1. Kuka olet ja mitä teet?
Olen Kati Huttunen, ammatiltani geronomi. Työskentelen Kolarissa Meän Digiloikka –hankkeessa, jonka ensisijaisena kohderyhmänä ovat ikääntyneet ja tukea tarvitsevat kuntalaiset mutta toki muutkin, jotka kokevat arkea helpottavat teknologiavälineet tarpeelliseksi. Tavoitteena on kehittää toimintamalli, jonka avulla tuodaan tekniikkaa ja sen mahdollistamia palveluita lähelle käyttäjää sekä autetaan käyttäjää hyödyntämään niitä. Kehittämisvaiheessa malli pilotoidaan osana kirjastotoimen palvelua, mutta työskentelyn aikana mietitään myös muita toteutusmahdollisuuksia.

2. Mitä hankkeeseen kuuluu?
Marraskuun lopulla hankittiin tablettitietokoneita muistuttavia vuorokausikalentereita, Doro-puhelimia sekä Memoera Trainer -muistikuntoutusvälineitä. Joulukuun alussa aloitettiin laitteiden testaus asukasraadissa. Tabletin käytön opettelu sekä omien asioiden hoitaminen tabletilla on ollut suosittua. Osa asukasraadista soittelee What’sAppilla videopuheluita keskenänsä. Hätä tulee soittajalla, jos ei toinen vastaa, että mitä oikein on tapahtunut.

Seuraavaksi alamme testaamaan lainaustoimintaa pilottiryhmissä. Huhtikuussa lainaustoiminta avautuu kaikille. Kiinnostuneet voivat seurata kuulumisia blogistamme: http://meandigiloikka.simplesite.com/

3. Jos katsot tulevaisuuteen, millaisena näet tilanteen hankkeen lopussa?
Hankkeen loppuvaiheessa meillä on Kolarissa paljon teknologian käytöstä innostuneita ikääntyneitä. He tietävät mihin kaikkeen teknologiaa voi hyödyntää omassa arjessa. Videopuheluiden avulla osallisuus lisäntyy ja yksinäisyys lievittyy. Kirjastoon voisi jäädä suosituimmat laitteet edelleen lainattaviksi.

Kuva: Milla Salo, Kolarin kunta.

Hankkeen nimi: Meän Digiloikka
Hankkeen hallinnoija: Kolarin kunta, Kirjasto- ja kulttuuritoimi
Hankkeen rahoittaja: Lapin ELY-keskus, maaseuturahasto
Hankkeen kesto: 1.10.2017-31.8.2018

Julkaistu 23.2.2018
Tuuli Kontio