Paikallinen ja herkullinen - nyt ja aina

Kittilän kirkonkylää halkovan Valtatien varrella toimii Kahvila-konditoria Herkkutupa, joka houkuttelee kahville tai lounaalle niin paikallisia, kuin eri puolilta maailmaa Lappiin matkanneita turistejakin. Kahvilatilan takaa löytyy tuotantotilat, joissa valmistetaan myös yrityksen hittituotteet, Lapin kampanisut.

Lapin Herkkutupa Oy:tä pyörittävät Susanna ja Matti Hiltunen. Matin vanhemmilla on aiemmin ollut Kittilässä Hiltusen leipomo, jonka toimintaa pariskunta nyt omalla tavallaan jatkaa.
– Kahvilatoiminta aloitettiin alun perin sillä mielin, että siitä voisi kehittyä minulle työpaikka. Olin ensin kahvilassa töissä ja vuonna 2004 aloitin sitten yrittäjänä, ranualaislähtöinen Susanna kertoo.

Ensimmäinen liiketila oli pieni, vain muutaman pöydän tiivis kokonaisuus. Nykyisiin tiloihin mahtuu useampi kymmentä asiakasta. Keskellä Kittilän kylää ja sen palveluja oleva tila ehti olla tyhjillään pitkään.
– Tästä ohi ajaessa tuli aina katsottua, että kylläpä vain olisi jollekin hyvät tilat ja ihmeteltyä, että miksei kukaan näitä ota käyttöön, Matti nauraa.
– Juu, aika pitkään sitä päiviteltiin, ennen kuin hoksattiin, että se jokuhan voisi olla me, Susanna jatkaa.

Asiat loksahtivat paikalleen sopivan yhteistyökumppanin myötä ja Herkkutupa muutti uuteen tilaan alkuvuodesta 2012.
– Sisareni pyörittää rakennuksen toisessa päässä  taloustavaraliike Tiinan toria, ja yhdessä muokkasimme tilat yrityksille sopiviksi, Matti kertoo.

Matti ja Susanna Hiltunen.

Matti ja Susanna Hiltunen pyörittävät Kittilän kirkonkylällä Kahvila-Konditoria Herkkutupaa.

Tila mahdollisti kasvun

Uusi toimitila aloitti myös kasvun, jota ei varsinaisesti oltu edes suunniteltu.
– Isommat tilat mahdollistivat kampanisun tuotannon kasvattamisen. Se on nykyään meidän ylivoimainen ykköstuotteemme, Susanna toteaa.
Herkkutuvan kampanisua myydään yli kolmessakymmenessä liikkeessä ja se tuo kolmanneksen yrityksen liikevaihdosta.

Kampanisun reseptin aihio on alun perin lähtöisin Susannan äidiltä, ja Matti on kehitellyt sen nykyiseen muotoonsa.
– Meillä käytetään kunnon raaka-aineita, esimerkiksi oikeaa voita. Olen kuunnellut asiakkaiden kommentteja ja viilannut ainesosien suhteita pikkuhiljaa, Matti kertoo.
Laadukkaita raaka-aineita käytetään konditoriapuolellakin.
– Halvemmallakin voisi tehdä, mutta laatu ja maku kärsivät heti ja sitä myötä asiakastyytyväisyys, sanoo Susanna.

Varsinaiseen leipomobisnekseen Herkkutupa ei ole lähtenyt, vaikka silloin tällöin valmistaakin leipäeriä esimerkiksi kouluille ja ravintoloihin.
– Sen puolen kehittäminen vaatisi investointeja uudenlaisiin koneisiin, emmekä me pysty kilpailemaan isojen leipomoiden hintojen kanssa, Susanna pohtii ja jatkaa:
– Jonkin erikoistuotteen, joka olisi se ”meidän juttu”, voisi kenties kehitellä ja siihen sitten myös panostaa. Vähän kuin tuo meidän kampanisu.

Kahvilavaunu tarvikkeineen on kuin liikuteltava kahvila.  Vaunun hankintaan saatiin rahoitusta Leader Tunturi-Lappi ry:ltä.

Kahvila, jonka voi viedä minne vain

Herkkutupa investoi vastikään kahvilavaunuun, jonka avulla kahvilaa voi pitää esimerkiksi markkinoilla ja erilaisissa tapahtumissa. Vaunun sisältä löytyy jääkaapit, kahvinkeittimet ja pieni tila, jossa voi valmistaa vaikka lisää voileipiä. Vaunun eteen pystytettävän katoksen alle voi rakentaa kahvilatilan kylmävitriineineen ja tarjoilulinjastoineen.
– Saimme hyvää palautetta Kittilän markkinoilla. Meillä on nyt siisti ja fiksu, näyttävä kokonaisuus joka vetää ihmisiä puoleensa ja jonka voi viedä lähestulkoon minne vain, Susanna iloitsee.

Leader Tunturi-Lappi myönsi investointiin tukea 35 prosenttia sen kustannuksista.
– Uskon, että olisimme vaunun laittaneet muutenkin, mutta tuen avulla pystyimme kerralla hankkimaan toimivan paketin.
Leaderin Tunturi-Lapin yritysrahoitusmahdollisuuksien luo Hiltuset neuvoi ProAgrian yritysneuvoja Ari Saarela.

Yrittäjät ovat aiemminkin käyttäneet erilaisia yrittäjille tarjolla olevia asiantuntijapalveluja ja kannustavat muitakin tekemään niin.
– Meiltä on välillä kysytty, että eikö se ole kallista? Susanna kertoo ja jatkaa:
– Mutta siinä saa asiantuntijan arvioimaan tilannetta ja tekemään laskelmia ja voit itse keskittyä omaan tekemiseesi. Asiantuntijoilla on myös aivan eri tason näkemystä näihin asioihin.

Lapin kampanisu tuo tällä hetkellä kolmanneksen Lapin Herkkutuvan liikevaihdosta.

Lapin kampanisu tuo tällä hetkellä kolmanneksen Lapin Herkkutuvan liikevaihdosta.

Tarkoitus kehittyä jatkossakin

Lähitulevaisuuden suunnitelmissa Hiltusilla on muun muassa Herkkutuvan brändin uudistaminen.
– Ei mitään radikaalia, mutta jotain kuitenkin. Lappilaisuutta ja paikallisuutta voisi tuoda enemmän esiin, Matti miettii.
Pohdinnassa on myös se, voisiko jotain tuotantopuolen työvaiheita kehittää niin, ettei tuotteista kuitenkaan tule liian teollisia.

Yrittäjäpariskunta aikoo myös seurata tarkasti, mihin suuntaan asiat menevät ja on tarvittaessa valmiita kehittämään toimintaansa jatkuvasti.
Herkkutuvassa työskentelee tällä hetkellä Susannan ja Matin lisäksi viisi henkilöä, joita kannustetaan käyttämään mielikuvitustaan ja testailemaan erilaisten tuotteiden valmistusta. Kuka tietää, vaikka siellä juuri tällä hetkellä olisi valmistumassa yrityksen seuraava hittituote.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio