf Park on toteutettu Leader Pohjoisin Lapin rahoituksella.

Alueelle kaivattiin lisää harrastusmahdollisuuksia paikallisille asukkaille, kausityöntekijöille, mutta myös matkailijoille kesäsesonkiin. Matkailijat ovat ottaneet radan hyvin vastaan ja alueelle tehdään jo jonkun verran heittomatkoja Etelä-Suomesta.
– Nykyään ihmisiä matkustaa pohjoiseen myös frisbeegolfin perässä. Pelaajat tekevät paljon pelireissuja pohjoiseen ja pelaavat useampia ratoja lähialueella, tietää Perttunen kertoa.

Alueen lajin harrastusmahdollisuudet omaa luokkaansa

Luoston rata on saanut positiivista palautetta myös paikallisten asukkaiden keskuudessa. Alueella on melko paljon lajin harrastajia. Frisbeegolf on halpa laji ja se on helppo aloittaa, joten se vetää puoleensa hyvin uusia alan harrastajia. Sodankylä-Pelkosenniemi -alueella on reilu parikymmentä aktiivista pelaajaa, jotka harjoittelevat säännöllisesti ja kiertävät erilaisia kisoja. Lisäksi on paljon satunnaisia harrastajia.

Alueen lajin harrastusmahdollisuudet ovat omaa luokkaansa. Pelkosenniemen alueella viidenkymmenen kilometrin säteeltä löytyy kahdeksan eri rataa, joista täysimittaisia 18-väylän ratoja Pyhän, Luoston ja Sodankylän alueella.

Suomalaiset harrastajat menestyneitä myös maailmanlaajuisesti

Frisbeegolf on suosittu laji Suomessa. Suomessa on kova taso ja suomalaiset ovat menestyneet hyvin myös maailmanmestaruustasolla. Suomesta on nousemassa hyviä junioreita maailmanmestaruus-sarjoihin. Heinäkuussa suomalainen voitti pronssia frisbeegolfin junioreiden MM-kilpailuissa Yhdysvalloissa ja suomalaiset naiset voittivat kaksoisvoiton Tsekeissä pelattavassa Major Konopiště Open-tapahtumassa.

– Suomalaiset tykkäävät heittolajeista, ovat hyvin pärjänneet niissä kautta aikojen, kuten keihäänheitossa ja pesäpallossa. Frisbeegolfia harrastaa paljon entisiä pesäpalloilijoita ja he pärjäävät erittäin hyvin lajissa, tietää kertoa Perttunen.

Frisbeegolfin SM-kilpailut järjestettiin Tampereella samaan aikaan Pyhä-Luosto Openin kanssa, mutta silti pohjoiseen saatiin kovatasoisia pelaajia hienosti mukaan.

Teksti ja kuvat: Miia Taivalantti

Leaderin tuella virtaa ja hyvinvointia Luostolle

Luoston DiscGolfPark on saanut Leader Pohjoisin Lapin tukea. Hankkeella on haettu virtaa ja hyvinvointia paikallisille sekä kesämatkailuun. Luoston frisbeegolfrata perustettiin, jotta kyläläiset saisivat hyvinvointia lisääviä harrastusmahdollisuuksia ja sesonkityöntekijät mielekästä tekemistä vapaa-aikaan. Rata on myös laajentanut palvelutarjontaa kesämatkailijoiden houkuttelemiseksi ja viipymän pidentämiseksi. Pitkällä aikavälillä 18-väyläinen frisbeegolfrata vahvistaa Luoston kylän pääasiallista elinkeinoa, matkailua, ympärivuotisesti ja edesauttaa näin osaltaan asukkaiden hyvinvoinnin ja toimeentulon turvaamista ympärivuotisesti.

– Kyllä tällä hetkellä ollaan oikein tyytyväisiä sekä rataan, että siihen mitä sillä lähdettiin hakemaan eli tekemistä niin alueen asukkaille, työntekijöille kuin matkailijoillekin lumettomana aikana. Ja lisäksi myös lähikuntien ja kylien nuorempaa väkeä on tavoitteen mukaisesti saatu tunturin palveluiden käyttäjiksi radan myötä, iloitsee Visit Pyhä-Luoston toiminnanjohtaja Anu Summanen.