Jättiputki on yksi lajeista, joista halutaan eroon. Kuva: Jouko Rikkinen, vieraslajiportaali.fi.

 

Lapin maa- ja kotitalousnaiset ry on käynnistänyt Vauhtia Etelä- ja Länsi-Lapin vieraslajeille- hankkeen 15.5.2017 alkaen. Hanketta rahoittaa Peräpohjolan Leader ry yhteistyössä Outokaira tuottamhan ry:n kanssa. Hankkeen toteutusalueena on kahdeksan kuntaa/kaupunkia; Rovaniemi, Pello, Ylitornio, Tornio, Keminmaa, Tervola, Simo ja Ranua.

Hankkeen taustalla on 1.1.2016 voimaan astunut vieraslajilaki ja –asetus sekä Lapissakin viime vuosina lisääntyneet vieraslajihavainnot. Vieraslajeilla tarkoitetaan lajeja, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueella ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Hankkeen tavoitteena on tiedottaa alueen kuntien viranomaisia ja asukkaita vieraslajien haitoista, kartoittaa vieraslajiesiintymiä, toteuttaa vieraslajien torjuntaa käytännössä alueiden asukkaiden ja maanomistajien kanssa sekä opastaa kuntien asukkaita vieraslajien torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä.

Haitallisimpia ja runsaslukuisimpia vieraslajikasveja Lapissa ovat mm. jättipalsami, ruttojuuri sekä jättiputki. Paikoitellen esiintyy myös lupiinia ja muita pihojen karkulaisia. Hankkeen myötä on mahdollista osallistua mm. alueellisiin tiedotustilaisuuksiin ja käytännön torjuntaan talkoissa. Vieraslajihavainnoista on mahdollista ilmoittaa hankkeen työntekijälle tai vieraslajiportaaliin, www.vieraslajit.fi. Hankkeen projektipäällikkönä toimii Taina Kuusela Lapin Maa- ja kotitalousnaisista.

Lisätietoja hankkeesta antaa:

Taina Kuusela
projektipäällikkö
Lapin Maa- ja kotitalousnaiset ry
p. 040 841 2519
taina.kuusela(at)maajakotitalousnaiset.fi