1. Ketä olette ja mitä teette?

Olen Iina Askonen, Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi –hankkeen projektipäällikkö Outokairan alueella. Toiminta-aluettani ovat Pello, Ylitornio ja Tornio.

Olen Laura Hokajärvi, samaisen hankkeen projektipäällikkö Leader Tunturi-Lapin osalta. Toimialuettani ovat Enontekiön, Kittilän, Kolarin ja Muonion kunnat – valtava alue 350 km etelä-pohjoinen -suunnassa ja 150 km länsi-itä -suunnassa!

Aktivoimme matkailutoimijoita, kyläyhdistyksiä, harrasteseuroja ja yrityksiä puhaltamaan yhteen hiileen matkailun saralla. Tavoite on synnyttää uusia rajatkin ylittäviä matkailutuotteita hiottavaksi eteenpäin kansainvälisille markkinoille sekä kartoittaa ja kehittää alueen tapahtumia. Mukana on myös kolmas Leader-ryhmä, ruotsalainen LLU Tornedalen 2020.

2. Mitä hankkeeseen kuuluu?

IINA: Olen paluumuuttaja yli kahdenkymmenen etelässä vietetyn vuoden jälkeen. Aloitin työt helmikuussa ja olen aluksi perehtynyt alueen matkailukenttään ja verkostoitunut eri toimijoiden kanssa. Jonkin verran olen ehtinyt jo vierailla kylissä ja yrityksissä, mutta vielä on paljon käymättömiä paikkoja. Näitä vierailuja tullaan tekemään myös hankkeen yhteisillä tutustumisretkillä. Selvitystyö yhteisen sähköisen alustan osalta on käynnissä Lapin AMK:n kanssa. Uusien tuoteaihioiden kokoaminen on myös aloitettu.

LAURA: Olen aloittanut maalis-huhtikuun taitteessa ja näin alkuun olemme tietenkin organisoituneet yhdessä ja itse olen hoitanut työpisteeni ja muut tekniset asiat kuntoon. Kylävierailuja ja verkostoitumista olen ehtinyt jo tehdä omalla alueellani, ja yhdessä olemme ponnistaneet hankkeen sosiaalisen median alulle. Kesän ja syksyn aikana on tarkoitus tehdä omalla alueellani kyläiltoja, tarinatupia ja osallistua paikallisiin tapahtumiin tuoden niitä sosiaalisessa mediassa esille, sekä pitää yhteiset tutustumiskierrokset kullakin alueella ja yhteinen workshop syksymmällä.

Hankkeen aloituskonferenssi pidetään 17.5. Ylläksen luontokeskus Kellokkaassa. Siellä esittelemme tarkemmin jatkon etenemistä. Lue lisää: http://www.outokaira.fi/wp-content/uploads/2018/05/Invitation-to-Project-Kick-off-Conference-17.5.2018.pdf

3. Jos katsotte tulevaisuuteen, millaisena näette tilanteen hankkeen lopussa?

IINA: Väylänvarren alueelle on syntynyt uusia rajat ylittäviä matkailutoimijoiden verkostoja. Meillä on uusia yhteisiä kylä-, kulttuuri- ja luontomatkailutuotteita, joita voidaan jatkojalostaa ja myydä eteenpäin kansainvälisille markkinoille. Väylänvarren matkailutarjontaa, tuotteita, tapahtumia ja palveluja on koottu yhteen ja löydetty niiden esille tuomiseksi yhteinen sähköinen kanava.

LAURA: Olemme vähintään kartoittaneet alueiden matkailutuotteiden ja -valmiuden tilanteen, sekä keränneet palveluita ja tuotteita sähköiseen muotoon. Omassa projektissani vähintään 7 Tunturi-Lapin kylää on noussut uudelle tasolle matkailutuotteiden ja -palveluiden osalta sekä vähintään 4 kylää on tuotu kansainvälisten matkanjärjestäjien tietoisuuteen. Olemme myös saaneet kartoitettua mahdollisuudet näiden matkailutuotteiden ja -palveluiden digitaaliselle alustalle.

Hankkeen nimi: Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi
Hankkeen hakija: Outokaira tuottamhan ry
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus, maaseuturahasto
Hankkeen kesto: 28.9.2017-31.12.2019

Hankkeen nimi: Väylänvartta tunturiin ja takaisin – Alkuperäinen Lappi
Hankkeen hakija: Leader Tunturi-Lappi ry
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus, maaseuturahasto
Hankkeen kesto: 1.1.2018-31.12.2019

 

Julkaistu 9.5.2018
Tuuli Kontio