Seuralan pihalla Liedakkalan kylässä Keminmaassa käy tohina, kun Liedakkalan kyläyhdistys ry:n jäsenet valmistautuvat illan talkoourakkaan. Kyläyhdistys rakentaa parhaillaan pari vuotta sitten lakkautetun Liedakkalan koulun läheisyyteen uutta leikkikenttää kyläläisten toiveiden mukaisesti. Tällä kertaa talkoiden työlistalla on turvahiekan levitys ja leikkikentän aitaus.
-Uusi leikkikenttä sisältää monen ikäisille lapsille suunnattuja leikkivälineitä, kuten erilaisia keinuja, jousihevosen ja -mopon sekä liukumäen, kyläyhdistyksen tapahtumasihteeri Paula Palosaari kertoo.
-Ja karusellin. Se on ollut lasten ehdoton ykköstoive, Palosaari hymyilee.

Peräpohjolan Leader ry:n rahoittama leikkikenttä tulee sijaitsemaan keskeisellä paikalla. Vieressä on Seurala, jossa sijaitsee muun muassa kyläyhdistyksen ja Marttojen kokoustilat. Lisäksi rakennuksen tiloissa järjestetään erilaisia kerhoja ja kursseja. Liikuntasalissa kyläläiset tapaavat pelata sählyä ja lentopalloa. Itse leikkikentän alueen kyläyhdistys on vuokrannut Keminmaan kunnalta.
-Tämä on niin keskeisellä paikalla, että tähän on todella helppo lasten ja perheiden tulla, Palosaari toteaa.
-Ja toivottavasti tämä sijainti myös vähentää mahdollista ilkivaltaa.

Leikkikentän rakentaminen on vaatinut kyläyhdistykseltä paljon talkoootyötä.

Ajatus leikkikentän rakentamisesta lähti liikkeelle Tohinaa, toimintaa ja elinvoimaa -hankkeen yhteydessä toteutetun kyselyn tulosten pohjalta. Palosaari kertoo, että kyselyssä kyläläisiltä tiedusteltiin, että millaisia toiveita heillä on kylän kehittämisen suhteen.
-Vanhemmat esimerkiksi toivoivat leikkikentän yhteyteen sateensuojan ja istumapaikkoja.
-Nykyisin lähimmälle leikkikentälle on matkaa noin seitsemän kilometriä, joten kylän oma leikkikenttä tulee kyllä tarpeeseen. Noin 500 asukkaan kylässä käyttäjiä kyllä löytyy.

Leikkikentän rakentaminen on vaatinut kyläyhdistykseltä reilusti talkootunteja. Kyläyhdistyksen jäsenet ovat rakentaneet leikkikentän ympärille aitaelementit ja koonneet katoksen. Lisäksi leikkikenttää varten on tehty maanmuokkaustöitä. Leikkikenttävälineet koottiin myös talkootyönä.
-Usein talkooporukka koostuu samoista henkilöistä, mutta hyvin olemme kuitenkin saaneet aina porukkaa talkoisiin ja hommat tehtyä, Palosaari kiittelee.

Aitaelementit valmistuivat joutuisasti talkoolaisten käsissä. Kuva: Paula Palosaari.

Leikkikentän tarkoituksena on Palosaaren mukaan lisätä Liedakkalan kylän viihtyvyyttä, elinvoimaisuutta ja yhteisöllisyyttä huomioiden erityisesti lapset, nuoret ja lapsiperheet.
-Leikkikenttä valmistuu toivottavasti suurimmaksi osaksi lokakuun aikana.
-Viimeistelytöiden, kuten maalauksen vuoro on ensi kesänä.

Liedakkalan kyläyhdistys ry pitää kesäisin Liedakkalassa Kemijoen rannalla kesäkahvilaa ja talvisin kyläyhdistyksellä on latukahvila Mykänmaassa Keminmaan Laturetken aikana.
-Olemme puheen tasolla suunnitelleet, että tulevaisuudessa olisi hienoa saada Kotikumpuun kattava pyöräilyreitistö, talkoisiin osallistuneet kyläyhdistyksen jäsenet tuumaavat.

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi