Parasta kesäkerhossa on kaverit ja kivat ohjaajat

Keminmaan Ilmolassa järjestettiin kesäkuussa kesäkerhotoimintaa 6-12-vuotiaille lapsille. Ilmolan koululla kerhoiltiin kolmen viikon ajan arkisin kello 10-13. Kesäkerho työllisti kolme nuorta, tarjosi lapsille tekemistä ja toi vanhemmille helpotusta alkukesän arkeen.

Vilma Poutiainen, Susanna Marjeta ja Noora Miettunen toimivat kerhossa ohjaajina. Vilma näki työpaikkailmoituksen lehdessä ja Susanna ja Noora Facebookissa. Heidät valittiin tehtävään haastattelun kautta ja työ on tuntunut mieluiselta.
– Olen kyllä tykännyt olla tässä töissä, lähihoitajaksi opiskeleva Noora pohtii.

Samaa mieltä ovat myös kaivosalaa opiskeleva Susanna ja fysioterapeutiksi opiskeleva Vilma.
– Kelit ovat suosineet, olemme joutuneet olemaan vain yhden päivän sisällä, tytöt kertovat.
– Lapset leikkivät ulkona itsekseen ja välillä ohjatusti. Olemme myös pelailleet lautapelejä ja laittaneet ruokaa ja leiponeet.
Kolmen tunnin kerhoon sisältyy lounastauko, jolloin lapset syövät omia eväitään.

Susanna Marjeta (vas.), Vilma Poutiainen ja Noora Miettunen toimivat Ilmolan kesäkerhon ohjaajina. Venla Kanniaisen ja Kiira Nyyn mielestä yksi kerhon kivoimmista jutuista on ohjaajien kanssa oleminen.

Superkivaa!

Jotkut lapset käyvät myös muissa kerhoissa, jotka menevät välillä päällekkäin kesäkerhon kanssa. Se ei kuitenkaan haittaa, koska kerhoon voi tulla ilman ennakkoilmoittautumista. Kun sana kerhosta alkoi kiiriä, on kävijöitä riittänyt Lautiosaaresta asti.
– Haastavaa tässä on oikeastaan vain se, miten saamme eri-ikäiset huomioitua leikeissä, opiskeleva Vilma miettii.
Kaikki on kuitenkin mennyt hyvin, ja lapset viihtyvät silminnähden.

Venla Kanniainen, 9, ja Kiira Nyy, 10, tykkäävät kerhosta.
– Superkivaa! Parasta on piirtäminen ja ohjaajien kanssa oleminen, kertovat koulussa samalla luokalla olevat tytöt.
– Jos ei kerhoa olisi, olisimme varmaan kotona.
Yksi kerhon parhaista puolista onkin kavereiden näkeminen.

Niilo Niemimäki (vas.), Taavetti Honkuri ja Leevi Niemimäki totevat yksimielisesti, että kerhossa on kivaa.

Taustalla aktiivinen kyläyhdistys

Heini Alaniska tuo kerhoon kaksi lastaan, 8-vuotiaan Konstan ja 10-vuotiaan Kiiran. Nuorin lapsista, 4-vuotias Karita, on menossa päiväkotiin ja äiti jatkaa sitten matkaansa töihin.
– Kerho kyllä helpottaa arkea, kun vanhemmilla ei ole vielä lomat alkaneet. Lasten ei tarvitse olla keskenään kotona, Maulan kylällä perheineen asuva Heini toteaa.

Heini Alaniska on myös yksi Hirmulan, Ilmolan ja Maulan kylien yhteisen kyläyhdistyksen aktiiveista. Hän toimii HILMA-kylät ry:n sihteerinä. Yhdessä Minna Aulan, Päivi Joutsenvaaran ja muiden mukana olleiden kanssa on saatu aikaan paljon.
Leader-rahoituksen avulla on Ilmolan koulun pihamaalle rakennettu leikkikenttä vuonna 2016. Jokirannassa on grillikatos ja suunnitteilla on lentopallokentän rakentaminen.
– Josko miesväki ottaisi sen vuorostaan asiakseen, Heini naurahtaa.

Keminmaan kylissä asuu paljon lapsiperheitä ja alue houkuttelee koko ajan lisää väkeä. Leikkikenttä ja kesäkerho ovat tervetulleita juttuja, mutta eivät synny itsestään.

– Meillä on ollut yhdistyksessä eräänlainen sukupolvenvaihdos. Täällä asuu paljon lapsiperheitä ja kylätoimikunta olisi kuihtunut, jos ei nuorempi väki olisi innostunut mukaan, Alaniska kertoo.

Heini Alaniska toi kerhoon Konstan, 8 vuotta. Isosisko Kiira kirmasi jo jonnekin, mutta nelivuotias Karita ehti kuvaan ennen, kuin jatkoi matkaansa päiväkotiin.

Hankkeen avulla alkuun

Kesäkerho sai alkunsa Keminmaan kunnan Kylien toimintaa, Tohinaa ja Elinvoimaa –esiselvityshankkeen aikana, jossa tehtiin kyläsuunnitelmia ja mietittiin toteuttamiskelpoisia kehittämistoimia.
– Hilma-alueen kyläkyselyissä tuli ilmi tarve lapsille suunnatulle ohjatulle toiminnalle. Ilmolan leikkikenttä oli juuri valmistumassa, ja aloimme miettiä, voisiko sitä jotenkin hyödyntää, kertoo hanketyöntekijänä toiminut Emilia Vuori.

– Laitoimme myös asioita alulle niin, että yhdistyksen on helppo toteuttaa kerho omatoimisesti. Laadimme yhdessä tarvittavia materiaaleja aina työsopimuspohjista alkaen ja perehdyimme säätiöhakemusten tekemiseen.
Rahoitus saatiinkin lopulta Eija ja Veikko Lesosen säätiöltä ja kyläyhdistys on huolehtinut kerhon hallinnoinnista.

Peräpohjolan Leaderin rahoittaman hankkeen aikana lähti liikkeelle myös Liedakkalan leikkikenttähanke, joka sai rahoituspäätöksen vastikään. Lisäksi saatiin aikaiseksi viidelle kylälle joukko muitakin kehittämisideoita ja hankeaihioita, joita nyt työstetään eri tavoin eteenpäin. Vaikutukset tulevat näkymään vielä pitkälläkin aikavälillä.
– Hankkeen avulla asioita saatiin alkuun ja joitain jo toteutumaankin. Kylillä on ideoita ja toiveita, mutta vaatii hieman työtä, että ne saadaan toteutukseen, miettii Vuori.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Ilmolan koulun takana, Kemijoen rannassa on kyläyhdistyksen Leader-rahoituksen avulla rakentama leikkikenttä.