LOMATÄRPPI TÄHTÄÄ YMPÄRIVUOTISEKSI LOMAKESKUKSEKSI

Osa Lomatärpin mökeistä on seissyt Tenon rantatörmällä Aittisuvannon kohdalla kohta 30 vuotta. Mökkiriviin valmistui viime talvisesongille kaksi uutta mökkiä, jotka mahdollistavat isompien ryhmien palvelemisen ja houkuttelevat myös luksusmatkailijoita. Ohjelmapalvelut ja pihapiiriin luodut puitteet saavat asiakkaat viihtymään alueella.

Juha Reinola on yksi Lomatärpin nykyisistä kolmesta omistajista. Hän vastaa Lomatärpin operatiivisesta toiminnasta muiden omistajien asuessa Etelä-Suomessa.
– Yhtiökumppanini Ilkka Degerlund ja Pekka Tukia ostivat mökkikylän kymmenen vuotta sitten. Minä tulin neljä vuotta sitten tähän ensin talkkariksi ja vuokraustoimintaa hoitamaan ja pari vuotta sitten lähdin mukaan osakkaaksi, Utsjoella asuva Reinola kertoo.

Marraskuussa 2016 otettiin käyttöön kaksi uutta, laadukasta ja ajanmukaista mökkiä, jotka kelpaavat luksusmatkailijoillekin ja mahdollistavat isompien ryhmien palvelemisen kerralla. Lomatärpin talviasiakkaat ovat pääasiasiassa brittejä ja muiden englanninkielisten maiden asukkaita ja yrityksen kaikki 7 mökkiä täyttyvät talviksi matkanjärjestäjä Aurora Servicen toimesta.
– Meillä on tuvat täynnä marraskuusta maaliskuuhun. Aurora Servicen kanssa tuotamme asiakkaille ohjelmapalveluja sekä siivoamme ja huollamme mökit, Reinola kertoo.

Lomatärpin uudet mökit saatiin käyttöön viime talvikaudeksi. Laadukkaat ja nykyaikaiset mökit kelpaavat myös luksusta kaipaaville.

Tekemistä pitää olla

Revontulet ja alueen luonto houkuttelevat tulijoita, mutta tärkeitä ovat myös muut ohjelmapalvelut ja se, että vierailla on tekemistä. Menneen kesän ja syksyn aikana Lomatärpin pihapiiriin rakennettiin uusi grillikota, näköalatorni sekä infopiste. Näkötornista on hyvä katsella ja kuvata maisemia sekä pohjoisen taivaan ilmiöitä. Kodassa voi järjestää tarinatuokioita ja valmistaa ruokaa, myös asiakkaat omin päin.

Pihapiiriin rakennetaan talviksi poropuisto yhteistyössä paikallisen poromiehen kanssa. Puistossa oleskelee talvisesonkina 3–5 poroa ja se toteutetaan nimenomaan kansainvälisten turistien iloksi.
– Kun tekemistä ja näkemistä on tarjolla, viipymät pitenevät. Ohjelmapalveluista saamme myös lisää työtä ja tuloa, Reinola toteaa.

Lomatärpin pihapiiriin rakennettiin kesällä 2017 näkötorni ja infopiste. Leader Pohjoisin Lappi myönsi Lomatärpille investointitukea ohjelmapalveluiden kehittämiseen. Kuvat: Lomatärpin arkisto.

Tavoitteena ympärivuotisuus

Lomatärppi on hyödyntänyt maaseudun yritysrahoitusta kaksi kertaa. Lapin ELY-keskus myönsi vuonna 2015 yritykselle investointitukea matkailukeskuksen kehittämiseen ja kasvavaan majoitustarpeeseen vastaamiseen. Tuolloin aloitettiin uusien mökkien rakentaminen. Tänä vuonna Leader Pohjoisin Lappi myönsi yritykselle investointitukea ohjelmapalvelujen kehittämiseen. Tämän tuen avulla rakennettiin kota, torni ja infopiste.

Yrityksen kehittämisen tavoitteena on luoda ympärivuotinen lomakeskuskokonaisuus, joka työllistää useamman henkilön.
– Onhan tässä jo todella iso muutos tapahtunutkin, jos verrataan siihen, että ennen oltiin talvet kiinni, Reinola miettii.
Viime kesinä kesäasiakkaitakin on liikkunut mukavasti, mutta kehitettävää löytyy silti.
– Kesäisin meillä käy enemmän kotimaisia. He kuulevat meistä puskaradion kautta tai löytävät netistä.

Talvella Lomatärpissä majoittuvia kansainvälisiä asiakkaita houkutellaan palaamaan kesällä.
– Mökeissä on infokansiot, joissa kerromme, mitä kaikkea täällä voi tehdä kesällä. Jotkut täällä valmiilla talvimatkalla olleet ovatkin tehneet omatoimimatkan tänne kesällä.
Reinola kertookin, että Lomatärpissä satsataan erityisesti siisteyteen. Viihtyisään ympäristöön haluaa palata.

Utsjokilainen Juha Reinola on yksi Lomatärpin kolmesta osakkaasta. Hän vastaa yrityksen operatiivisesta toiminnasta.

Metsästämään Norjaan?

Tenon kalastussäännösten muutoksilla on vaikutuksensa, mutta alueelta löytyy kesällä paljon muutakin tekemistä. Lomatärppi tuottaa omalla henkilökunnallaan kalastus-, melonta-, kuin retkeilyopastuspalveluja ja vieraat viedään vaikkapa kalastusretkelle tunturiin ryhmäkoosta riippumatta, jos niin halutaan.
– Oli niitä halukkaita sitten yksi, kaksi tai kymmenen, järjestämme retket silloin, kun asiakkaat haluavat.

Syksyisin Lomatärpissä majoittuu metsästäjiä. Heti rajan takana avautuvat Norjan metsästysmaastot, joihin on helppo saada lupia.
– Metsästysaseen saa viedä rajan yli tullin aukioloaikoina. Ja heti tuosta joen takaa alkaa hyvät ja rauhalliset maastot, Reinola vinkkaa.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Lue lisää Lomatärpistä www.lomatarppi.fi

Julkaistu 22.12.2017

Lue myös heistä: