Kiikeli – merellinen lähimetsä Kemissä

Perämeren rannalla ja keskustan läheisyydessä sijaitseva Kiikeli tarjoaa niin paikallisille kuin matkailijoille ulkoilumahdollisuuksia ympäri vuoden. Alue on etenkin lintuharrastajien suosiossa.

Linnunlaulu säestää kulkijaa, kun askel vie kohti Kiikelin uutta näköalatornia. Matkan varrella huomio kiinnittyy lukuisiin uudenkarheisiin linnunpönttöihin. Polun päässä vastaan tulee joukko paikallisia asukkaita, jotka ovat tulleet juhlistamaan näköalatornin avajaisia. Itse tornista avautuu kaunis näkymä Kemin keskustaan ja Perämerelle.

Näköalatornin rakentaminen on osa Kiikeli – merellinen lähimetsä -investointihanketta, jota on toteutettu Kemin kaupungin johdolla yhteistyössä maanomistaja Metsä Groupin ja kolmannen sektorin kanssa. Hankkeen aikana alueella on tehty myös metsänhoidollisia toimenpiteitä, muokattu Kiikelin siltaa esteettömäksi ja lisätty opasteita polkujen varsille.
-Olemassa olevat luontopolut on lisäksi nimetty ja tarinallistettu siten, että alueen ainutlaatuinen historia ja nykypäivä ovat todennettavissa helposti ja nykyaikaista tekniikkaa hyödyntäen, Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattori ja hankkeen projektipäällikkö Oili Ruokamo kertoo.

Näköalatorniin on hankittu myös sääasema, kolme webbikameraa ja WiFi-reititin, jotka mahdollistavat ajantasaisen tiedon saannin internetin kautta. Sähkövirtaa varten on hankittu ympäristöystävällinen aurinkopaneelijärjestelmä.

Näköalatornin avajaiset houkuttelivat paikallisia asukkaita Kiikeliin.

Uuden näköalatornin avajaiset houkuttelivat yleisöä Kiikeliin. 

Kiikelin kehittämistoimissa on ollut mukana myös useita yhdistyksiä sekä kemiläisiä koululaisryhmiä.
-Paikalliset asukkaat ovat talkoilleet Kiikelissä yli 500 työtuntia, Ruokamo kertoo.
-Heille kuuluu suuri kiitos!

Myös Metsä Groupin tehtaiden johtaja Ari-Pekka Vanamo kiittelee talkoolaisten työpanosta.
-Lisäksi Kiikelin uusien nettisivujen sisällöntuotanto ansaitsee kiitosta.
-Olemme olleet mielellämme mukana Kiikelin kehittämisessä. Tämä hanke kuvastaa hyvin yhtiömme arvoja ja vastuullisuutta toiminnassamme.

Oili Ruokamo ja Ari-Pekka Vanamo. Taustalla uusi näköalatorni.

Kemin kaupungin kehittämiskoordinaattori ja Kiikeli – merellinen lähimetsä -hankkeen projektipäällikkö Oili Ruokamo ja Metsä Groupin tehtaiden johtaja Ari-Pekka Vanamo kiittelivät talkoolaisten työpanosta uuden näköalatornin edustalla. 

Metsä Forestin Jarkko Parpala on ollut vastuussa Kiikelin metsähoidollisista toimenpiteistä. Toimenpiteiden lähtökohtana on Parpalan mukaan ollut luonnon monimuotoisuuden vaaliminen ja viihtyvyyden lisääminen. 30 hehtaaria kattavalla alueella toimenpiteitä on tehty 13 hehtaarin alueella.
-Kyllä tässä laavun ympäristössä on eräskin työtunti tullut hikoiltua, Parpala naurahtaa.
-Mutta seuraavaan 10-15 vuoteen ei tarvitse tehdä operointia luonnon monimuotoisuuden kanssa. Polkujen varret ja laavun ympäristö sen sijaan vaativat siistimistä 1-2 vuoden välein.

Lintuharrastajat ja miljoonas linnunpönttö

1960-luvulta asti Kiikelin alueen linnustoa seurannut ja Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry:n jäsen Pentti Rauhala kertoo alueen olevan hyvää lintualuetta etenkin metsälintujen osalta.
-Metsät ovat monimuotoisia ja eri ikäisiä. Lisäksi täällä on paljon lehtipuita, mikä lisää linnuston määrää.
-Lisäksi metsää on vuosikymmenten aikana huollettu siten, että se ei ole liian tiheä.

Rauhala on kartoittanut alueen linnustoa ja kertoo näköalatornin avajaisiin saapuneelle yleisölle, mitä lintuja retkeilijä voi nähdä ja kuulla Kiikelissä. Alueella on Rauhalan mukaan 39 pesivää lintulajia, mikä ei sisällä muuttavia lintuja.
-Lenkkien aikana olen havainnut parhaimmillaan 185 lintuparia.
-Lenkkeilijällä on täällä aina nähtävää ja kuultavaa, Rauhala painottaa.

Pentti Rauhala on kartoittanut Kiikelin alueen linnustoa.

Pentti Rauhala on kartoittanut Kiikelin alueen linnustoa. 

Suurimmalla todennäköisyydellä Kiikelissä tapaa esimerkiksi peippoja, pajulintuja ja punakylkirastaita. Alueelle tyypillisin lintulaji on lehtokerttu.
-Kiikelissä on tavattu myös harvinaisia lintulajeja, kuten rantakurvi, nokkavarpunen, valkoselkätikka ja intianhanhi, Rauhala kertoo.

Alueen pikkulintuja varten Kiikeliin on rakennettu talkoilla linnunpönttöjä noin 300 kappaletta. Linnunpönttöjä on ollut rakentamassa Kemi-Tornion lintuharrastajat Xenus ry:n ja Hiilimön Erästäjät ry:n jäseniä sekä kemiläisiä koululaisia. Itse asiassa Kiikelin metsästä löytyy Ylen Miljoona linnunpönttöä -kampanjan miljoonas linnunpönttö.
-Rekisteröimme rakentamiamme linnunpönttöjä ja saimme ilmoituksen, että miljoonas pönttö osui meille, linnunpönttötalkoissa mukana ollut Xenuksen jäsen kertoo hymyillen.

-Pönttötalkoiden jälkeen osallistuimme risutalkoisiin ja tuossa yhdessä kohtaa polun vartta tuntui, että emme jaksa enää, talkoisiin osallistuneet Xenuksen jäsenet muistelevat.
-Mutta nyt siitä kohdasta ohi kulkiessa tuntui niin hyvältä, kun katselimme työmme tulosta!

Kiikelissä on satoja talkootyönä tehtyjä linnunpönttöjä.

Kiikelin metsissä on satoja talkootyönä tehtyjä linnunpönttöjä. 

Kiikelistä ympärivuotinen ulkoilu- ja retkeilykohde

Kehittämistoimenpiteet tähtäävät siihen, että Kiikeli on ympärivuotinen ulkoilu- ja retkeilykohde, joka soveltuu asukkaiden lisäksi myös matkailijoille ja teollisuuden vieraille.
-Tehdyillä toimenpiteillä varmistetaan lähimetsän olemassaolo ja sen hyödynnettävyys vuosikymmeniksi eteenpäin, hankkeen projektipäällikkö Oili Ruokamo kertoo.
-Näin myös mahdollistetaan Kiikelin saavutettavuus laajemmille kohderyhmille, kuten lapsiperheille, vanhuksille, liikuntarajoitteisille sekä matkailijoille.

Kiikeli tarjoaa monenlaisia ulkoilumahdollisuuksia ympäri vuoden. Kiikelissä voi retkeillä kävellen, juosten, pyöräillen tai lumikenkäillen. Lumettomana aikana lähimetsässä on helppokulkuisia ja lyhyitä luontopolkuja, jotka ohjautuvat Kiikelin näköalatornille ja laavulle meren rantaan.

 

Näköalatornin luota avautuu maisema niin Kemin keskustaan kuin Perämeren saaristoon. 

Kiikeli toimii myös oppimisympäristönä. QR-koodeilla avautuvat tietolinkit sijoitetaan pieniin kyltteihin, jotka valmistuvat ja ovat maastossa reiteillä lokakuun loppuun mennessä.
-Tarkoituksenamme on esimerkiksi saada lähialueilta Pohjois-Ruotsista ja ehkä Kiinastakin leirikoululaisia paikalle, Ruokamo kertoo.

Hankkeen toteutukseen Ruokamo on erittäin tyytyväinen.
-Tämä hanke on ollut hyvä esimerkki hyvästä ja laajasta yhteistyöstä alueella.
-Nyt vain toivomme, että ihmiset löytävät paikalle ja tuovat kavereitakin mukana!

Hanke on saanut rahoitusta maaseuturahastosta Peräpohjolan Leader ry:n kautta.

Lue lisää Kiikelistä:
www.keminkiikeli.fi

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi

Julkaistu 1.11.2017