Victoriantori on Tornion ja Haaparannan yhteinen sydän – tori kahdessa maassa. Vuonna 2011 valmistunut rajatori tarjoaa torimyynnille hyvät puitteet, mutta se ei yksin ole riittänyt käynnistämään toimintaa.

Tornion ja Haaparannan yhteisen rajatorin avajaisia vietettiin sateisessa säässä syyskuussa 2011 juhlallisin menoin. Kurjasta kelistä huolimatta tapahtumaa todistamaan oli saapunut kunnioitettava joukko, ja syykin tähän oli selvä: kuninkaalliset ovat nimittäin TornioHaaparannalla suhteellisen harvinainen näky. Torin saapui vihkimään käyttöön Ruotsin kruununprinsessa Victoria, jonka mukaan tori on myös nimetty.

Victoriantori on maailmankin mittapuulla harvinainen tapaus, sillä torilla voi seistä samanaikaisesti kahdessa maassa ja vieläpä kahdessa ajassa. Tätä seikkaa onkin hyödynnetty menestyksekkäästi Tornion ja Haaparannan yhteisissä uuden vuoden juhlissa, joita on juhlittu torilla vuodesta 2012 lähtien. Muina aikoina kaupunkien yhteisen sydämen syke on kuitenkin ollut huolettavan hidas.

Victoriantorin kalusto ja palvelut uusiksi

Torin hiljaiseloon etsittiin ratkaisuja esiselvityshankkeessa, joka toteutettiin vuosina 2013–2014. Esille nousi voimakkaasti se, että vaikka Tornion kevät- ja syysmarkkinoilla onkin monisatavuotiset perinteet, kaupungista puuttuu edelleen tyystin torikauppatoiminta. Niinpä Tornion kaupunki pyysi avuksi Leader Outokaita tuottamhan ry:tä ja seuraavien kahden vuoden aikana torin puitteet ja tarjonta hoidetaan priimakuntoon.

Victoriantorilta on toistaiseksi puuttunut torikaupan kannalta olennainen kalusto, eli myyntipöydät. Torille nousee myös kaikille avoin siianpaistokota, jossa kävijöille tarjotaan paikallista herkkua eli varrassiikaa, mutta myös tarinoita ja tietoa perinnekalastuksesta ja sen kulttuurihistoriallisesta merkityksestä. Lisäksi myyntipaikkojen ja ohjelmapalveluiden varaamista varten kehitetään sähköinen varausjärjestelmä. Torilla tullaan tarjoamaan myös täysin uudentyyppisiä ohjelmapalveluita. Kyse on lyhyistä, noin 20 minuuttia kestävistä näytelmistä, jotka asiakas voi tilata etukäteen torille haluamaansa ajankohtaan. Ostosmatkailijan on siis mahdollista nauttia pieni pala paikallishistoriaa shoppailun lomassa. Ohjelmapalvelut ja myyntipaikat ovat hankekauden ajan maksuttomia.

Opas avuksi sääntöviidakkoon

Vaikka torimyynnin aloittamiseen ei vaadikaan erityisiä kiertävän kauppiaan lupia, esimerkiksi elintarvikemyyntiin liittyy omat säännöt ja määräyksensä, jotka voivat tuntua joskus mutkikkailtakin. Torimyyntiin liittyy tässä tapauksessa hieman tavallistakin enemmän kommervenkkejä, koska Victoriantori sijaitsee valtakunnan rajalla. Jotta sääntöjen seassa luoviminen ei päättyisi karikolle, laaditaan torikauppiaille hankkeen alussa selkeät ohjeet.

Hyvät neuvot ovat tarpeen myös torilla vieraileville asiakkaille, sillä raja-alueella liikkumisesta voi toisinaan olla erikoisia seuraamuksia aivan tavalliselle tallaajalle. Kaupunkimme sijaitsevat maailman rauhallisimmaksi mainostetulla rajalla, ja rajan ylitys on pääsääntöisesti niin helppoa, että sitä tuskin edes huomaa. Juuri rajan huomaamattomuus voi kuitenkin aiheuttaa esimerkiksi lemmikkieläimen kanssa liikkuvalle hankaluuksia. Sekä Musti että Mirri tarvitsevat nimittäin rajaa ylittäessään lemmikkieläinpassin, minkä lisäksi eläinten on oltava mikrosirutettuja tai muutoin tunnusmerkittyjä ja rokotettuja. Tästä syystä torille laaditaan myös yleiset käyttöohjeet, joista löytyy vastaus sellaisiinkin kysymyksiin joita ei itse ehkä osaisi esittääkään.

Tavoitteena pysyvä ja säännöllinen toritoiminta

Hankkeiden ensisijaisena tavoitteena on tarjota kylien käsityö- ja elintarviketuottajille pysyvä tori yhdeltä pohjoisen parhailta kauppapaikoilta. Samalla Victoriantorille saadaan toivottua vilskettä, mikä myös vahvistaa torin merkitystä eri ikäisten ihmisten kohtauspaikkana ja matkailukohteena. Victoriantorista halutaan luoda kiinnostava näyteikkuna koko lähialueen tarjonnalle. Torille jalkautuvat ostosmatkailijat innostuvat toivon mukaan tutustumaan tarkemmin myös ympäröivään alueeseen kylien pientuottajien ja heidän erinomaisten tuotteidensa houkuttelemina.

Torimyyntiä Victoriantorilla päästään testaamaan suunnitelmien mukaan jo vapun tienoilla ja kausi jatkuu näillä näkymin syyskuun lopulle. Myyntipäiviä kertyy aluksi yksi viikossa, mutta määrää voidaan kysynnän mukaan lisätä. Toripäivä järjestetään pääsääntöisesti samana viikonpäivänä, minkä tarkoitus on tehdä torilla käyminen asiakkaalle helpoksi. Nimittäin, kun toripäivä on vakio, ei sen ajankohtaa tarvitse aina erikseen selvittää.

Torikauden aloitus häämöttää jo horisontissa, ja siksi myynnistä kiinnostuneiden kartoitus on jo käynnissä. Pientuottajien toivotaan tarttuvan rohkeasti tilaisuuteen, sillä torimyynnin taloudellinen riski on nyt erityisen matala: myyntipöytien käytöstä ei näet hankekauden aikana veloiteta vuokraa. Torikauppa tarjoaa sen sijaan pientuottajalle erinomaisen mahdollisuuden toiminnan kehittämiseen ja kasvuun uusien kontaktien ja asiakkaiden kautta.

Kiinnostuneita pientuottajia kehotetaan ottamaan epäröimättä yhteyttä hankkeen projektipäällikköön. Lisäinformaatiota hankkeen etenemisestä ja toritoiminnasta löytyy Tornion kaupungin kotisivuilta ja sosiaalisen median tileiltä.

Teksti ja kuvat:
Katariina Huikari

Lisätietoja hankkeesta:
Projektipäällikkö Katariina Huikari
katariina.huikari@tornio.fi
P. 040 757 8875