1. Kuka olet ja mitä teet?

Olen Krista Stauffer ja olen työskennellyt tammikuusta lähtien Sodankylän kunnalle Alueellinen elintarvikelogistiikka -hankkeen projektipäällikkönä tässä Kittilän kunnan kanssa yhdessä toteutettavassa, ELY-keskuksen rahoittamassa hankkeessa.

2. Mitä hankkeeseen kuuluu?

Tähän mennessä on nyt luotu synergiaverkostoa Lapin alueen elintarvikehankkeiden parissa toimivien tahojen kanssa ja otettu alustavasti yhteyttä suurimpiin elintarvikepuolen tuottajiin. Tarkoituksena siis ensin kartoittaa Sodankylä-Kittilä -akselilta elintarvikepuolen tuottajat, ostajat ja kuljettajat tarkempaa jatkohaastattelua, työpajoja ja verkostoitumista varten.

3. Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?

Tavoitteena on lisätä lähiruuan osuutta paikallisesti kaikessa elintarvikepuolen tarjonnassa eli sekä kunnallisella että kaupallisella puolella elintarviketuotteissa ja tarjottavissa aterioissa. Yksi aiemmissa kartoituksissa ja hankkeissa selkeästi esille tullut puute tämänkaltaiseen toiminnan kehitykselle on ollut se, että ei ole olemassa yhtä selkeää tiedonkulun kanavaa, joka toimisi elintarviketeollisuuden vaatimalla nopeudella. Työpajojen tarkoitus onkin verkostoiden luomisen lisäksi selvittää, minkälainen tällaisen kanavan tulisi olla.
Tavoitteena on kirjoittaa ihan konkreettinen konsepti mahdolliselle sähköiselle ohjausjärjestelmälle, jonka avulla kokonaislogistiikkaa pystytään hallinnoimaan reaaliajassa. Tämä olisi tarkoitus tehdä sen verran hyvin ja huolella, että konseptia pystytään jatkossa hyödyntämään lähiruuan käytön edistämisessä vaikka missä päin tahansa Suomea. Tieto siitä on tarkoitus tuottaa useiden hankkeiden ja toimijoiden yhteisesti hallinnoimalle Lapin Elintarviketalo -sivustolle, sivun aloitusaikataulu on vuoden 2018 loppuun mennessä ja Alueellinen elintarvikelogistiikka -hanke päättyy vuoden 2019 lopussa.

Lue lisää hankkeesta: https://businesslappi.fi/blog/hanke-artikkeli/alueellinen-elintarvikelogistiikka-hanke/

Hankkeen nimi: Alueellinen elintarvikelogistiikka
Hankkeen hakija: Sodankylän kunta
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus, maaseuturahasto
Hankkeen kesto: 1.1.2017-31.12.2019

Julkaistu 24.4.2018
Iida Vesterinen