Savottapihan uusi elämä

Meltosjärven Kyläyhdistys ry tutustui kylän historiaan ja sai idean savottapihan rakentamisesta Meltosjärvelle. Nyt kyläyhdistyksen maille nousee talkoovoimin Rovaniemeltä hirsi kerrallaan siirretty savottakämppä. Kämpän valmistumisen jälkeen vuorossa on saunarakennus.

Ylitornion Meltosjärvelle rakentuu Meltosjärven kyläyhdistys ry:n toimesta savottapiha. Ajatus savottapihasta lähti liikkeelle noin viisi vuotta sitten toteutetun maisemanhoitohankkeen myötä.  Hankkeen yhteydessä tehdyistä selvityksistä kävi nimittäin ilmi, että kylän ympäristössä on sijainnut aikoinaan noin 20 savottakämppää.

Tästä innostuneena Meltosjärven kyläyhdistys alkoi määrätietoisesti etsimään savottakämppää, joka olisi siirrettävissä kyläyhdistyksen maille Meltosjärvelle. Puheenjohtaja Erkki Kumpulan mukaan etsinnän aikana vastaan tuli useampikin kämppä, mutta lähes kaikki olivat liian huonokuntoisia siirrettäväksi ja uudelleen rakennettavaksi.

Lopulta kohdalle osui tarpeeksi hyvässä kunnossa oleva rakennus sopivalla etäisyydellä Meltosjärvestä. Rovaniemen Kuusivaarassa sijainnut, Ansalan kämppänä tunnettu hirsirakennus purettiin ja siirrettiin hirsi kerrallaan Meltosjärvelle kesällä 2016. Samalla siirrettiin myös saunarakennus ja huussi.
-Pari kolme kuukautta kesti pelkkä purku, yhdistyksen jäsen Lauri Ruonamaa muistelee.
-Rekalla sitten tuotiin hirret tänne uuteen paikkaan, Kumpula jatkaa.

Siirron jälkeen savottakämpän uudelleenrakennus on sujunut joutuisasti. Viime vuoden syyskuussa kämppä sai uuden katon ylleen ja Lapin keinon vieraillessa paikalla rakennustyömaalla tehtiin lattiaa alkuperäisistä lattialankuista.
-Jos homma etenee tätä vauhtia tänäkin kesänä, niin syksyllä pitäisi olla valmista, Kumpula pohtii.

Savottakämpän uudelleenrakennus edistyy talkooporukan käsissä jouhevasti. Kämpän päädyssä on aikoinaan ollut työnjohtajan huone sekä kauppa.

Savottakämpän uudelleenrakennus edistyy talkooporukan käsissä jouhevasti. Kämpän päädyssä on aikoinaan ollut työnjohtajan huone sekä kauppa. 

Vanhan savottakämpän uudelleenrakennus vaatii tarkkuutta ja asiantuntemusta. Hankkeessa on vahvasti mukana myös perinnerakentamiseen paneutunut arkkitehti Sulo Pajuniemi.
-Hän on meidän ylin työnjohtajamme, Kumpula mainitsee.

Savottakämpästä puhuttaessa käy myös ilmi, että perinteisesti kämppiä ei ole maalattu vaan hirret on jätetty paljaiksi. Kumpulalla muistuu mieleen yksi poikkeus Ylitorniolta ja taustalla on mielenkiintoinen tarina.
-Kekkonen oli tulossa kylään.
-Ilmeisesti kämppä piti saada juhla-asuun, joten se maalattiin. Sen jälkeen sitä on kutsuttu punaiseksi kämpäksi, Kumpula jatkaa.

Oman savottakämppänsä kyläyhdistys aikoo maalata, koska kämppä on jo saanut punaisen maalipinnan jossain vaiheessa historiaansa.

Meltosjärven Savottapiha -hanke on saanut rahoitusta Outokaira tuottamhan ry:ltä. Kumpula mainitsee myös Ylitornion kunnan ja seurakunnan avustaneen hanketta.
-Kunta antoi väliaikaisen lainan kyläyhdistykselle ja kunnalta ja seurakunnalta saimme puita, jotka sitten sahautimme.

Kyläyhdistys on hiljattain ollut myös Outokaira tuottamhan ry:n Meän kimpsut ja kampsut -teemahankkeen alatoimenpiteen hankijana.
-Hommasimme kyläyhdistykselle aggregaatin ja grillin, Kumpula kertoo.

Savottapiha-hanke on järjestyksessään kolmas ja teemahanke neljäs hanke, joissa kyläyhdistys on ollut hakijana. Hankerypistys alkaa savottapihan puuhamiehien mukaan tuntua jo jäsenissä.  Meltosjärven kyläyhdistys on rakentanut savottapihaa suurimmaksi osaksi talkoovoimin.
-Savottapihan valmistuttua aiomme vetää hieman henkeä ja nauttia työmme tuloksista.
-Laitetaan sitten teillekin kutsut savottapihan vihkijäisiin, talkooväki naureskelee.

Meltosjärven kyläyhdistyksen talkooporukka kahvitauolla.

Meltosjärven kyläyhdistyksen talkooporukka kahvitauolla. Kuvassa Unto Keskitalo (vas.), Pekka Salmi, Lauri Ruonamaa, Heikki Kärkkäinen, Reima Harri ja Erkki Kumpula. 

Kyläyhdistys aikoo käyttää valmista savottakämppää kokoontumistilana ja museona, kuitenkin siten, että talo olisi mahdollisimman monipuolisessa käytössä.
-Täällä voisi vaikka tansseja järjestää, miehet pohtivat.
– Karaoketanssit, Unto Keskitalo huudahtaa.

Meltosjärven kyläyhdistys on perustettu vuonna 1979, joten muutaman vuoden päästä luvassa onkin isommat juhlat.
-Juhlapaikkaa ei sitten tarvitse miettiä, Kumpula hymyilee.

Tulevasta juhlasta ja sen ohjelmasta viriää vilkas keskustelu talkooväen keskuudessa. Keskustelu kääntyy Souvareihin ja pohdintaan siitä, vieläkö kyseinen bändi keikkailee.
-Se yhtyehän on yhtä vanha kuin meidän kyläyhdistys, talkooporukka nauraa.

Savottakämpän valmistumisen jälkeen vuorossa on saunan uudelleenrakentaminen. Aikaisemmin jo kertaalleen siirrettyä savottakämppää ei Kumpulan toiveissa enää siirretä.
-Eiköhän tämä ole nyt lopullisella paikallaan.

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi