Rovaniemellä toimiva 4H-yritys EK-palvelut tarjoaa nurmialueiden hoitoa, raivauksia, haravointia, lumitöitä sekä polttopuiden tekoa. EK-palveluita pyörittävät 17-vuotiaat kaverukset Eelis Kajula (kuvassa) ja Santeri Saarela. Kuva: Anne Annala.

Pohjoisessa nuorten on vaikeaa saada työtä kotipaikkakunnallaan edes kesäksi. Mobiilisti metsään -hankkeessa innostettiin lappilaisia nuoria työllistämään itse itsensä 4H-yrittäjinä. Lapin 4H-yhdistykset pitivät metsäteemaisia 4H-yrityskursseja, joille osallistui 50 nuorta. 12 uutta nuorten yritystä sai kimmokkeen 4H-yrityskurssilta.

Lähipiirin yrittäjäkokemukset kannustivat 15-vuotiasta Viiviä yrittämään

4H-yritys Vivahde myy luonnontuotteita ja tekee pieniä metsätöitä. Viivi Niskan, 15, yritys teki kesällä myös marjasatohavainnointia Luonnonvarakeskukselle. 4H-yrityksen perustamiseen kannustivat suvussa oleva yrittäjyys sekä isosiskon kokemukset 4H-yrityksen pyörittämisestä. 4H-yrityskurssin käymisestäkin oli apua oman pienyrityksen perustamisessa.
– 4H-yrityskurssilta sai paljon vinkkejä. Samoin isosiskolta ja vanhemmilta, kertoo Viivi Niska.

 

Viivi Niskan,15, 4H-yritys Vivahde teki kesällä marjasatohavainnointia Luonnonvarakeskuksen apuna. Yritys myy myös luonnontuotteita ja tekee pieniä metsätöitä. Kuva: Anne Annala.

Eelis 17 v aikoo jatkaa yrittäjänä

Rovaniemellä toimiva EK-palvelut tarjoaa nurmialueiden hoitoa, raivauksia, haravointia, lumitöitä sekä polttopuiden tekoa. EK-palveluita pyörittävät 17-vuotiaat kaverukset Eelis Kajula ja Santeri Saarela. EK-kiinteistöpalvelut on toiminut helmikuusta 2017 asti. Eeliksellä on selvät sävelet myös jatkosta, ja hän aikoo tulevaisuudessa jatkaa yrittäjänä.
– 4H-yrittäjänä tienaan enemmän kuin aiemmin normaalissa palkkatyössä. Minua alkoivat kiinnostaa työt yksityissektorilla, vastaa Eelis kysyttäessä, mikä sai hänet kiinnostumaan 4H-yrittäjyydestä.

”4H-yrittäjänä tienaan enemmän kuin aiemmin normaalissa palkkatyössä”, kertoo 17-vuotias Eelis Kajula. Kuva: Anne Annala.

Nuorten 4H-yritykset tarjoavat monipuolisia palveluita

Nuoret ovat hyödyntäneet yrityksen toimialan valinnassa omia vahvuuksiaan. Heidän yrityksensä ovat hyvin moninaisia. Uusien 4H-yrittäjien palvelu- ja tuotevalikoimassa on luonnontuotteita, metsäpalveluita, kiinteistönhoitoa, leivontaa, lastenhoitoa, eläintenhoitoa sekä siivousta.
– Nuoret ovat turhan vaatimattomia. Heidän kannattaa olla ylpeitä omista taidoistaan ja vahvuuksistaan. Niistä yhdessä innokkuuden kanssa syntyy uusia palveluita ja tuotteita maaseudulle, kuvaa Mobiilisti metsään -hankevastaava Anne Annala nuorten yrittäjien lähtökohtia.

Mobiilisti metsään -hanke vahvistaa nuorten maaseutua

Mobiilisti metsään -hanke lisäsi lasten ja nuorten kiinnostusta metsäelinkeinoja ja yrittäjyyttä kohtaan. Maaseudun elinvoimaisuus vahvistuu, kun elinkeinotoimintaa kehitetään ottamalla nuoret mukaan. Hankkeessa luodut hyvät käytännöt nuorten innostamiseksi metsäelinkeinon pariin 4H-yrittäjinä levitetään kaikkien Suomen 4H-yhdistysten käyttöön.

Mobiilisti metsään -hanke tuo myös metsän käyttöön ja -hoitoon liittyvät koulutusmateriaalit helposti metsänomistajan saataville mobiilipalvelun kautta. Hanketta toteutetaan Lapin alueella Metsäkeskuksen ja Suomen 4H-liiton yhteistyöllä. Hanketta rahoitetaan Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmasta, ja se jatkuu vuoden 2018 tammikuun loppuun.

Lisätietoja:

Anne Annala
hankevastaava
Mobiilisti metsään -hanke
Suomen 4H-liitto
+358 40 701 4778
anne.annala@4h.fi

uutta 4H-yritystä