LIHANJALOSTUSTA ASIAKKAIDEN TOIVEIDEN MUKAAN

Kumpulan Palvaamossa vietetään vuoden kiireisintä aikaa. Onneksi yrittäjä Juho Kumpula kerkeää työkiireiltään myös itsekin hirvimetsälle.

Kolarin Ruokojärvellä sijaitsee lihanjalostamo Kumpulan Palvaamo, jonka vetovastuu siirtyi muutama vuosi sitten Kauko Kumpulalta hänen pojalleen Juho Kumpulalle.

Kumpulan Palvaamo on perustettu vuonna 1993. Tuolloin Kauko Kumpula harjoitti lihanjalostustoimintaa maatalouden sivutoimena.  Alkuun palvaamossa valmistettiin kylmä- ja lämminsavutuotteita sekä leikattiin lihaa. Myöhemmin tuotevalikoimaa on laajennettu myös säilykkeisiin, makkaroihin ja meetwursteihin sekä teurastus- ja leikkuupalveluun. Tuotevalikoimaan kuuluvat myös käristys- ja jauheliha.
-Vuonna 2003 lihanjalostustoiminnan kysyntä kasvoi ja maatalous lopetettiin, Kauko kertoo.
-Samana vuonna tiloja myös laajennettiin ensimmäisen kerran alkuperäisten tilojen käydessä pieniksi.

Kumpulan Palvaamossa lihasta jalostuu monenlaisia tuotteita. Juho Kumpula esittelee meetwurstia ja kylmäsavua. 

Yritys valmistaa lihatuotteita rahtityönä eli asiakkaan tuomasta raaka-aineesta asiakkaan omaan käyttöön. Pääasiassa jalostetaan hirven-, poron-, hevosen-, naudan- ja sianlihaa, mutta myös esimerkiksi jänistä, lintua, karhua, peuraa, kaurista ja villisikaa.
-Pääasiassa jalostamme hirven- ja hevosenlihaa, Juho Kumpula mainitsee.
-Jonkin verran myymme myös omaa poronlihaa.

Kumpulan Palvaamolla on myös tainnutuslupa naudalle, hevoselle, lampaalle ja porolle.
-Teurastamme itse eläimiä jonkin verran. Lähinnä hevosia, nautaa ja lampaita, Juho mainitsee.
-Hevosia ei kovin monessa paikkaa teurasteta.

Koska lihaa jalostetaan asiakkaan omaan käyttöön, voi riista olla myös tarkastamatonta.
-Meidän suurin asiakaskunta on metsästäjät, Kauko Kumpula mainitsee.
-Raaka-aineet tulevat meille jalostettavaksi pääasiassa ruhoina. Osa asiakkaista leikkaa lihansa myös itse, Juho jatkaa.

Kumpulan Palvaamo sijaitsee Ruokojärvellä Kolarissa.

Kumpulan Palvaamo sijaitsee Ruokojärvellä Kolarissa.

Matka asiakkaan toimittamasta lihasta valmiiksi jalosteeksi sisältää useamman vaiheen. Vastaanottotarkistuksen jälkeen leikkaamaton liha leikataan ja lajitellaan sen mukaan, mitä mistäkin osasta tehdään. Palvaamo jalostaa lihat asiakkaiden toiveiden mukaan ja antaa tarvittaessa myös suosituksia.
-Osa asiakkaista haluaa esimerkiksi jotain maustetta enemmän tuotteisiin tai muutoksia suolapitoisuuteen. Meidän käyttämät reseptit ovat muuten kuitenkin salaisia, Kauko hymyilee.
-Meillä asiakkaiden tuomat lihat myös merkitään, jolloin asiakas saa taatusti omat lihansa takaisin, Kumpulat painottavat.

Kumpulan Palvaamon palveluille löytyy asiakkaita ympäri Lapin, jopa Pohjois-Ruotsia myöten. Asiakkaita on myös pääkaupunkiseudulta.
-Asiakaskunta on oikeastaan levittynyt ympäri Suomen ja hieman Ruotsinkin puolelle, Juho kertoo.
-Saimme hiljattain esimerkiksi Nivalasta lihalähetyksen matkahuollon kautta.

Sana Kumpulan Palvaamon palveluista kiirii Juhon ja Kaukon mukaan parhaiten puskaradion kautta.
-Ihmiset mainostavat ja suosittelevat palveluitamme toisilleen.

Juho Kumpula jatkaa isänsä Kauko Kumpulan (vas.) aloittamaa yritystoimintaa.

Juho Kumpula jatkaa isänsä Kauko Kumpulan (vas.) aloittamaa yritystoimintaa.

Palvaamo työllistää Juhon lisäksi sesonkiaikaan tarvittaessa 1-2 ulkopuolista työntekijää. Myös isä Kauko osallistuu edelleen aktiivisesti palvaamon töihin. Syksy on palvaamoyrittäjän kiireisintä aikaa.
-Kiirettä riittää joulukuulle asti. Hirvenmetsästysaika tuo paljon asiakkaita. Keväällä töitä on toukokuulle asti. Kesä menee sitten huoltotöiden ja kesäloman merkeissä, Juho kertoo.

Neuvonta- ja rahoitusmahdollisuudet tärkeitä pienyrittäjälle

Palvaamon vetovastuu siirtyi Kauko Kumpulalta hänen pojalleen Juho Kumpulalle vuonna 2014. Sitä ennen Juho oli kerennyt olla töissä palvaamossa jo 11 vuoden ajan.
-Tuolloin vuonna 2014 täällä ravasi ukkoja tekemässä laskelmia, kun hain starttirahaa ja samassa yhteydessä tuli puheeksi laajennuksen ja remontin tarve, Juho kertoo.

Kumpulat kävivät Kolarissa infotilaisuudessa ja tapasivat sen kautta konsultti Juha Heikkilän ja ProAgrian Ari Saarelan, jonka neuvoista on Juhon mukaan ollut suuri apu.
-Pohdimme aluksi, että olisimme tehneet sukupolvenvaihdoksen, mutta päädyimme lopulta kuitenkin siihen, että yritystoiminta siirtyy kaupan kautta minulle.
-Arilta saimme vinkkiä myös rahoitusmahdollisuuksista remonttia ajatellen.

Kyljysleikkurin hankinta on tuonut myös käristyslihan tuotevalikoimaan.

Kumpulan Palvaamo sai yritysrahoitusta Leader Tunturi-Lappi ry:ltä tilojen peruskorjaukseen, laitehankintaan ja laajennuksen rakentamiseen. Juho Kumpula kiittelee Leader Tunturi-Lapin työntekijöitä, jotka ovat antaneet paljon neuvoja rahoituksen hakemiseen liittyvissä asioissa ja auttaneet myös hakemuksen tekemisessä.
-Kaikki on mennyt hienosti ja rahoituksen myötä on pystynyt paremmin investoimaan.
-Nämä rahoitusmahdollisuudet ovat pienyrittäjälle iso apu.

-Palvaamon tiloja paranneltiin ja peruskorjattiin lattiasta kattoon. Lisäksi rakensimme noin parisenkymmentä neliötä uusia tiloja. Hankimme myös kyljysleikkurin, jonka myötä olemme pystyneet tarjoamaan uutena tuotteena myös käristyslihaa, Juho kertoo.

Kumpulat ovat tyytyväisiä palvaamon nykyiseen toimintaan.
-Pieni tuotekehittely on käynnissä koko ajan ja jossain vaiheessa tarvitsemme luultavasti hieman lisätilaa.
-Vielä monen vuoden jälkeenkin tule vastaan uutta opeteltavaa, Kumpulat hymyilevät.

Lue lisää Kumpulan Palvaamosta:
www.kumpulanpalvaamo.fi

 

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi