Nuoret Ounasvaaran mobiililuontopolulla.

Jokainen nauttii metsästä omalla tavallaan.  Osa jättää puhelimen kotiin, osa sujauttaa sen äänettömänä retkeilyhousujen taskuun suunnatessaan metsäretkelle. Metsäinen-mobiilisovellus tarjoaa vaihtoehdon ja uuden tavan kokea metsä.

Yön aikana satanut lumi on muuttanut maiseman Rovaniemen Ounasvaaralla hohtavan valkoiseksi. Tunnelma on kuitenkin kaikkea muuta kuin rauhallinen talviaamu: pyöriä singahtelee parkkipaikalle, ilmassa on naurua ja huudahduksia, reppuja pakataan ja puretaan. Ounasvaaran peruskoulun oppilasryhmä suuntaa Ounasvaaralle seikkailemaan mobiililla luontopolulla. Pakkasesta huolimatta Android-laitteet ovat esillä, Metsäinen-sovellus avoinna ja polun ensimmäinen tehtävä kilahtelee älylaitteisiin. Pian ryhmä suuntaa eteenpäin polulla ja uudet tehtävät avautuvat nuorten ratkottaviksi.

Metsäinen-mobiilisovellus

Metsäinen-sovelluksen aloitusvalikko.

Metsäinen on maksuton mobiilipalvelu, josta löytyy ajantasainen metsätieto, -tapahtumat ja -sovellukset sekä mobiililuontopolut. Tietopankkiin on koottu perustietoa metsien hoidosta ja käytöstä Tapion Metsänhoidon suositusten ja Suomen metsäkeskuksen julkaisujen pohjalta. Tietopankin avulla on vaivatonta perehtyä suomalaiseen metsänhoitoon ja tarpeen tullen kerrata jo opittuja tietoja ja taitoja. Kalenterin avulla voi seurata Lapissa toteutettavia metsätapahtumia.

Kun mobiilisovelluksen käyttäminen on tullut tutuksi, voi Sovellukset-osiossa tutustua ja ladata sovelluksia, joita hyödyntää metsässä ja luonnossa liikkuessa. Mobiililuontopolut johdattavat metsäretkelle Kemissä, Rovaniemellä ja Sodankylässä.
– Sovelluskaupoissa on valtavasti sovelluksia, mutta Metsäisen kaltaista, suomenkielistä ja helppokäyttöistä metsäsovellusta sieltä ei löydy. Kannattaa tutustua! kehottaa hankkeen projektipäällikkö Jonna Kokko.

 

Maisema Ounasvaaran mobiililuontopolulla.

Jokainen nauttii metsästä omalla tavallaan

Ryhmä lumisia nuoria palaa mobiililuontopolulta. Märät hansikkaat ja punaiset posket kertovat, että monet ovat saaneet metsässä luokkatovereiltaan lumipesun, osa useamman. Puhelimet on laitettu viimeisen tehtävän jälkeen repun taskuun mutta polun päätteeksi tarkistetaan kuitenkin tulokset ja tehtävien oikeat vastaukset. Nuoret ovat todellisia metsätietäjiä, onhan metsistä opiskeltu koko syksyn ajan. Tuloksissa näkyvät kuitenkin otolliset lumipesukohteet, sillä aivan jokaiseen tehtävään ei ole ehditty vastaamaan luokkatovereita jahdatessa.

Jokainen nauttii metsästä omalla tavallaan, lumipesulla tai ilman. Metsän voi kokea ilman älylaitetta tai laitteen opastamana. Aina ei tarvitse mennä paikan päälle vaan metsistä voi lukea, niitä voi kuunnella ja katsella myös kotisohvalla. Metsäinen-mobiilisovellus tarjoaa vaihtoehdon ja uuden tavan kokea metsä.

Teksti ja kuvat:
Jonna Kokko

 

 

 

MIKÄ MOBIILISOVELLUS?

Mobiilisovelluksia eli appeja voi ladata maksutta tai maksua vastaan älylaitteisiin sovelluskaupasta. Sovelluskauppoja ovat älylaitteen merkistä riippuen esimerkiksi Google Play, App Store ja Microsoft Store. Sovelluksen lataaminen vaatii verkkoyhteyden. Sovelluksia tehdään käyttäjien tarpeisiin, joten niitä on tarjolla valtava määrä. Metsäinen-mobiilisovelluksen lataat maksutta Android-laitteisiin Google Play -kaupasta.

LISÄTIETOJA HANKKEESTA

Jonna Kokko
Mobiilisti metsään -hanke
Suomen metsäkeskus

050 571 5896

jonna.kokko(at)metsakeskus.fi

www.metsakeskus.fi/mobiilisti-metsaan