Rakkaasta harrastuksesta syntyi ohjelma- palveluyritys

Sanna ja Riku Setälän koiravaljakkoharrastus johti ohjelmapalveluyrityksen perustamiseen. Nyt pariskunta investoi yritykseensä rakentamalla tontilleen huoltorakennuksen. Tukea saatiin Leader Tunturi-Lappi ry:ltä.

Kolarissa Luosun kylässä, Ylläksen kupeessa sijaitsee Sanna ja Riku Setälän, noin 50 huskyn ja kahden labradorinnoutajan koti sekä yrityksen toimipaikka. Pariskunnan ohjelmapalveluyritys, vuonna 2011 perustettu Powerun Adventures tarjoaa asiakkailleen koiravaljakkosafareita.

Yritystoiminta lähti liikkeelle Sannan ja Rikun omien sanojen mukaan melkein puolivahingossa. Molemmat olivat työskennelleet alueen muissa safariyrityksissä ennen yrityksensä perustamista. Lisäksi taustalla vaikutti rakas ja pitkäaikainen harrastus- ja kilpailutoiminta koiravaljakkojen parissa.
-Tämä harrastus ja lumen puute Etelä-Suomessa ovat minut tänne Lappiin oikeastaan alun perin tuoneetkin, Turusta kotoisin oleva Riku Setälä kertoo.
-Minä olen puolestaan Kemistä lähtöisin ja Muonion kautta päätynyt tänne Kolariin, Sanna Setälä mainitsee.

Pari ensimmäistä vuotta yrityksen perustamisen jälkeen Setälät toimivat alihankkijoina muille safariyrityksille ja etsivät sopivaa sijaintia kodilleen ja yritystoiminnalleen. Vuonna 2013 he löysivät kriteereihinsä sopivan tontin, ja rakensivat talon sekä puitteet yritystoiminnalle Luosun kylän läheisyyteen.
-Halusimme sellaisen tontin, joka mahdollistaa treenaamisen syksyllä, ja talvella mahdollisuuden lähteä ajamaan suoraan pihasta.

Sanna ja Riku Setälä

Sanna ja Riku Setälä. 

Powerun Adventures tarjoaa asiakkailleen perinteisiä koiravaljakkosafareita pidempiä kokemuksia. Puolen päivän, ja noin 20 kilometrin mittaisella safarilla yksi valjakko koostuu kelistä riippuen 5-6 koirasta ja kahdesta asiakkaasta siten, että aina toinen istuu kyydissä ja toinen ajaa. Koko päivän eli noin 40 kilometrin mittaisilla safareilla jokainen asiakas ajaa omaa neljän koiran valjakkoaan.
-Haluamme pitää valjakoiden koot turvallisina, jolloin koirien hallinta ja valjakon pysäyttäminen onnistuvat helpommin, Setälät kertovat.

Alkuun Sanna ja Riku miettivät paljon sitä, millaisella konseptilla yritystoimintaa lähdettäisiin viemään eteenpäin.
-Halusimme pitää koiramäärän suhteellisen pienenä, samoin myös ryhmäkoot, jolloin palvelu säilyy henkilökohtaisempana, Riku mainitsee.
-Pienet ryhmäkoot mahdollistavat sen, että lähtöjen määrä voidaan pitää mahdollisimman pienenä. Lähdöt ovat stressaavin osio kaikille osapuolille.

Powerun Adventuresin koiratarhalla aika kuluu kuin huomaamatta.

Powerun Adventuresin koiratarhalla aika kuluu kuin huomaamatta. 

Vuosien saatossa yrityksen tarjoama tuote on osoittautunut optimaaliseksi valikoituneelle kohderyhmälle. Sannan mukaan noin 95 prosenttia asiakkaista tulee Keski-Euroopasta ja asiakaskuntaan kuuluu hyvin paljon sellaisia henkilöitä, jotka ovat oikeasti kiinnostuneita koiravaljakkosafareista. Myös toiminnan eettisyys ja koirien hyvinvointi kiinnostavat asiakkaita yhä enemmän.
-Keskieurooppalaiset ovat olleet iloisia siitä, että yrityksen omistajat ovat itse hyvin näkyvästi mukana ja tekevät suurimman osan työstä, Riku kertoo.
-Kärjistetysti voisi sanoa, että tälle alalle tullaan joko rahan tai harrastuksen vuoksi. Me edustamme jälkimmäistä vaihtoehtoa ja uskomme sen välittyvän myönteisesti myös asiakkaiden kokemukseen, Riku jatkaa.

Nykyään yritys työllistää Rikun ympärivuotisesti. Vielä viime vuoteen saakka Riku teki töitä myös sähköasentajana. Sanna puolestaan on töissä myös Hotelli Ylläshuminassa, joka on myös Powerun Adventuresin merkittävin yhteistyökumppani. Yritys myös palkkaa yhden työntekijän puoleksi vuodeksi kiireisimmän sesongin ajaksi.
-Lisäksi meillä on aina silloin tällöin harjoittelijoita esimerkiksi eräopaskoulusta.

Leader-tukea yritystoiminnan kehittämiseen

Setälät ovat vieneet toimintaa pikkuhiljaa eteenpäin. Parhaillaan pariskunta rakentaa tontilleen huoltorakennusta/safarihuonetta, johon tulee pukeutumis- ja wc-tilat asiakkaille sekä varusteidenhuoltotilat. Uusien tilojen rakentamiseen saatiin tukea Leader Tunturi-Lappi ry:ltä.
-Olimme yhteydessä Tunturi-Lapin Leaderiin jo aikaisemmin kodan hankinnan yhteydessä, mutta olimme jo kerenneet ostaa kodan, joten siihen ei enää voinut saada tukea, Sanna harmittelee.
-Silloin oli jo tiedossa, että rakennamme jossain vaiheessa myös huoltorakennuksen, joten sovimme, että siihen haemme sitten tukea hyvissä ajoin.

Uusi huoltorakennus tuo helpotusta käytännön asioihin.

Uusi huoltorakennus tuo helpotusta käytännön asioihin. Riku on itse suunnitellut rakennuksen ja on päävastuussa myös rakentamisesta. Valmista pitäisi olla marraskuun puolivälin tienoilla. 

Huoltorakennus on tärkeä askel yrityksen toiminnan kehittämisen näkökulmasta ja samalla myös statuksen nosto. Tähän asti Sannan ja Rikun talon kodinhoitohuone on toiminut myös asiakkaiden vaatteidenvaihtotilana.
-Tunnelma on ollut hyvinkin tiivis, kun kahdeksan henkilöä on ollut pukemassa haalareita samaan aikaan, Sanna naurahtaa.
-Haluamme tarjota asiakkaillemme siistin kokonaisuuden, joten puitteidenkin pitää olla kunnossa, Riku jatkaa.

Tulevaisuudessa Setälöiden tavoitteena on edelleen tarjota laadukasta palvelua ja laadukkaita ohjelmia sopivan kokoisille ryhmille.
-Haluamme jatkossakin tarjota elämyksiä asiakkaillemme, Setälät ilmoittavat yhdestä suusta.
-Sitä on jo niin metsittynyt, että eiköhän tämä ole se meidän juttu, Riku nauraa.

Aikaa myös omalle harrastukselle

Koiravaljakkokilpailut ovat tärkeä osa Sanna ja Riku Setälän arkea. Setälät pitävät kiinni siitä, että yritystoiminnan ohella myös omalle harrastamiselle jää tarpeeksi aikaa.
-Tämä harrastus on kaiken alku, jonka pohjalta yrityskin on perustettu, Sanna painottaa.
-Nautimme siitä, että kauden hiljennyttyä voimme tehdä enemmän myös omia retkiä.

Setälät kasvattavat myös itse koiria. Näistä suloisuuksista kasvaa aikanaan valjakkokoiria.

Setälät kasvattavat myös itse koiria. Näistä suloisuuksista kasvaa aikanaan valjakkokoiria. 

Riku myös kilpailee oman kilpatiiminsä kanssa. Vuosien varrella sprinttimatkat ovat vaihtuneet pitkänmatkan kilpailuihin. Vuoden tärkeimpiä kilpailuja on Pohjois-Norjassa järjestettävä Finnmarksløpet.
-Kilpailut ovat ikään kuin henkireikä muuhun toimintaan.

Kilpaileminen edellyttää koirien treenaamista, mikä auttaa koiria jaksamaan myös pitkän sesongin läpi. Kesäaikaan koirat saavat lomailla, mutta syksyllä heti ilmojen viilennyttyä alkaa systemaattinen treeni, joka valmistaa koiria tulevaa safarikautta ja kilpailuja varten. -Myös safarit tukevat harrastus- ja kilpailutoimintaa, ja ovat hyvää treeniä koirille kauden aikana, Riku kertoo.

Sannan ja Rikun puheista välittyy se, että koirat ja valjakkoajo ovat osa heidän elämäntapaansa, jota yritystoiminta tukee hyvin.
-Meidän elämä on oikeastaan 24/7 seurustelua koirien kanssa, Setälät nauravat.

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi