Kirsti Kustula avaa Tolosentien kyläverkkoillan. Kuva: Seppo Alatörmänen.

Valokuituhankkeemme, Huippunopea Tolosentie, sai kevään kunniaksi myönteisen rahoituspäätöksen Lapin ELY-keskukselta. Saimme tukea 70 % kustannusarviosta (Euroopan unionin osuus + valtion osuus) ja loput 30 % rahoitamme liittyjiltä tulevalla omalla rahalla, sekä osa omarahoitusosuudesta korvataan talkootyöllä. Hanke on Manner-Suomen maaseutuohjelman 2014–2020 mukainen yleishyödyllinen investointihanke.

Hanke palvelee Tolosentien alueen asukkaita, se lisää alueen turvallisuutta, viihtyvyyttä ja parantaa alueen kiinnostavuutta. Tämän hetkiset nettiyhteydet toimivat ADSL-tekniikalla ja puhelinmastossa on 2G-yhteys, joten ei näillä kovin nopeasti surffailla netissä. Tulossa oleva uusi toimilupakausi aiheuttaa muutoksia myös televisiokanavien näkyvyyteen alueellamme, kun kaikki maksukanavat lakkaavat näkymästä ja peittovelvoitetta ei enää ole. Onneksemme Tolosentien kohdalla tulevaisuus on näistä muutoksista huolimatta positiivinen, sillä valokuidun myötä TV kanaviakin voi valita vapaasti.

Ideahan lähti siitä, että yhteydet ovat surkeat ja jotain pitäisi tehdä. Tämä nousi isona asiana esille, kun tein Tolonen nousuun -kehittämishankkeen kautta kylä- ja turvallisuussuunnitelmaa Toloseen. Seppo Alatörmänen tuli mukaan kuvioihin, kun hänen Kuitua pohjoiseen -hankkeensa alkoi ja me olimme tilanteessa, että halua oli tehdä, mutta taitoa jatkamiseen ei.

Alueen asukkaiden innostuneisuus auttoi ottamaan tämän rohkean askeleen tulevaisuuteen. Alusta asti mukana on ollut pieni ja aktiivinen joukko alueen asukkaita, jotka ovat jaksaneet uskoa päivästä toiseen, että Tolosentie vielä saadaan nopeiden yhteyksien päähän. Oman uskon hiipuessa aina löytyi joku tsemppaaja joka muistutti, että yhdessä saamme aikaan mitä vain haluamme. Rakentamisen aikana jokaisen talkoopanos on erittäin tärkeä, ilman sitä emme pystyisi saamaan tällaista aikaiseksi ja vahvasti uskon, että parin vuoden aikana yhteinen tahtotila on tähän saatu.

Olemme aloittaneet osuuskunnan liittymissopimusten teon, ja yli puolet alueen asukkaista on päättänyt pysyä kehityksen junassa ja allekirjoittanut liittymissopimuksen. Liittymisen edellytyksenä on, että asuu verkkosuunnitelman alueella ja maksaa osuuskunnan jäsenmaksun. Tästä tulee kyläverkko, jonka me osuuskunnan osakkaat yhdessä omistamme ja ylläpidämme.

Liittymäsopimusten tehneillä on monenlaisia unelmia nopeiden yhteyksien tulevaisuuteen Tolosentiellä. Uskomattomalta tuntuu, että kohta yhteydet eivät pätki, voimme valita TV kanavia oman maun mukaan ja etätyökin täällä on mahdollista. Osa unelmoi viettävänsä mökillä enemmän aikaa ja pitävänsä luentoja ympäri maailmaa, toinen taas työllistävänsä itsensä tietotekniikka-alalla tai pystyvänsä asumaan kotona pidempään älyteknologian vuoksi, sote-uudistuksessa tämä lienee jopa tavoite. Mikäpä estää, että voimme saada lääkäripalveluja kotikoneen kautta tai käydä lääkärissä kotikoneelta, sehän on jo nopeiden yhteyksien päässä oleville mahdollista. Itse uskon asuvani vanhuuden talossa, jossa lääkerobotti muistuttaa lääkkeiden otosta sekä huolehtii, etten syö niitä liikaa tai jätä lääkkeitä ottamatta. Jos en toimi robotin ohjeiden mukaan, se ilmoittaa kotisairaanhoitoon huomaamistaan ongelmista.  Sängyssäni on anturi, joka ilmoittaa, mikäli en nouse sängystä yö- tai päiväunien jälkeen.  Suihkussa ja ovissa on tunnistimet, joilla voidaan seurata, koska poistun ja palaan (tai sitten en). Kavereihin pidän yhteyttä myös videoyhteydellä, pidämme Martta-iltoja ja muistelemme vanhoja. Tämä kaikkihan on itse asiassa jo mahdollista, mutta se vaatii kunnolliset nettiyhteydet.

Mahdollisuudet lisääntyvät, kun saamme jättää hyvästit ADSL-liittymälle. Ehkä vuoden päästä ihmetellään, miten tulimmekaan sillä toimeen. No, emme me oikeasti tulleetkaan, mutta muuta vaihtoehtoa ei tähän mennessä ollut. Valokuitu peittoaa 4G yhteyden, sillä se ei kärsi ruuhkautumisesta kuten mobiiliyhteydet, joten olemme onnekkaita päästessämme rahoitettavien joukkoon. Uskokaa omiin unelmiinne ja haaveisiinne, yhdessä olemme enemmän!

Haluan vielä kiittää monia tahoja, joilta olemme saaneet apua ja kannustusta!

Kirsti Kustula
puheenjohtaja
Tolosentien kuituosuuskunta

Tolosentien kuituosuuskunta

Kiinnostaako kyläverkot, lue lisää: Kuitua pohjoiseen -hankkeen sivulta