Tarinankertoja tuottaa aitoja elämyksiä

Keimiön koukkaus on muoniolaisen Jari Rossin ohjelmapalveluyritys, joka tutustuttaa asiakkaansa elämään Jerisjärven rannalla. Yrittäjä sai rahoitusta liiketoimintansa monipuolistamiseen investointituen muodossa Leader Tunturi-Lappi ry:ltä.

Mikäli olet seurannut Peltsin Lappi -ohjelmaa, olet jo saanut ensikosketuksesi ohjelmapalveluyrittäjä Jari Rossiin. Rossin hahmo, Jerisjärven shamaani nimittäin esiintyy usean Peltsin Lappi -jakson alussa ja johdattelee katsojat Lapin mielenmaisemaan.

Rossi on toiminut yrittäjänä 27 vuotta. Vuonna 1989 käyty eräopaskurssi kannusti perustamaan oman yrityksen ja tekemään elämäntavasta myös yritystoimintaa. Alkuun hän teki ohjelmapalvelujen lisäksi myös eräoppaan hommia, mutta nykyään Keimiön koukkauksen toiminta keskittyy suurimmaksi osaksi ohjelmapalveluiden tuottamiseen. Eräopastusta Rossi tekee nykyään vain tilauksesta.

Yrityksen toimipaikka sijaitsee Keimiönniemessä Muoniossa Rossin kotipaikan pihapiirissä Jerisjärven rannalla upean luonnon ympäröimänä.
-Olen tästä niemestä kotoisin ja Keski-Suomessa vietettyjen nuoruusvuosien jälkeen palasin 1980-luvulla takaisin tänne.

Keimiön koukkauksen videolta saa hyvän käsityksen, millaisessa ympäristössä Juha Rossi pääsee harjoittamaan yritystoimintaansa. 

Yrityksen nimi, Keimiön koukkaus, juontaa juurensa aikaan, jolloin Rossi toimi läheisessä hotellissa oppaana ja tapasi usein poiketa reitiltä.
-Saatoin sanoa asiakkaille, että ”koukathaampa tuolta”, Rossi hymyilee.

Monet yrityksen tarjoamista ohjelmapalveluista nivoutuvat kalastuksen ympärille. Nuotanveto on ollut ohjelmistossa pisimpään ja uusin tulokas on yksisilmäisen hauen metsästys. Taustalla on Rossin toive nostaa hauen asemaa korkeammalle ihmisten mielissä. Lisäksi Jerisjärven hauki kuulemma maistuu erityisen hyvältä.
-Kiinnostuin hauenpyynnistä toden teolla, koska osaan laittaa ruokaa ja opettelin myös Y-ruodon poiston.

Jerisjärven hauki on Rossin mukaan ollut tunnettu maailmalla 1500-luvulla Ranskaa ja Saksaa myöden.
-Tai niin ne historiankirjat ainakin väittävät.

Jerisjärven rannalla on ohjelmapalveluyrittäjä Jari Rossin koti ja yrityksen toimipaikka.

Jerisjärven rannalla on ohjelmapalveluyrittäjä Jari Rossin koti ja yrityksen toimipaikka.

Nykyisin matkailijat ovat omatoimisempia kuin ennen ja etsivät aitoja kokemuksia. Keimiön koukkauksen tuottamat ohjelmapalvelut koostuvat tarinoiden, ruoan, shamaanin sekä nuotanvedon ja muiden ohjelmien ympärille luoduista kokonaisuuksista.
-Valmistamme esimerkiksi saaliiksi saaduista kaloista ruokaa ja hyödynnämme myös oman kasvimaamme antimia.
-Nuottakeikoilta saadaan pääasiassa siikaa, joista teemme sitten siikakeittoa.

Taitava tarinankertoja

Kaikkiin Keimiön koukkauksen ohjelmapalveluihin kuuluu olennaisena osana myös tarinat. Tarinankerronnan ympärille nivoutuu myös Jerisjärven shamaani. Rossi tekee shamaanina toistasataa keikkaa talvessa ja hahmo on selkeästi yrityksen tunnetuin ohjelmapalvelutuote. Vieraat tulevat tapaamaan Shamaania Rossin omaan pihapiiriin tai sitten Shamaani saapuu asiakkaan toivomaan paikkaan. Synttärit, häät, avajaiset ja jopa ristiäiset ovat tulleen vuosien varrella tutuiksi.
-Ristiäisissä minulla oli shamaanirummun sisällä lunttilappu, koska lapsella oli niin pitkä nimi, Rossi nauraa.
-Suosikkipaikka Shamaanilla on kuitenkin oman pihapiirin kota, Rossi toteaa.

Kota on Jerisjärven shamaanin mieluisin paikkka kohdata ihmisiä.

Kota on Jerisjärven shamaanin mieluisin paikkka kohdata ihmisiä.

Tarinankerrontaan Rossi saa ideoita muun muassa metsällä kulkemisen, lukemisen ja vanhojen miesten juttujen kuuntelemisen kautta. Rossi on osallistunut myös Lapin yliopiston järjestämään tarinankerrontakoulutukseen.
-Tuo koulutus vahvisti uskoa siihen, että tarinankerronnalla voi myös elättää itsensä.
-Siinä mielessähän tämä on oikein hyvä, kun kalustoa ei juurikaan tarvita. Oma ääni toimii instrumenttina ja oma persoona on myös tärkeässä roolissa, Rossi pohtii.

Peltsin Lappi -ohjelman kautta saatu näkyvyys on Rossin mukaan valtavan tärkeää pienelle yritykselle ja tuo myös uskottavuutta toimintaan.
-Kannattaa seurata Peltsin Lappia myös tulevalla kaudella, Rossi vinkkaa hymyillen.

Verkostot ja palveluiden hyödyntäminen tärkeää pienyrittäjälle

Vaikka Keimiön koukkaus on paperilla yhden miehen ohjelmapalveluyritys, ovat perhe ja hyvät ystävät tärkeässä roolissa yrityksen toiminnan kannalta. Esimerkiksi Rossin hyvä ystävä Saksasta on ottanut Keimiönniemen ympäristöstä valokuvia, joita pääsee ihastelemaan yrityksen nettisivuilta.
-Paikallinen kalastaja Jouko Saari on hyvä ystäväni ja tärkeimpiä yhteistyökumppaneitani.
-Lisäksi vaimo auttaa paljon tietokoneasioissa. Eihän shamaani osaa mitään kuvia pienentää, Rautio hymyilee.

Rossi on kehittänyt yritystoimintaansa hiljalleen.
-Jotta tässä hommassa pärjää, pitää osata tehdä myös bisnestä. Rehellisesti sanottuna olen ollut välillä hieman huono siinä, Rossi myöntää.
-Vuosien saatossa olen suorittanut tuotekehittäjän erikoisammattitutkinnon ja lisäksi oppisopimuksella valtakunnallisen yrittäjätutkinnon.

Verkot odottavat seuraavaa kalareissua.

Verkot odottavat seuraavaa kalareissua.

Pienyrittäjälläkin on Rossin mukaan mahdollisuus pärjätä, kunhan verkostoituu ja hankkii hyviä yhteistyökumppaneita. Lisäksi kannattaa hyödyntää yrittäjille tarjolla olevia palveluita, kuten erilaisia konsulttipalveluita.
-Niiden kautta on mahdollista saada paljon apua ja tukea omaan toimintaansa, ja nostaa yritystoiminta seuraavalle tasolle. Lisäksi oppii ajattelemaan eri tavalla ja asettamaan oikean hinnan tuotteelleen, Rossi kertoo.
-Toivon, että yritykseni kasvaa tulevaisuudessa hallitusti. Näen, että tällä hetkellä ollaan nousun alkutaipaleella.

Yritystoiminnan laajentamiseen ja monipuolistamiseen Rossi on saanut yritysrahoitusta Leader Tunturi-Lappi ry:ltä investointituen muodossa. Tuen avulla pihapiirissä olevan mökin saunaosasto koki täysremontin.
-Remontin myötä vanhaan mökkiin saatiin täysin varusteltu luksussauna.
-Kovin työ tässä projektissa oli itse remontoiminen, Rossi toteaa.

Mökkiä tarjotaan asiakkaille ohjelmapalveluiden kanssa yhtenä pakettina. Mökin kunnostuksen myötä toiveissa on, että myös omien asiakkaiden määrä lisääntyisi.
-Tällä hetkellä toimin suurimmaksi osaksi alihankkijana alueen safaritaloille ja matkailuyrityksille, Rossi kertoo.

Keimiön koukkauksen tarjoamat ohjelmapalvelut perustuvat paikallisuuteen. Rossi haluaa tarjota asiakkailleen palan todellista elämää, enkä niin sanotusti feikkiä tai vain asiakkaiden vuoksi tuotettua ohjelmaa.
-Käyn esimerkiksi nuotalla muutenkin arjessani, joten se istuu hyvin myös yhdeksi ohjelmapalveluksi.
-Ja asiakkailleni tarjoama ruoka on isännän valmistamaa ja raaka-aineet saadaan tästä lähiympäristöstä ja omalta kasvimaalta.

Rossi toivoo, että matkailijat löytäisivät tiensä Lappiin myös kesällä.
-Kesähän on melkeinpä parasta aikaa täällä. Meillä on keskiyönaurinko ja kaikki. Lisäksi syyskesä on mahtavaa aikaa keräilylle.

Lisätietoa Keimiön koukkauksen tarjoamista ohjelmapalveluista löytyy yrityksen nettisivuilta – kannattaa vierailla jo pelkästään upeiden kuvien vuoksi!
www.laplandshaman.com 

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi

Video:
Markus Puttonen

Julkaistu 15.9.2017
Lue lisää: Lapland Shaman