Valtakunnallisen ravintolapäivän 6-vuotissyntymäpäiviä juhlittiin toukokuun
kolmantena lauantaina 20.5. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa ravintolan päiväksi. Kolarissakin osallistuttiin tapahtumaan, mutta hieman erilaisella tavalla.

Meänmaan Pop-Up kulttuuripäivän keskiössä oli kulttuurien kohtaaminen ja ruoka. Ohjelmaa ja osallistujia houkuteltiin paikalle Väylän eli Suomen ja Ruotsin rajajoen molemmin puolin. Mukaan saatiin monenlaisia toimijoita. Päivän aikana kuultiin muun muassa Meänraation Bertil Isakssonin mietteitä tornionjokilaaksolaisuudesta, sekä Kerstin Tuomas Larssonin runoja ja tarinoita. Tornedalsteatern luki lasten satuja meänkielellä ja teatterin keinoin.

Tornedalens Teaterin Anton Raukola.

Ravintolapäivän perimmäistä tarkoitusta, eli syötävääkään ei unohdettu. Pop-up kojuista myytiin muun muassa Kangosen kaakkuja, afgaanipiirakoita ja -leipiä, smoothieita, kahvilatuotteita, vohveleita, nuorten työpajan leivonnaisia, kalakeittoa, suovasta jne. Lappean Martat järjestivät peruna-askartelua lapsille ja Kolarin nuoriso- ja liikuntatoimi esitteli vuoden 2017 tarinallista pyörävaellusta.

– Päivä onnistui loistavasti. Ohjelma ja vieraat tekivät päivästä tosi monikulttuurisen kohtaamisen yli Väylän, kommentoi Kolarin kylien kehittämishankkeen projektipäällikkö Jyrki Vaattovaara.

Kerstin Tuomas Larsson luki tapahtumassa runojaan.

Onnistunut yhteinen ponnistus

Tapahtuman tavoitteena oli saada porukkaa liikkeelle ja piristystä Kolarin kylänraitille. Tässä onnistuttiin, kun päivän aikana tapahtumassa vieraili noin 300 kävijää. Yhteistyö rajan yli oli toimivaa ja hauskaa.
– Jatkoa on luvassa jo syksyllä römppäviikon aikaan, jolloin menemme vastaavaanlaiseen  tapahtumaan osallistujina täältä Suomen puolelta mukaan. Ja muutakin mukavaa on yhteistyörintamalla tuloillaan, Vaattovaara kertoo.

Meänmaan Pop-Up kulttuuripäivä oli yksi Kolari 150 juhlavuoden tapahtumista ja se järjestettiin yhteistyössä Kolarin kunnan, Pajalan kunnan, Leader-rahoituksen saaneen Kolarin kylien kehittämishankkeen sekä Alueellisen yrittäjyyskasvatuksen polut -hankkeen kanssa.

Teksti:
Tuuli Kontio

Kuvat:
Jyrki Vaattovaara