Intohimolla ja aitoudella eteenpäin

Triathloniin hurahtanut Juuso Laitinen päätti toteuttaa haaveensa ja perusti kuntosalin Kittilän kirkonkylälle. Tukea investointeihin saatiin Leader Tunturi-Lappi ry:ltä. Lähellä burnoutia käyminen on vaikuttanut siihen, miten nuori yrittäjä suhtautuu yrittäjyyteen.

Kittilän kirkonkylälle avattiin vuoden 2015 lopulla kauan odotettu kuntosali, Aslakin liike. Kuntosali on yrittäjä Juuso Laitisen toteutunut haave. Opinnot ja työt ovat kuljettaneet Kittilästä kotoisin olevan yrittäjän Rovaniemen, Saksan ja Saarijärven kautta takaisin kotikonnuille Kittilään.
-Totesin jo Saarijärvellä työkavereilleni, että minä lähden Kittilään ja perustan kuntosalin! Juuso naurahtaa.

Aivan siltä istumalta kuntosalia ei kuitenkaan perustettu.
-Silloisen tyttöystävän kanssa kuitenkin päätimme, että lähdemme Lappiin, mikäli molemmat saavat töitä.

Työt löytyivät Kittilästä ja Juuso alkoi tehdä töitä myös omavalmentajana.
-Alussa minulla ei ollut omia tiloja käytössä, joten pakkasin aina kahvakuulat ja muut tarvikkeet autoon ja ajoin eri paikkoihin, Juuso muistelee.

Kuntosalin nykyiseen liiketilaan oli tarkoitus avata kuntosali alun perin toisen yrittäjän toimesta. Loppujen lopuksi tämä ei kuitenkaan toteutunut ja kuntosalin puute jäi harmittamaan Juusoa.
-Mietin, että pitäisikö sitten kuitenkin perustaa itse kuntosali.

Aslakin liike -kuntosali on Juuso Laitisen toteutunut haave.

Aslakin liike -kuntosali on Juuso Laitisen toteutunut haave.

Idea alkoi kytemään ja Juuso oli yhteydessä Lapin ELY-keskukseen, jonka kautta hän sai konsultointiapua.
-Laskelmat näyttivät valoisemmilta kuin olin itse ajatellut.
-Uskalsin luottaa ammattilasien tekemiin laskelmiin ja lähteä viemään asiaa eteenpäin.

Lokakuussa 2015 kuntosalia varten saatiin vuokrattua liiketila. Liiketilassa oli aikaisemminkin toiminut kuntosali ja aikoinaan myös apteekki. Juuson mukaan tilat vaativat kuitenkin täysremontin ennen kuin kuntosali pystyi avaamaan ovensa.
-Silmiin sattuu, kun muistelee sitä aikaisempaa sisustusta ja värimaailmaa, Juuso nauraa.
– Alkuun tuntui kauhealta, kun kaikki suunnitelmat ynnä muut olivat vain sähköpostissa eikä mitään ollut vielä tapahtunut. Sitten kun työn tulos alkoi näkyä konkreettisesti, oli fiilis aivan mahtava.

Remontista vastasi suurimmaksi osaksi Juuso itse. Mainostoimisto suunnitteli logon ja värimaailman, jota apuna käyttäen Juuso toteutti remontin.
-En todellakaan ole mikään Remontti-Reiska, mutta pakko oli opetella remontoimaan, koska rahat olivat niin vähissä.
-Kaverit kävivät aina välillä täällä neuvomassa, että näin se tehdään, Juuso nauraa.

Lapin ELY-keskukselta ja Leader Tunturi-Lappi ry:ltä saamaansa tukeen ja kannustukseen Juuso on tyytyväinen. Leader Tunturi-Lappi ry myönsi Juuso Laitisen yritykselle investointitukea. Tukea saatiin kuntosalilaitteiden hankintaan, liiketilan peruskorjaukseen sekä aineettomiin investointeihin, kuten kulunvalvontaan ja nettisivuihin.
-Tämä olisi pyörähtänyt käyntiin luultavasti ilman tukeakin, mutta se on tuonut paljon turvaa ja uskallusta omaan tekemiseen.

Triathlon vei mennessään

On sopivaa, että kuntosalin omistaja menestyy myös itse urheilurintamalla. Tästä todisteena on triathlonin puolimatkan SM-kulta tältä kesältä 25-29-vuotiaiden sarjassa. Kipinä triathloniin syttyi Juuson aloittaessa liikunnanohjaajan ammattikorkeakouluopinnot Rovaniemellä vuonna 2010. Ensimmäiseen triathloniin hän osallistui vuotta myöhemmin.
-Innostuin triathlonista oikein toden teolla koulukaverini myötä.
-Päätin, että minusta tulee vielä Ironman, Juuso nauraa.

Näiden laitteiden parissa on hyvä treenata myös triathlonia varten.

Näiden laitteiden parissa on hyvä treenata myös triathlonia varten.

Kehitystä on tapahtunut triathlonissa joka vuosi, ja Juuson mukaan jokaisen kauden jälkeen on tuntunut, että vieläkin olisi mahdollisuus parantaa. Tänä vuonna SM-kilpailuissa oma ennätys parani vartilla. Tämä on saanut nostamaan myös omia tavoitteita korkeammalle.
-Tavoitteena on Ironman-kilpailu Kööpenhaminassa vuonna 2018.
-Rakastan triathlonia ja tätä nykyistä hommaa. Niin kauan kuin tämä on mukavaa eikä aiheuta haittaa kenellekään, niin eikö se silloin ole ok, Juuso pohtii.
-Ja maastopyöräily on ihanaa! Juuso nauraa.

Tänä syksynä Juuso on alkanut myös pitää triathlonkoulua Levillä. 11 kuukauden mittainen koulu huipentuu Levin triathloniin kesällä 2018. Omasta triathlonmenestyksestä on hyötyä myös valmentamisessa.
-Kyllähän tuo kilpailumenestys tuo tietenkin lisää uskottavuutta myös valmennushommiin, Juuso toteaa.

Triathlonkoulun lisäksi Juuso tekee yhteistyötä Revontuliopiston kanssa ja toimii ohjaajana heidän kursseillaan. Osa kursseista järjestetään Aslakin liikkeen tiloissa ja osa urheiluhallilla.
-Tämä on mukava yhteistyökuvio, sillä Revontuliopiston kautta tulee kurssilaiset ja he hoitavat myös markkinoinnin. Minun vastuulla on sitten itse kurssien vetäminen.

Juuso on kuntosalin pyörittämisen ohessa päätynyt puolivahingossa myös vaatesuunnittelijaksi. Kaikki sai alkunsa siitä, kun Juuso teetti kavereilleen Aslakin liike -paidat kiitokseksi tuesta ja kannustuksesta. Sittemmin kysyntä on lisääntynyt ja vaatteita on alkanut näkymään myös katukuvassa.
-Yksi kaveri laittoi minulle kuvan, kun hän oli nähnyt paidan ohikulkijan päällä Helsingissä, Juuso nauraa.
-Painatuksen tekee Kittilästä kotoisin oleva käsityöläinen ja nahkamerkit tehdään tässä kylällä.

Juuso päätyi puolivahingossa vaatesuunnittelijaksi. Paitoja voi myös tilata kuntosalin nettisivujen kautta.

Juuso päätyi puolivahingossa vaatesuunnittelijaksi. Paitoja voi myös tilata kuntosalin nettisivujen kautta. 

Järkevä suhtautuminen yrittäjyyteen

Nuoresta iästään huolimatta Juuso kertoo käyneensä lähellä burnoutia muutama vuosi taaksepäin. Keväällä 2015, ennen kuntosalin perustamista, alkoi tuntua, että se kuuluisa seinä tulee pian vastaan. Palkkatöiden ja omavalmentajana toimimisen myötä töitä alkoi kertyä eikä vapaa-aikaa juurikaan ollut.
-Silloin tajusin, että minun on valittava joko palkkatyö tai oma yritys.
-Päätin keskittyä pelkästään omaan yritykseen.

Tällä kokemuksella on ollut suuri vaikutus siihen, miten Juuso lähestyy yrittäjyyttä. Yritys on ihan niin kuin mikä tahansa niin sanottu normaali työ ja töitä tehdään sen mukaisesti. Esimerkiksi viikonloppuisin on vapaata, kesälomat pidetään ja työkone jää työpaikalle työpäivän päätteeksi.
-Ainahan se ei tietenkään yrittäjänä onnistu, Juuso myöntää.
-En kuitenkaan enää ikinä halua kokea samanlaista väsymystä, Juuso painottaa. Haluan tehdä selkeän eron työn ja vapa-ajan välille, ja pitää sen suhteen tasapainossa.

Nuori yrittäjä on pohtinut myös sitä, että mitä tapahtuu, jos yritystoiminta ei tulevaisuudessa enää olekaan kannattavaa.
-Jos kaatuu, niin sitten kaatuu. Jos olen kaikkeni yrittänyt, niin sitten sen on riitettävä.
-En kuitenkaan halua väkisin kituuttaa eteenpäin.

Juuso kertoo olevansa nykytilanteeseen hyvin tyytyväinen. Asiakkaatkin ovat löytäneet hyvin kuntosalin palvelut ja toimintaa on mennyt koko ajan eteenpäin.
-Haluan auttaa paikallisia omalla osaamisellani, ja nähdä iloisia ihmisiä treenaamassa.
-Toivon, että asiakkaillakin on sellainen ”jes, olen taas täällä!” -fiilis.

-Kyllä ne minun arvot ovat intohimo ja aitous. Ja niiden toivon välittyvän myös asiakkaille, Juuso kiteyttää.

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi

 

Juuso Laitinen on tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseensa. Tonttu pitää kuntoilijoita silmällä.

Juuso Laitinen on hyvin tyytyväinen tämänhetkiseen tilanteeseensa. Tonttu pitää kuntoilijoita silmällä.