Jaakkolan pirttikahvila Kairalassa kutsuu ohikulkijoita pysähtymään viihtyisään pihapiiriinsä. Vuonna 1900 valmistunut rakennuskin on erikoinen ilmestys Lapissa. Kuten niin monet kylät, Kairalan kyläkin poltettiin sodassa, mutta vain Kitisen itäpuolelta. Länsipuoli säilyi syystä, jota ei tiedetä.

Niina Kankaan kahvila on vuonna 1900 valmistuneessa talossa.

Nina Kangas pyörittää miehensä synnyinkodissa kesäkahvilaa nyt kolmatta kesää. Pirttiin tupsahtaa ihmisiä tiiviiseen tahtiin, niin suomalaisia, kuin ulkomaisiakin.
– Tässä pysähtyy luonnonläheiset ihmiset, joita kiinnostaa tällainen rustiikkinen miljöö, Nina sanoo.

Kanta-asiakkaitakin on jo kertynyt.
– Eräs saksalainen pariskunta poikkesi tässä vastikään. He olivat suunnitelleet reitin niin, että pääsevät taas käymään tässä ja olivat jännittäneet, onkohan kahvila auki.

Kahvilatuotteiden lisäksi Jaakkolan pirttikahvilassa on tarjolla myös lähiruokaa hyödyntäen valmistettuja ruoka-annoksia. Porosta ja Kairalassa kasvatetusta nauriista syntyy herkullinen savuporo-nauriskeitto. Isännän eväs sisältää niin ikään poroa ja naurista, mutta ihan eri tavalla.

– Lähiruoka on nyt kysyttyä ja meillä on täällä mahtavia raaka-aineita. Nauriin käyttömahdoliisuuksiakin tulee tässä samalla tehtyä tunnetuksi, Niina kertoo.
Nauriinviljelijä, Niinan mies Jani Jaakkola on yksi Nauriin tuottajaverkoston yhteistyöhankkeeseen osallistujista, josta Lapin keino on kertonut aiemmin.

Kesäkahvila avattiin juhannusviikolla ja se on auki syyskuun loppuun asti joka päivä kello 10-18. Pihapiirissä on lampaita ja kanoja ja myynnissä on lähialueilla valmistettuja käsitöitä. Niina Kankaan haaveissa on saada kahvila toimimaan ympärivuotisesti tilausravintolana myös ruskalla ja talvisesonkina.

Jaakkolan Pirttikahvila
Sodankyläntie 1009, Kairala

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Julkaistu 11.7.2017
Cafe Kairan pirttikahvilan Facebook-sivu