Kylätalo Giisá on utsjokilaisten kohtaamispaikka

Lyhyt piipahdus Kylätalo Giisássa voi helposti venähtää pitkäksi. Yhden katon alta löytyy paljon erilaisia palveluja ja tunnelma on iloinen ja kodikas.
Kylän miesparlamentti pitää nurkkapöydässä istuntoaan. Asiakas käy kysymässä, onko sitä hyvää ruisleipää tänään myynnissä. Onhan sitä, kertoo tiskin takana hymyilevä Miia Ranta-Knuuttila.

Lapin keino tuli kurkkaamaan, mitä Kylätalo Giisán katon alta löytyy ja mikä on meininki kesän ensimmäisenä hellepäivänä. Mukavalta vaikuttaa.

– Meillä on tässä kahvila, käsityömyymälä, kirpputori, Matkahuollon palvelupiste ja elintarvikekioski…, Miia luettelee.
– Ja uusi keittiö, tämä on ihan mahtava!
Giisássa tehtiin viime vuoden lopulla keittiöremontti, jonka rahoitti Leader Pohjoisin Lappi. Keittiössä kelpaa nyt paistella tuoretta pullaa kahvila-asiakkaille.

Miia Ranta-Knuuttila työssään.
Miia Ranta-Knuuttila työssään.

Taustalla pyörähtää sinipaitainen henkilö.
– Ai niin, onhan meillä täällä tämä fysioterapeuttikin, Miia huomauttaa.
Pääsemmekin kurkkaamaan fysioterapia- ja hierontapalveluja tarjoavan Tmi Aini-Irmelin toimitiloihin. Yrittäjä on toiminut Kylätalo Giisán katon alla vuoden verran, ja homma on alkanut pyöriä mukavasti. Pienellä kylällä yhteistyö on voimaa.

– Tällä kylällä liiketilat on kiven takana ja tämän tilan löytyminen oli hyvä juttu. Tässä myös sana kulkee mukavasti kyläläiseltä toiselle, Aini Lehtonen kertoo.
– Kyllähän ne useat asiakkaat tästä lähteissään kahvilan puolella kertovat, että ovat käyneet kuka hemmottelussa, kuka kidutettavana, Aini naurahtaa.
Aini on myös yksi Leader Pohjoisin Lapin yritysneuvoja Henna Kontsaksen asiakkaista, eikä hän jätä tilaisuutta käyttämättä kehuakseen saamaansa apua.
– Pelkkää positiivista sanottavaa! On mahtavaa, kun on joku jolle voi soittaa sillä hetkellä, kun yrityksen aloittamiseen liittyvät asiat ovat akuutteja.

Kurkkaamme vielä kirpparille ja elintarvikekioskiin ja siirrymme sitten ihastelemaan Käsityömyymälä Siellan valikoimaa. Liikkeessä on paikallisia käsitöitä ja paljon saamenkielistä kirjallisuutta. Liikkeen toiminnasta vastaa paikallinen Käsityöyhdistys Siella ry.

Kylätalon Giisán toimintaa pyörittää Utsjoen kyläyhdistys, jolle Leader Pohjoisin Lappi myönsi joulukuussa 2016 kunniakirjan ansioituneesta Leader-työstä kylän elinvoiman ja yhteisöllisyyden kehittämiseksi ja asukkaiden innostamiseksi yhteiseen kehittämistyöhön.

Jos tiesi vie maamme pohjoisimpaan kolkkaan, poikkea ihmeessä Giisássa!

 

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Kylätalo Giisá