JUTTU, JOSTA EI EHDITTY EDES UNELMOIDA

- Onhan täällä vaikka mitä tekemistä, kun vain ite keksii, naurahtaa kohta 15-vuotias mellajärveläinen Laura Kangas.

Mellajärvi sijaitsee Ylitorniolla ”keskellä ei mitään ja keskellä joka paikkaa”, kuten haastateltavat toteavat. Sekä Ylitornion kirkonkylälle että Rovaniemelle tulee matkaa lähes 60 kilometriä. Lähimmälle ratsastuskentälle, jossa voi harjoitella myös esteiden hyppäämistä, matkaa kertyy kuitenkin nykyään nolla kilometriä.

Kentällä ja sen laitamilla oleilevat Krista ja Aurora Haataja, Laura, Ida-Sofia ja Jenny Kangas sekä Venla Bergman. Paarmat pörräävät ja hiekka pöllyää kentällä. Aurora ja Laura ratsuineen harjoittelevat estehyppyä.

Krista Haatajan tallilla asustelee nykyään  ratsukäytössä olevia entisiä ravureita. Etualalla oleva Maileri on poikkeus, koska sen raviura on vielä edessä. Aurora Haatajan ratsu Simppa on suomenhevonen, Laura Kankaan Bupi puolestaan saksalainen ratsuponi.

Itse tehty kenttä

Krista Haataja muutti miehensä kanssa Mellajärvelle viitisen vuotta sitten. Hevosia hän kertoo harrastaneensa oikeastaan aina.
– Olen pikkuhiljaa eksynyt aiheeseen aina syvemmälle ja syvemmälle, hän kertoo.

Nyt omaan pihapiiriin mahtuu talli, jossa asustelee yksi suomenhevonen, kaksi lämminveristä ja kolme ponia.
– Tämä on ihan harrastetalli, entisiä ravureita jotka ovat tässä ratsukäytössä. Olen kyllä miettinyt voisiko tähän kehittää jotain yritystoimintaa, mutta toistaiseksi se kuulostaa vielä kaukaiselta, Ylitorniolla päivätöissä kulkeva Krista kertoo.

Naapurista löytyy lisää hevosharrastushenkistä nuorisoa, jonka kanssa harrastuspuitteita on kehitelty yhdessä. Porukalla tehty ratsastuskenttä on käytössä nyt toista kesää ja pari viikkoa sitten kentälle saapui monipuolinen ja helppokäyttöinen estepaketti, josta heppaharrastajat eivät vielä vähän aikaa sitten osanneet haaveillakaan.

Uusi estepaketti vie harrastuksessa eteenpäin.  Kohta 15-vuotiaat Aurora Haataja ja Laura Kangas harjoittelevat tänä kesänä esteitä omalla kentällään.

NuorisoLEADER yllätti

– Naapurin isäntä meitä hoksautti, että tällainen NuorisoLEADER-rahoitus on käytettävissä tällä alueella. Hän myös auttoi meitä hakemusten tekemisessä, Krista kiittelee Markku Kangasta.
Outokaira tuottamhan ry:n NuorisoLEADERissa tuen hakija voi olla joko yhdistys, muu yhteisö tai ryhmä, jossa on vähintään kolme vähintään 13-vuotiasta ja korkeintaan 29-vuotiasta henkilöä.

Samantyylistä nuorille korvamerkittyä rahaa on monilla muillakin Leader-ryhmillä kautta Suomen ja ehdot voivat vaihdella ryhmittäin. Rahoituksen tarkoituksena on tukea nuorten uutta toimintaa ja saada nuoret mukaan alueen kehittämistyöhön ja tutuksi hankkeiden kanssa.

Mellajärven heppaporukan hankkeelle järjestyi NuorisoLEADERista tuhannen euron rahoitus.
– Se oli kyllä mahtava yllätys, että tällaiseenkin voi rahaa saada. Tuhannella eurolla saa jo hyvän estepaketin ja se auttaa tyttöjä eteenpäin harrastuksessa, Krista miettii.

Rahoitus haettiin Mellakairan kyläyhdistyksen nimissä, ja yhdistys maksoi rahoitukseen liittyvän omavastuuosuuden. Harrastusporukka puolestaan kuittasi sen yhdistykselle tekemällä talkoita.
– Olimme töissä pilkkikisoissa ja talkoomäärä täyttyi helposti, kun meitä oli siellä niin monta.

Jenny Kangas, 8, seuraa kentän tapahtumia yhdessä 27-vuotiaan Miska-ponin kanssa. Ida-Sofia Kangas taluttaa islanninhevosta nimeltä Forkku, jonka selässä istuu Venla Bergman.

Harrastuksessa eteenpäin

Uusi estepaketti on siis varsin iloinen juttu. Lähimmät vastaavantasoiset kamppeet löytyvät Rovaniemeltä ja Ruotsin puolelta, mutta nyt esteiden treenaaminen sujuu ihan lähellä kotia. Aiemmin kentällä oli vain pari itse tehtyä raskasta estettä.
– Nykyiset ovat keveitä kannettavia, voi tulla vaikka yksin treenaamaan. Tiedä vaikka itsekin uskaltautuisin tämän innoittamana taas kokeilemaan hyppäämistä, Krista nauraa.

Krista ohjaa tyttöjen treenejä asiantuntevan oloisesti, mutta toteaa samalla, että vaikka on itse pitkään harrastanut ei hän koe itseään kummoiseksi opettajaksi vaan kutsuu mieluusti välillä muita opettamaan porukkaa.
– Meidän onkin aika paljon helpompi tuottaa tänne joku meitä opettamaan, kuin lähteä tämän revohkan kanssa jonnekin oppiin. Nyt saamme tehtyä omalle kentälle kokonaisia ratoja ja voimme treenata esteitäkin ihan hyvin täällä lähtemättä mihinkään, Krista kertoo.

Seuraavana suunnitelmissa on rakentaa jonkinlainen varasto esteille.
– Nuo vanhat meillä oli pressun alla, mutta niissä oli aikamoinen esiin kaivaminen metrisestä hangesta. Ihan ex tempore ei päästy hyppimään.

 

Kun töihin ja kouluun kulkeminen vie jo aikansa on mukavaa, että harrastuksiin on lyhyt matka. Mielekkäät harrastukset voivat vaikuttaa myös tulevan opiskelu- tai asuinpaikan valintaan. Laura Kangas kulkee tällä hetkellä yläkoulussa Ylitorniolla ja sen jälkeen suunnitelmissa on lukio. Paikkakuntavaihtoehdot ovat Ylitornio ja Rovaniemi, mutta Laura on kallistumassa ensimmäisen puoleen.
– Sinne on helpompi kulkea täältä ja täällä on nämä eläimet.

Enempää perusteluja ei kaipaa, kun on hetken saanut seurata porukan toimintaa kauniina kesäisenä päivänä.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Lue lisää Mäntylahen Tallin elämästä!

Leader on myös nuoria varten

Outokaira tuottamhan ry:n NuorisoLEADER-rahoituksen tavoitteena on tukea nuorten uutta toimintaa ja saada nuoret mukaan alueen kehittämistyöhön ja hankkeisiin Tornion, Ylitornion ja Pellon alueella. NuorisoLEADER -rahoitusta on varattu 40 000 €, jota jaetaan Tornion alueen nuorison hankkeille n.45%, Ylitornion nuorison hankkeille n.30 % ja Pellon alueelta tuleville nuorison hankkeille n. 25 %. Lue lisää Outokairan sivulta.

Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion alueella toimiva Leader Tunturi-Lappi ry (LTL ry) on perustanut nuorisorahaston, jonka tarkoituksena on käynnistää ja edesauttaa Tunturi-Lapin nuorten uutta toimintaa ja saada nuoret tutustumaan kehittämistyöhön ja projekteihin matalankynnyksen toimien kautta. Rahaston alku on perustettu yksityiseltä taholta saadun lahjoituksen avulla. Lue lisää Leader Tunturi-Lapin sivulta.

Posion kunta kuuluu Koillismaan Leaderin alueeseen. Koillismaan Leaderin Nuoriso Leader -rahoituksesta voit lukea täällä.

Leader Pohjoisin Lappi on vastikään käynnistänyt Youth Activator Network -hankkeen, jonka nettisivut ilmestyvät piakkoin. Utsjoen, Inarin, Sodankylän, Pelkosenniemen, Savukosken, Sallan ja Kemijärven nuorten kannattaa siihen asti seurailla Leader Pohjoisin Lapin somekanavia ja nettisivustoa.

Simon, Tervolan, Keminmaan, Kemin, Rovaniemen ja Ranuan alueen nuorten kannattaa puolestaan seurailla Peräpohjolan Leaderin somekanavia ja nettisivustoa. Myös tällä Leader-ryhmällä on nuorisolle suunnattu teemahanke tulossa jossain vaiheessa.