SIERIPORO SAFARIS TARJOAA AITOJA ELÄMYKSIÄ MATKAILIJOILLE
Poromatkailuyritys Sieriporo Safaris elää nyt rauhallista aikaa vuodesta. Kiireisin sesonki on takana päin.Porotilan isäntäväellä on taas hetki aikaa hengähtää. Tilalla tapahtui neljä vuotta sitten viestikapulan vaihto kun Ari Maununiemi jatkoi isänsä jalanjäljissä porotilamatkailua yhdessä Sampo Pasman kanssa.
– Me istuimme Sampon kanssa pöytään ja kehitimme tästä oman palvelun. Mietimme yrityskursseilla tavoitteitamme, teimme laskelmia ja valmiit pohjat, Ari kertaa yrityksen alkuvaiheita.
– Meidän oli helppo lähteä kasvattamaan myyntiä.
Ari Maununiemi on toinen Sieriporo Safariksen yrittäjistä.
Pienyritys palvelee joustavasti
Aiemmin porotila oli avoinna vain tilauksesta isommille ryhmille, mutta Ari ja Sampo alkoivat pitää yritystään auki päivittäin. Yritys palvelee nyt marraskuulta toukokuulle päivittäin ja pystyy ketterästi reagoimaan nopeisiin varauksiin.
Porotilan palveluita myydään toki suurimmaksi osaksi matkanjärjestäjien pakettien kautta, mutta tarpeen mukaan Sieriporo Safaris toteuttaa koko paketin kuljetuksista lähtien. Nytkin yrityksellä oli varauskalenteri buukattuna täyteen huhtikuulle saakka, mutta uusia tilauksia voitiin ottaa vastaan nopeastikin ja toiveet toteuttaa. Ari kertoo, että palveluja kysytään usein jopa samalle päivälle.
– He soittavat hotelleilta ja me voimme reagoida siihen tilanteeseen välittömästi. Jos on tilaa kalenterissa ja asiakas haluaa jotakin tiettyä palvelua, niin hän sen monesti myös saa.
Yritys onkin kasvanut lähtötilanteestaan ja työllistää sesonkina jopa kolme päätoimista työntekijää.
Porotilan asiakkaat pääsevät mukaan porojen ruokintaan.
Palvelukokemus syntyy yhteistyöllä
– Meillä on ollut isän perintönä sellainen ideologia iän kaiken, että myydään ja toimitaan muiden yritysten kanssa hyvässä yhteishengessä keskenämme, Ari kertoo.
Kaikki hoitavat ja saavat oman siivunsa, niin palvelun myyjät kuin sen tuottajatkin. Iloisuus ja hyvä kemia välittyy asiakkaalle.
– Kun he tulevat tänne kelkoilla, me pystymme palvelemaan asiakkaat hyvin ja kaikki ovat tyytyväisiä; niin myyjä, kelkkaopas, poromies kuin asiakaskin.
– Sitähän me olemme pelänneet tässä massaturismissa, että se vain karkaa siihen, että aletaan vain pukata asiakkaita liukuhihnalta toiselle.
– Pyrimme pitämään palvelun mahdollisimman yksilöllisenä, mutta aina se ei onnistu, kun on isoja ryhmiä. Eivät kaikki kansalaisuudet sitä kyllä vaadikaan.
Sieripirtin rakentamiseen saatiin Leader-rahoitusta. Rakennuksessa on salin lisäksi oma keittiö, pukeutumistilat, vessat ja toimisto.
Kasvua investoimalla
– Ensimmäinen talvi meni siten, että teimme asiakkaille ruoat äidin ja isän kotitalossa ja tarjoilimme ne pihan kodassa, Ari kertoo.
– Kun firma alkoi olla auki päivittäin, myynti räjähti käsiin. Alkoi olemaan sitä ruokittavaakin paljon.
Uuteen rakennukseen tehtiin keittiön lisäksi iso pirtti, pukeutumistilat, vessat ja toimisto. Pirtin rakentamiseen ja kalustoon Sieriporo Safaris sai tukea maaseutuohjelmasta Peräpohjolan Leaderin kautta.
Kun pirtti on kokoajan lämpimänä, uusiin varaustiedusteluihin pystytään reagoimaan nopeasti. Kylmillään olevan ison kodan lämmitys kun ei tapahdu käden käänteessä.
– Jos meillä on parikymmentä ihmistä safarilla, niin sitten me lämmitellään monesti tässä pirtissä, Ari kertoo. – Istutaan iltaa ja kerrotaan niitä eläviä tarinoita, mitkä ovat edelleen tämän tilan myyntivaltti. Aitous on tässä tilalla läsnä. Meidän työntekijätkin ovat poroperheistä, ne tietävät kaiken poroelinkeinosta ja pystyvät kertomaan.
– Joskus asiakkaat ovat aluksi kauhean varovaisia. Sitten niille aukeaa, että nämä oikeasti asuu täällä porotilalla. Ettei tämä ole mitään kulissia. Sitten on mukava istua iltaa kun asiakkaat alkavat itse kyselemään.
Jatkosuunnitelmissa on laajennus ja pukeutumistilan muuttaminen kabinetiksi, jolloin pystytään palvelemaan samanaikaisesti kahta eri ryhmää.
Teksti:
Tanja Ylitalo
tanja.ylitalo@ely-keskus.fi
Kuvat:
Tuuli Kontio
tuuli.kontio@outokaira.fi
Sieripirtin saliin mahtuu mukavasti bussilastillinen väkeä. Sisustuksessa käytetyt kuvat kertovat porotilan historiasta.
Toimeentuloa vanhaa ja uutta yhdistelemällä
Sieriporo Safaris Rovaniemen Sierijärvellä tarjoaa asiakkailleen ikimuistoisia elämyksiä keskellä Lapin luontoa. Elämykset ovatkin taattuja, kun asiakkaat viedään seuraamaan poronhoitoa autenttisessa ympäristössä. Sieriporo Safaris on hyvä esimerkki siitä, kuinka perinteisen elinkeinon ympärille on luotu uusia tulonlähteitä. Yritystä pyörittävät Ari Maununiemi ja Sampo Pasma.
Yrityksen toiminnan kehittämisen aloitti aikanaan Ari Maununiemen isä.
– Jotain oli keksittävä, kun raha ei riittänyt enää edes tupakkaan, Maununiemi naurahtaa.
– Isä aloitti ohjelmapalvelut ja palveli asiakkaita vuosia ilman minkäänlaista kielitaitoa.
Nykyään tilalla käy vilske. Sieripirtissä voidaan järjestää ruokatarjoilu sujuvasti bussilastilliselle turisteja. Yritys sai Sieripirtin rakentamiseen ja sen kaluston hankkimiseen Leader-rahoitusta Peräpohjolan Leaderilta.
Sieriporo Safaris haluaa panostaa aitoihin ja yksilöllisiin elämyksiin.
– Vähän huolettaa se, että nykyään kehitetään lähinnä massaturismituotteita kiinalaisia ajatellen, Maununiemi pohtii.
– Pitää muistaa ne, jotka tulevat tänne, vaikka kiinalaisten tulo jostain syystä lakkaisi. Keski-Eurooppalaisia kiinnostaa paikallinen kulttuuri ja tämä meidän elämäntapamme.
(Tuuli Kontio)