Simon nuoret kahvilayrittäjät

Peräpohjolan Leader ry:n rahoittaman Nuorisopyörä-hankkeen kautta on työllistynyt nuoria 4H-yrittäjiksi. Lapin keino kävi tapaamassa Simossa kolmea nuorta kesäkahvilayrittäjää. Jos tie vie Simon suunnalle heinäkuun aikana, paina mieleen nämä pysähdyspaikat.

Emma Vuorimaa sekä Niilo ja Pekka Pahnila alkoivat 4H-yrittäjiksi ja pitävät nyt kesäkahviloita simolaisten iloksi Vasankarin uimarannalla ja Simon Kesätorilla. Iloiset yrittäjät kertoivat kesästään ja 4H-yrittäjyydestä Lapin keinolle.

4H-konkarit toistamiseen kesäkahvilayrittäjinä

Tienvarsikyltit ohjaavat kohti Simon Kesätorilla sijaitsevaa Sumppi-kahvilaa. Sisällä kahvilassa vastassa on Niilo ja Pekka Pahnila, jotka tervehtivät reippaasti tulijaa. 16- ja 15-vuotiaat veljekset toimivat 4H-yrittäjinä nyt toista kesää. Edellisen kesän kokemus sai pojat perustamaan 4H-yrityksen tänäkin kesänä.
-Meidän ikäisten on vaikea saada kesätöitä muuten, Pekka mainitsee.
-Tai sitten ne ovat vain parin viikon pätkiä. Nyt saamme olla töissä koko kesän, Niilo lisää.

Tienvarsikyltit ohjaavat kohti Sumppi-kahvilaa.

Tienvarsikyltit ohjaavat kohti Simon Kesätorilla sijaitsevaa Sumppi-kahvilaa.

Kahvilanpitäjien työnjako on selkeä. Vanhempi veljeksistä, Niilo, on duon keittiömestari. Hänen käsissään syntyvät päivittäin kahvilassa myytävät tuoreet leivonnaiset ja pikkusuolaiset. Pekan vastuulla on puolestaan kahvinkeitto ja myyntipuoli. Kahvilan yhteydessä on oma keittiö, mikä helpottaa kahvilanpitäjien arkea. Haastatteluhetkelläkin keittiöstä leijailee vastapaistettujen keksien tuoksu.
-Silloin, kun tässä Kesätorilla järjestettiin peräkonttikirppis, tulin aamulla 7 leipomaan, muistelee Niilo.

-Lauantaisin meillä on vohvelinpaistopäivä. Kokeilimme sitä pari kertaa ja suosion myötä päätimme tehdä siitä jokaviikkoisen jutun, veljekset kertovat.

Niilo Pahnilan käsissä syntyvät Sumpissa myytävät leivonnaiset.

Käy ilmi, että molemmat pojat ovat aktiivisia 4H:laisia. Käytyjen kurssien listaan kuuluu senioriapukoulutus, eläintenhoito- ja kerho-ohjaajakurssi. Talvella Niilo ja Pekka kävivät viikoittain ulkoilemassa paikallisen vanhainkodin asukkaiden kanssa. Jutustelun lomassa selviää myös, että veljekset olivat Simon ensimmäiset 4H-yrittäjät ikinä vuonna 2016. Samaisena vuonna he pääsivät vuoden 4H-yritys -finaaliin. Lisäksi Lions Club antoi pojille stipendin nuorena yrittäjänä toimimisesta. Pekka Pahnila sai myös Simon yrittäjiltä stipendin koulun kevätjuhlassa.

4H-yrittäjyydestä pojilla on vain hyvää sanottavaa. Ennen ensimmäisen 4H-yrityksen perustamista käyty yrittäjyyskurssi antoi hyvän pohjan. Myös tukiverkostoa Niilo ja Pekka kiittelevät – ja yrityksen perustamisen helppoutta.
-Jos nuorella on idea, 4H-yrittäminen on tehty vaivattomaksi paperihommien puolesta, pojat kertovat.
-Pari lappua täytettiin ja se oli siinä!

 

Pekka ja Niilo Pahnila ovat nuoria 4H-yrittäjiä.

Pekka ja Niilo Pahnila ovat nuoria 4H-yrittäjiä ja Sumppi-kahvilan pitäjiä. 

Parasta kesäkahvilan pitämisessä on poikien mukaan asiakkaiden kanssa keskustelu ja erilaisten tarinoiden kuuleminen sekä työkokemuksen kartuttaminen. Kahvilan sijainti vilkkaan nelostien läheisyydessä on tuonut paikalle myös matkailijoita. Englantiakin on välillä päässyt puhumaan.
-Tai no enemmänkin sellaista suomienkkua, veljekset nauravat.

Yrittäjän arki on tunnetusti kiireistä ja samaa kertovat myös pojat. Kesäkahvila aukaistiin kesäkuun alussa ja ovet sulkeutuvat heinäkuun lopussa. Kahvila on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-16.
– Viikon kerkeää olla kesälomalla elokuussa, Pekka naurahtaa.

-Hei! Laita sinne vielä, että viimeisellä viikolla järjestetään kaikkien asiakkaiden kesken arvonta, pojat huudahtavat lopuksi.
Palkintoina on kahvipaketteja ja itse leivottuja pullia.

Kesäkahvila Sumppi

Kesäkahvila Sumppi Simon Kesätorilla. 

Kesäkahvila Vasankarin uimarannalla

Loppuvuodesta 16 vuotta täyttävä Emma Vuorimaa pitää kesäkahvilaa Vasankarin uimarannalla Simossa. Uimarannalle vievä tie mutkittelee läpi maalaismaiseman. Paikka on hieman syrjässä siitä tietämättömille ja tien reunassa vastaan tuleva ”maantie päättyy” -kyltti saa pohtimaan, että onkohan sitä ollenkaan oikeassa paikassa. Pian kuitenkin puiden reunustama tie johdattelee mitä idyllisimmän kahvilan pihaan. Pilvisenäkin päivänä paikka lumoaa. Voi kuvitella, miltä meren rannalla sijaitseva pihapiiri kahvilarakennuksineen näyttää aurinkoisena päivänä.

Sijainti tulee myöhemmin puheeksi myös Emman ja Nuorisopyörähanketta vetävän Anniina Sunnari-Pietikäisen kanssa. Paikalliset onneksi tietävät kahvilasta ja Emma kertoo myös läheisen museotien houkuttelevan vierailijoita kahvilalle. Osa taas sattuu paikan päälle tuurilla.
-Osa kävijöistä on iloisesti yllättyneitä luullessaan ajaneensa harhaan ja sitten he löytävätkin tänne, Emma hymyilee.
-Minäkin mietin ensimmäistä kertaa tänne tullessani, että olenkohan oikealla suunnalla, muistelee Sunnari-Pietikäinen.

Emma Vuorimaa on nuori 4H-yrittäjä.

Emma Vuorimaa perusti 4H-yrityksen Vasankarin uimarannalle. 

Ensimmäistä kertaa 4H-yrittäjänä toimivalle Emmalle 4H-toiminta on tullut tutuksi kerho-ohjaajan toimen kautta. Kesäyrittäjäksi hän päätyi osittain isänsä kannustamana. Lisäksi Nuorisopyörä-hankkeen järjestämä yrittäjyyskurssi antoi eväitä lähteä kokeilemaan kesää yrittäjänä.

Nuori kahvilanpitäjä mainitsee itse käyneensä lapsena samaisessa kahvilassa syömässä jäätelöä kesäisin, joten paikasta oli jo entuudestaan hyvät muistot. Viime kesinä tyhjillään ollut kahvila kaipasi Emman ja myös muiden kyläläisten mielestä uutta eloa ja toiveissa oli, että tälle kesälle Vasankarin uimarannalle saisi taas kahvilan avattua pienen tauon jälkeen.

-Mietin, että sehän voisinkin olla minä, joka tänne kahvilan avaa, Emma toteaa.

-Ja olin myös seurannut poikien kahvilayrittämistä edellisenä kesänä, mikä antoi rohkeutta lähteä toteuttamaan ideaa alaikäisenä ja työllistämään itseni, Emma jatkaa viitaten Niilo ja Pekka Pahnilaan.

Merikahvilan pihapiiri Vasankarin uimarannalla.

Emma Vuorimaan kesäkahvila sijaitsee Vasankarin uimarannalla Simossa. 

Emma antaa kiitosta myös tukijoukoilleen, etenkin isälleen. Emman isä on ollut suurena apuna kahvilan pihapiirin ja uimarannan siistimisessä. Esimerkiksi pihapiirin villiintynyt heinikko on saanut isän käsittelyssä kyytiä. Nyt merikin näkyy paremmin pihalle ajettaessa.
-Kyläläisiltä on tullut paljon kiitosta piha-alueiden siistimisestä, Emma kertoo.

Mukavinta kahvilan pitämisessä on Emman mukaan se, että saa olla ihmisten kanssa tekemisissä. Etenkin mummojen ja pappojen kanssa jutustelu nousee Emman puheissa esille mieleisenä asiana. Lisäksi uimarannalle on löytänyt silloin tällöin myös ulkomaalaisia matkailijoita, mikä on tuonut eksotiikkaa nuoren yrittäjän työpäiviin.
-Hollantilaisia ja venäläisiä matkailijoita on käynyt asiakkaina, mikä on ollut kivaa, Emma kertoo.

Merikahvila Vasankarin uimarannalla.

Merikahvilan pihapiiriä kelpaa tarkastella myös mereltä käsin. 

Kesäkahvila avasi ovensa 14.6. ja on avoinna heinäkuun loppuun saakka. Kahvila on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 12-18, säästä riippumatta. Juhannus on ollut tähän mennessä vilkkain aika kahvilayrittäjälle.
-Meillä oli juhannuksena kokko tässä uimarannan lähellä ja paljon asiakkaita, Emma muistelee.

Kahvilassa on tarjolla kahvin ja teen lisäksi virvoitusjuomia sekä jäätelöä ja karkkia. Poikien tapaan myös Emma leipoo itse kahvilassa myytävät leivonnaiset. Mangojuustokakusta on muodostunut hittituote asiakkaiden keskuudessa.
-Asiakkaat saattavat kysellä, että onko sinulla sitä hyvää juustokakkua myynnissä tänään, Emma hymyilee.

Nuorisopyörä-hanke

Peräpohjolan Leader ry:ltä rahoitusta saaneen Nuorisopyörä-hankkeen vetäjä Anniina Sunnari-Pietikäinen on ylpeä 4H-yrittäjistä. Kesäkahvilayrittäjien lisäksi kaksi muuta hankkeeseen osallistunutta nuorta on työllistänyt itsensä yrittäjinä. Lisäksi yhteensä kuusi nuorta on työllistetty hankkeen kautta osa-aikaisesti senioriapuun ja pihatöihin.

4H-yrittäjyyden on Sunnari-Pietikäisen mukaan tarkoitus olla harrastusmaista. Nuoret saavat itse päättää, millaisen yrityksen he perustavat ja kuinka pitkäksi aikaa. Yrityksen perustamiseen liittyvä byrokratia on karsittu minimiin. Tarkoituksena on, että nuoret pääsevät tutustumaan siihen, millaista yrittäjänä toimiminen on.
-Yleensä 4H-yrittäjäksi päädytään yrittäjyyskurssin kautta, kuten Niilo ja Pekka Pahnilan sekä Emma Vuorimaan tapauksissa, Sunnari-Pietikäinen kertoo.

Simon, Kemin, Keminmaan ja Tervolan alueella toimivan Nuorisopyörä-hankkeen saavutuksiin Sunnari-Pietikäinen on tyytyväinen. Hanke on onnistunut aktivoimaan nuoria osallistumaan kursseille ja myös työllistämään itsensä 4H-yrittäjyyden kautta. Hankkeen aikana nuorille on järjestetty kotiseutumatkailuun ja työpalveluihin liittyviä kursseja ja retkiä.
-Syksyllä järjestämme vielä ainakin osuuskuntakurssin nuorille, Sunnari-Pietikäinen mainitsee.

Sunnari-Pietikäinen mainitsee vielä, että Simon 4H-yhdistyksessä on vastikään otettu yhdistyksen hallitukseen mukaan myös nuoria.
-Näin kuulemme suoraan nuorten mielipiteitä käsiteltäviin asioihin ja säästämme aikaa.
-Nuorilta saattaa tulla ilmoitus, että tällainen kurssi ei ainakaan kiinnosta, Sunnari-Pietikäinen nauraa.

Teksti ja kuvat:
Salla Saariniemi