Korocafé palvelee Korouoman retkeilijöitä

Maaliskuussa 2017 Ollilat tekivät retken Korouomaan. Matkalla Irma Ollila sai idean, josta alkoi Korocafén rivakasti etenevä tarina.

– Lähdimme yksi kaunis päivä käymään Korouomassa, kun niin harvoin tulee täällä käytyä, vaikka lähellä asutaankin. Perillä kiinnitimme huomioita matkailijoiden suureen määrään. Sinä päivänä parkkipaikalla oli 3 linja-autoa, jotka olivat tuoneet alueelle ulkomaalaisia matkailijoita, posiolainen Irma Ollila muistelee.
– Tuumasin reitiltä palatessa ääneen, että jonkunhan pitäisi laittaa tänne kahvila.

Vaikka Irma ei ehkä ajatellutkaan ”jonkun” olevan juuri he, tarttuivat hänen miehensä Olavi ja poikansa Sakari heti ajatukseen. Metsähallitus vuokrasi jo olemassa olleen rakennuksen ja pienellä kunnostamisella tilat saatiin kahvilakuntoon. Toimintaa pyörittämään perustettiin perheyritys Korocafe Ky.
– Minä siinä koitin lähinnä toppuutella, kun perheen kovin yrittäjähenkinen miesväki pääsi vauhtiin, Irma naurahtaa.

Useimmiten Korocafén tiskin takaa löytyy Irma Ollila.

Useimmiten Korocafén tiskin takaa löytyy Irma Ollila.

Kesä yllätti

Kaikki kävi kuitenkin yllättävän jouhevasti, ja Korocafe saatiin auki jo juhannukseksi. Kahvilaa pidettiin kesäaikaan auki päivittäin, jos sää oli suotuisa.
– Kesäaika oli positiivinen yllätys. Tässä kävi paljon lapsiperheitä ja koulujen alkuun asti oli kovin vilkasta, Irma kertoo.
– Paikallisetkin ovat olleet kiinnostuneita ja käyneet katsomassa. Nyt syksyllä on ollut hiljaisempaa. Kelit eivät ole oikein suosineet.

Vilkkaalta liikenne vaikuttaa silti sivullisen silmin nytkin. Lättykahvien ostajia virtaa ovesta sisään tasaiseen tahtiin. Kahvilaa on pidetty auki syksyllä torstaista sunnuntaihin ja tiskin takana on useimmiten häärinyt Irma. Olavilla riittää puuhaa omissa majoitus- ja metsäalan yrityksissään, mutta taustatueksi hän ehtii tarvittaessa kahvilaankin. Poliisina toimiva Sakari on nyt hoitovapaalla ja käy välillä päästämässä äitinsä vapaapäiville.

Talvisaikaan kahvila toimii näillä näkymin vain tilauksesta. Paikka on mainio esimerkiksi työporukoiden virkistyspäivien viettoon, ja Rovaniemeltä tulevat matkailijavirrat on tarkoitus hyödyntää.
– Olemme käyneet neuvotteluja matkanjärjestäjien kanssa. Tarkoitus on järjestää ryhmille ruokailuja myös alhaalla kanjonissa ja retkeltä palatessaan asiakkaat voivat sitten vielä käydä tässä kahvilalla. Ja jos me täällä ollaan, niin kyllähän me samalla palvelemme muitakin kävijöitä.
Kahvilassa on sisällä n. 20 asiakaspaikkaa ja terassille mahtuu n. 20 henkeä. Talvea varten on tarkoitus parantaa rakennuksen lämpötaloutta toisella kamiinalla ja ovia eristämällä.

 

Kahvilassa on sisällä n. 20 asiakaspaikkaa ja terassilla saman verran.

Tuli tarpeeseen

Korouoman kävijämäärät ovat olleet viime vuosina nousussa, ja Korocafe lisää alueen vetovoimaisuutta ja käyttömahdollisuuksia entisestään. Koillismaan Leader myönsi Korocafelle investointitukea kahvilatoiminnan aloittamiseen.
– Tämä yritys syntyi selkeästä palvelutarpeesta. Alueelta on puuttunut tällainen palvelu ja nyt toteutuessaan se hyödyttää muitakin alueen yrittäjiä, toteaa Koillismaan Leaderin toiminnanjohtaja Pirjo Jaakkonen.
– Siis oikein hyvä Leader-hanke.

Olavi Ollilan Rukalla ja Posiolla mökkimajoitusta tarjoava majoitusyritys on aiemmin niin ikään hyödyntänyt Leader-rahoitusmahdollisuuksia.
– Mieheni on aina ollut hyvin aktiivinen ottamaan asioista selvää, Irma kertoo.
Jos Irma kehuukin perheen miespuolisia yrittäjähenkisiksi, on samaa henkeä tainnut tarttua häneenkin.

– Tein 40 vuotta sairaanhoitajan töitä ja jäin pois sillä mielin, että jotain muutakin pitää vielä ehtiä elämässä tekemään, Irma pohtii.
– Mukavaa ja monipuolista työtä tämä onkin. Meillä on myös suunnitelmia olemassa toiminnan kehittämiseksi.
– Nyt kun laitamme ruskan jälkeen kahvilan kiinni joksikin aikaa, alan tehdä matkamuistoja tänne myyntiin. Esineitä poronluusta ja sen semmoista.

Huom! Korocafe on sulkenut ovensa tältä syksyltä.
Voit seurata kahvilan aukioloa osoitteessa korocafe.fi sekä yrityksen Facebook-sivulla.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Korouoma

Korouoma on noin 30 kilometriä pitkä luode-kaakkosuuntainen laakso Posion ja Ranuan kuntien rajalla. Se on osa satoja miljoonia vuosia vanhaa kallioperän ruhjevyöhykettä, joka kulkee Rovaniemeltä Kemijokilaaksoa seuraten Auttiin ja Auttikönkäälle ja Korouoman kautta Kuusamoon.

Korouoman alue tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet retkeilyyn, luonnon tarkkailuun, kalastukseen ja luonnon käytön kulttuurihistoriaan tutustumiseen. Ruhjelaakso, jääputoukset talvella, joet, niityt, linnut

Koronjään rengasreitti on noin 5 kilometrin mittainen ja sopiva myös lasten kanssa kierrettäväksi. Korkeuserojen vuoksi reitti on luokiteltu vaativaksi, mutta Korouomaan avautuvat näkymät palkitsevat kulkijan.

Lue lisää:
http://www.luontoon.fi/korouoma

Lähde: Metsähallitus, luontoon.fi