Kylänkiertäjästä on hyvää vauhtia tulossa uusi moderni ”kesäammatti”. Vähän samaan tapaan kuin personal trainer on liikunta-alan ammattinimike, on kylänkiertäjä eräänlainen ”kyläraineri” tai ”kyläraineritar”. Vastuualue on kylläkin sekä yksittäistä ohjattavaa että yhtä kuntosalia laajempi. Kylänkiertäjä esittelee Rovaniemen kylillä eli RoiKylillä kyläläisten, matkailijoiden ja satunnaisten kulkijoiden kesäkunto-ohjelmia netissä. 

Hyvinvointi on valinta
– Kell’ onni on, se onnen näyttäköön!

Uusammattien kuten Metsähallituksen lammaspaimenten tai kotien ammattijärjestäjien tavoin kylänkiertäjä on kiinni ajassa, jossa ihmisen hyvinvointi oma valinta. Koska aika on rajallinen, kylänkiertäjät ovat erittäin tarpeellisia. He antavat valmiiksi ohjattua liikuntaneuvontaa ja -suosituksia osoitteessa roikylat.fi.

Ilmoita nyt aarteesi ja piristä muidenkin päivää ja Katso lähikylien aarteet kartalta -liikuntaohjeet pistävät liikkeelle. Lähtökunto nousee seuraavasti:

  1. tutustu kylien verkkosivuihin
  2. bongaa roikylat.fi-kartalle jo merkityt aarteet
  3. tee kyläkierrokset
  4. ilmoita puuttuvat kyläaarteet.

Ylikunto voidaan välttää, sillä treeniohjelman ehtii tehdä 15.8.mennessä.

Aarteenetsintään jää hyvällä tavalla koukkuun. Mitä useammin suuntana on narkaus.fi, songankyla.fi, sinetankyla.fi, vikarvenseutu.fi, ylakemijoki.fi ja lehtojarvi.fi ja vaelluskengät eräilyn, käyntikohteiden, tapahtumien tai jonkin muu mukavan tekemisen lähtöpisteissä. Henkilökohtaiset liikuntasuositukset ovat pian sillä tasolla, että jatkuva yhteys roikylat.fi-sivustoon on taattu ja ikijäsenyys ansaittu.

Kuntotestit omalla sykemittarilla
– Kyläaarteet omissa näppäimissä

Kirjoittaja on Rovaniemen Heti valmis – aina varma -kyläviestintähankkeen projektipäällikkö.

Homma on yhteisen hyvinvoinnin kartuttamista. Aivan niin kuin kuntoilu, kyläaarteetkin ovat omissa näppäimissä. Kun tähdätään sovittuun lopputulokseen, on itse tekijöillä oma valta ja vastuu. Kyläkaveria ja ohjaajaa kunnioitetaan. Kun yhdessä onnistutaan ja välillä epäonnistutaan, homma helpottuu. Syntyy halu oppia lisää eli nostaa kuntoa ja kyläsivujen päivittämisestä ja somettamisesta tulee mukavaa. Aarteita ilmestyy roikylat.fi-kartalle. Kunto nousee – matkailu- ja asumisimago kehittyy ja kasvaa.

Nyt RoiKylillä sähköinen viestintä on jo kovassa kunnossa. Kylätietoisuus on lisääntynyt ja osallisuus sekä vaikuttaminen voimistunut. Kyläyhdistysten toimintasuunnitelmat ovat tavoitteellisia.

Eija Pajula

Kuva: Sami Vaara.

Heti valmis – aina varma on Rovaniemen kaupungin alueellisten palvelujen ja asukastoiminnan kyläviestintähanke. Hankkeessa kehitetään siirrettävissä oleva, joukkoistamisen periaatteita toteuttava monikanavainen kyläviestintäkonsepti.  Hanke toteutetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman 2014–2020 tuella.