Antti ehtii taas kuvausreissuille

Valokuvaaja Antti Kurolan työpajalla valokuvista tulee sisustuselementtejä. Laiteinvestoinnit mahdollistavat kuvien tehokkaan hyödyntämisen ja työstämisen omassa pihapiirissä.

Muutama päivä sitten ihastelin oululaisen hotellin sisustusta, jossa oli hyödynnetty paljon valokuvia. Aamiaishuoneen seinä oli yhtä isoa kuvaa liikkuvasta porolaumasta. Pitkällä valotusajalla ilmeisesti poroerotuksessa otettu kuva oli näyttävä, mutta harmaanruskeine sävyineen luonteva osa sisustusta. Nyt törmään samoihin kuviin vanhassa navetassa Rovaniemen Sierijärvellä. Mitä ihmettä?

Navetassa on valokuvaaja Antti Kurolan työtila, sekoitus toimistoa ja verstasta. Huoneen nurkassa on iso tulostin, jonka hankkimiseen Kurola on saanut Leader-rahoitusta. Hän on lupautunut kertomaan, mitä kaikkea hankinta mahdollistaa, ja taas kerran Lapin keino saa tulla lyödyksi ällikällä. Kehittynyt tekniikka on vienyt luovan työn tekijältä viimeisenkin vaatimuksen paikkasidonnaisuudesta.

Antti Kurolan työtila on vanhassa navetassa, johon hän suunnittelee kunnostavansa myös galleriatilat.

Antti Kurolan työtila on vanhassa navetassa, johon hän suunnittelee kunnostavansa myös galleriatilat.

Ammatti löysi tekijän

”Matkani valokuvaajaksi on kulkennut sattumusten kautta. Aluksi kyse oli muistojen taltioinnista ulkoiluharrastusten ympärillä omaksi ja ystävien iloksi. Kun suksilla liikkuminen vuorilla alkoi saada ammatimaisia piirteitä, tarvittiin kuvia erilaisten lehtijuttujen oheen ja tukijoille markkinointimateriaaliksi. Vähitellen valokuvaus alkoi saada yliotteen muista tekemisistä ja harrastuksesta tuli ammatti.”

Näin Antti Kurola kertoo internetsivullaan. Kuten niin usein, ei tässäkään tapauksessa tie nykytilanteeseen ole ollut se suorin mahdollinen, eikä urasuunnitelma ole ollut valmis yläasteiässä.  Valokuvausta opiskelemaankin Kurola päätyi vasta kuvattuaan jo pitkään. Ammatti kuitenkin osasi löytää sopivan ihmisen.

Päätoimiseksi valokuvaaminen alkoi käydä vuosien 2003-2004 tienoilla. Sitä ennen Antti oli työskennellyt muun muassa matkailun parissa opas- ja huskyhommien kautta ja järjestänyt yritystapahtumia IT-huuman aikaan. Mikä sitten sai alkamaan juuri valokuvaajaksi?
– Selkä seinää vastenhan siinä oltiin! Pakko oli jotain keksiä elannokseen, Antti naurahtaa.
Vuosina 2004-2009 hän suoritti valokuvaajan erityisammattitutkinnon Visuaaliviestinnän Instituutissa Tampereella mainosvalokuvaukseen erikoistuen.

Lapland Hotel Hettaan rakennettu valokuvanäyttely myyntipisteineen. Kuvat: Antti Kurola.

Toinen tukijalka

Leader-rahoituksen avulla hankitut laitteet mahdollistavat kuvien hyödyntämisen monipuolisesti. Tulostimella voi tehdä isoakin kuvapintaa eri materiaaleille. Kuvia voi pinnoittaa eri materiaaleilla tai siirtää erilaisille pinnoille ja ne päätyvät monenlaisiin tarkoituksiin, muun muassa asiakkaiden tilojen sisustuksiin.
– Tämä tulostaminen ja kuvien työstäminen tuotteiksi on antanut toisen tukijalan tälle touhulle, Antti sanoo.

Kun ennen aikaa kului paljon tilauskuvauksissa, ehtii Kurola nykyään liikkua taas enemmän luonnossa.
– Voin lähteä vaikka viikoksi koiravaljakkoretkelle ja hyödyntää retken aikana ottamiani kuvia myöhemmin näissä sisustushommissa, Antti selventää.
– Olen voinut vähän kuin palata juurilleni. Tehdä taas vapaammin sitä sydämen asiaa, mistä kaikki alkoi.

Lapland Hotels on yksi Antti Kurolan asiakkaista. Kuvat ovat osa sisustusta. Kuva: Antti Kurola.

Lapland Hotels on yksi Antti Kurolan asiakkaista. Kuvat ovat osa sisustusta. Kuva: Antti Kurola.

Asiakkaita löytyy paitsi matkailualalta, myös muun muassa teollisuus- ja markkinointiyrityksistä.  Esimerkkinä mainittakoon hotelliketju Lapland Hotels, jonka aamiaishuoneesta tämän jutun alun tunnelmatkin ovat peräisin. Hotelli Hettaan on vastikään valmistunut räätälöity valokuvanäyttely myyntipisteineen, mikä on toinen hyvä esimerkki asiakkaan kanssa yhdessä tarkkaan harkitusta kokonaisuudesta.

Kurola ei halua valmistaa massatuotteita, vaan keskittyä varsinaisiin asiakkaisiinsa. Tärkeää on, että asiakas saa arvoisensa, juuri hänen tarpeisiinsa sopivan ratkaisun. Jatkuva kiire ei oikein sovi tähän yhtälöön.
Pajalla syntyykin monenlaista. Kuvilla voi täyttää kokonaisia seiniä tai niitä voidaan käyttää pienemmissä yksityiskohdissa. Mahdollista on jopa päällystää kuvia elintarvikekäyttöön sopivalla pinnoitteella jolloin kuvia saadaan vaikkapa tarjoilualustoihin. Käyttöä rajoittaa pitkälti vain mielikuvitus.

Antti Kurola esittelee myyntipistetelineen aihiota. Kaiverruksiin hän saa apua veljeltään.

Ei ajanmukaista, vaan ajatonta

Vaikka mielikuvitusta riittäisikin ja tekniikkakin taipuu moneen, haluaa Antti tehdä ajanmukaisen tyylin sijaan ajatonta ja arvokasta.
– Kuvien tulee olla osa kokonaisuutta mieluummin kuin niin, että niitä käytetään liikaa ja joka paikassa. Lopputulokseen vaikuttaa myös värit ja graafiset elementit, Antti valottaa tyyliään tehdä.
Tässä sisustusarkkitehti on tärkeä yhteistyökumppani.

Kuvien käyttö mietityttää muutenkin. Nykyään yhä useammalla on mahdollisuus hankkia laadukas kamera ja se näkyy esimerkiksi revontulikuvien määrässä.
– Kuvaan niitä itsekin, koska se on mukavaa, mutta tuntuu, että aihe on jo kulutettu ihan puhki, Antti harmittelee.
– Kuvien käyttö voisi olla harkitumpaa. Ihmisten odotukset ovat väärät, ja oikeat revontulet aiheuttavat pettymyksen.
Kuvaajien määrän lisääntyessä lisääntyy kuitenkin myös arvostus valokuvaamista kohtaan. Yhä useampi huomaa, että hyvään kuvaan tarvitaan muutakin kuin hyvän kameran napin painallus.

Antin yhdeksi esikuvaksi paljastuu ruotsalainen Sven Hörnell, joka teki pitkän elämäntyön valokuvaten Pohjois-Ruotsissa. Riksgränseniin vuonna 1940 asettunut Hörnell kuvasi alueella 50 vuotta, julkaisi kuvistaan kirjoja ja piti näyttelyjä. Hörnellin nimeä kantava matkamuistomyymälä toimii Kiirunassa yhä edelleen.

Hankituilla laitteilla tekee monenlaista. Kukkakuva on päällystetty elintarvikekelpoisella pinnoitteella ja on näin ollen käypänen vaikka tarjottimeksi.

Matkailun mukaan sittenkin?

Ajatuksissa on myös matkailun tuominen jollain tapaa mukaan kuvioihin. Jonkin verran turisteja Kuroloiden kodissa on jo nähtykin, ja suunnitelmissa on jonkinlainen ateljee-galleria, jota voisi esitellä vieraille.
– Vaikka ajattelinkin jossain vaiheessa, etten ikinä enää tee mitään matkailuun liittyvää, Antti naurahtaa.

Sierijärven rannalta kuitenkin löytyy jos ei kaikki, niin iso osa matkailussa juuri nyt kovassa huudossa olevista asioista. On luontoa, rauhaa, hiljaisuutta ja aitoa elämää.
– Tämä meidän arkemme pelkästään riittää ihmeteltäväksi. Ne piipahtavat tässä hetken aikaa, juttelemme ja kerromme elämästämme, käymme huskyajelulla. Kun koiranpentu kellahtaa vieraiden lasten syliin sohvalle, eihän ne täältä enää hotellille haluaisi lähteäkään.

Teksti ja kuvat:
Tuuli Kontio

Leader-rahoitusta Fine Art -tuotteelle

Antti Kurola sai Leader-rahoitusta Fine Art –valokuvatuotteen luomiseen, joka on vaativaankiin ympäristöön sopiva sisustus- ja matkamuistotuote. Rahoituksen avulla hän hankki tuotteiden valmistamiseen tarvittavia koneita ja laitteita.

Rahoitusta myönsi Peräpohjolan Leader ry, jonka toiminnanjohtaja Laura Vilander saa Antilta isot kiitokset.
– Hän näki heti tämän mahdollisuuden, mikä tässä on, ja on lähes kädestä taluttanut tämän prosessin läpi. Todella hyvin toimii se puoli, Antti kiittelee.
– Raportointipuoli sen sijaan välillä laittaa ajattelemaan, että voisiko tämän tällä tasolla hoitaa vähän kevyemmin.

Antti Kurolan hanke on hyvä esimerkki siitä, miten kooltaan melko pieni hanke voi olla todella merkittävä yrityksen laajentumisen kannalta. Tukea hankkeeseen myönnettiin 2956 euroa.
– Hankehakemus ei vaatinut runsasta määrää liitteitä, koska kyseessä oli laitehankinta. Sierijärvi on ihanteellinen paikka yrityksen toiminnan laajentumiseen ja kannustinkin Kurolaa tarttumaan aktiivisesti kasvavaan matkailukysyntään, Laura Vilander kertoo.
– Uskon, että kuulemme Kurolan yrityksestä vielä lisää!

Peräpohjolan Leader ry