LÄNNENRATSASTUSTA JA IGLUJA PYHÄTUNTURILLA

Lucky Ranch yritys tarjoaa lännenratsastusta, ohjelmapalveluja ja majoitusta Pyhätunturilla. Yrityksen erikoisuutena talvisesonkiin ovat iglujen rakentaminen ja eksoottiset majoituspaketit. Kuva: Aleksi Mehtonen.

Vuonna 2015 perustettiin Lucky Ranch. Aiemmin Antti Keskitalo oli pyörittänyt omaa erilaisia retkiä ja tapahtumia tarjoavaa ohjelmapalveluyritystään, mutta kun avovaimo Anu Lampinen siirtyi myös yrittäjäksi, perustettiin Lucky Ranch kattamaan kaikki liiketoiminta. Anun myötä liiketoiminta laajeni Lännenratsastusta tarjoaviin hevospalveluihin.  

Lännenhevoset

Anu on ollut heppatyttö jo pienestä asti ja teini-iässä hän löysi lännenratsastuksen silloisen ratsastusopettajan myötä. Lännenratsastuksessa Anua viehättää eleettömyys ja yhteys, jonka ratsastaja löytää hevosensa kanssa. Lännenratsastus on myös käytännönläheisempää ja vapaampaa kuin perinteinen Eurooppalainen tyyli. Suomessa alan harrastajia on vielä melko vähän, mutta lajin suosio on nousussa. Nuoria on saatu enemmän mukaan lajin pariin. Viime vuosina suomalaiset ovat myös päässeet kilpailemaan lajin maailmanmestaruuskilpailuihin, joka on tuonut lännenratsastukselle lisänäkyvyyttä Suomessa.

– Reining on lännenratsastuksen kuninkuuslaji, jossa ainoana askellajina on laukka ja ohjelma sisältää laukkaympyröitä, laukanvaihtoja, peruutuksia, nopeita käännöksiä, informoi Anu Lampinen. Reining on lähtenyt karjapaimenilta, jotka kisailivat työpäivän päätteeksi vielä keskenään hevosen käsittelyn parhaimmuudessa. Lännenhevonen on jalostettu tiivisrunkoiseksi ja lihaksikkaaksi, joten hevonen pystyy tekemään nopeita ja voimaa vaativia juttuja, jatkaa Anu.

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Antti ja Anu laajensivat hevostallia kolme vuotta sitten Leaderin investointituen avulla.

Yritystoiminnan kehittäminen ja laajentaminen

Ensin Lucky Ranch tarjosi ratsastusta ja maastoretkiä yhden hevosen, Royn voimin, mutta kysyntää oli ja siihen pyrittiin vastaamaan. Oli tarve hommata lisää hevosia ja laajentaa tallia. Samalla oli hyvä hetki miettiä myös yrityksen toimintaa tarkemmin, laatia johdonmukainen liiketoimintasuunnitelma ja hommata suunnitelmille rahoitus.

Leader Pohjoisin Lappi myönsi Lucky Ranchille investointitukea hevos- ja matkailualan palveluiden kehittämiseen, jolloin yritys investoi uuteen isompaan ja nykyaikaisempaan hevostalliin, pyöröaitaukseen sekä hankki maastopyöriä.Talli laajennettiin ja nykyaikai stettiin. Nykyiseen talliin mahtuu 8 hevosta, joista 4 on omia. Talliin jätettiin tilaa myös alueen hevosille vuokrattavaksi. Ulos rakennettiin harjoittelua varten pyöröaitaus, isompi lantala ja useampi ulkoaitaus sekä pihatto.

Laajennus on kannattanut. Liiketoiminta on kasvanut tasaiseen tahtiin ja tänä talvena saatiin palkattua jo työntekijä avuksi. – Osa asiakkaista on tullut tänne ihan pelkästään ratsastustyylisuunnan perusteella ja moni perinteisen tyylisuunnan harrastaja on päässyt kokeilemaan lännenratsastusta ja ihastuneet siihen, miten mukava lännensatula on istua pidemmillä reissuilla ja miten erilainen kokemuksen lännenratsastus antaa, kertoo Anu.

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Iglujen suosio on vahvassa nousussa ja tulevana kautena on painetta kasvattaa lisäkapasiteettia. Kuva: Olli Oilinki.

Iglurakentamista ja majoituspalveluja

Antti Keskitalo on laajentanut samalla omaa ohjelmapalveluyritystään iglujen rakentamiseen. Antti on tykännyt lumesta aina ja jo pikkupoikana huomasi vietin lumirakentamiseen. Lumilinnat ja iglut ovat kiinnostaneet Anttia aina niiden hienon tunnelman vuoksi.

Lumirakentamista on kokeiltu monella eri tavalla aina kaivetuista lumikammeista lumipalamuottivirityksiin. Yrityksen laajennuksen myötä pystyttiin hommaamaan iglumuotti, joka mahdollisti iglu-rakentamisen kaupallistamisen. Iglu-majoitusta yrityksellä on ollut nyt 3 vuotta ja yöpyjien määrä on kasvanut koko ajan. Kiinnostus eksoottiseen majoitukseen on kova eritoten ulkomaisten keskuudessa. Suomalaisia iglumajoittujia käy vain murto-osa.

-Palaute on ollut erittäin hyvää, ihmiset ovat olleet innoissaan hiljaisesta ja melko jännittävästäkin kokemuksesta eikä kylmäkään ole juuri ketään häirinnyt. Paitsi yhdet aasialaiset. Oli miinus 30 astetta pakkasta yöllä ja olosuhteet olivat melko kovat, varsinkin aasialaisille, jotka eivät ole tottuneet kylmään, kertoo Antti.

Hevospalveluiden ja iglu-majoituksen lisäksi yritys tarjoaa perinteisiä lumikenkäretkiä, pilkkireissuja, kotaruokailua, maastopyörä- ja kanoottiretkiä sekä Ilahu-lumisurffausta.

Kioskikahvila Kaneliässä löytyy Maksniemestä osoitteesta Sänkeläntie 1.

Anun ylpeydenaiheet lännenhevoset Roy, Mikelo ja Oliver. Tanka-koira auttaa emäntäänsä paimentamaan hevosia.

Yrityksen tulevaisuus

Kolme vuotta on kulunut nousujohteisesti. Liikevaihto on kasvanut, asiakasmäärät lisääntyneet ja palveluntarjonta kasvanut ja kehittynyt. Tällä hetkellä on jälleen mietittävä yrityksen laajentamista. Kansainvälinen matkailu Lapissa on kasvanut hurjasti ja kapasiteetti myös Lucky Ranchin majoituspalveluissa on tullut vastaan. Kasvaneelle iglu-asiakaskunnalle on mietittävä lisäkapasiteettia ja – palveluja. Myös uusia ohjelmapalveluja on ideointiasteella. Seuraavaksi pohditaan mahdollista rahoitusta tuleville investoinneille.

Teksti ja kuvat:
Miia Taivalantti

Julkaistu 8.5.2018
Lue lisää: Lucky Ranch